Ο συνδυασμός «Ο Τόπος της Ζωής μας», του Δήμου Καβάλας, απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Είναι γνωστό σε όλους, ότι η χωματερή (Χ.Υ.Τ.Α.) της Καβάλας έχει «χτυπήσει κόκκινο», ενώ το έργο της επέκτασής της, έχει καθυστερήσει υπερβολικά. Το σύστημα της ΔΙΑΑΜΑΘ (του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων που υλοποιεί τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα σκουπίδια), είναι προβληματικό, εδώ και χρόνια, στις υπηρεσίες που παρέχει στους Δήμους της Περιφέρειάς μας, παράγοντας περισσότερα προβλήματα απ’ ό,τι λύσεις. Η συμμετοχή του Δήμου μας στο φορέα αυτό, κατέληξε να είναι ένας αναγκαστικός «μονόδρομος», ΜΙΑ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ, ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟ.
Η επιλογή της δημάρχου Καβάλας, να μην αναλάβει την προεδρία της ΔΙΑΑΜΑΘ στην αρχή της θητείας της και η απουσία της σε κρίσιμες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου του φορέα, άφησε στους άλλους Δήμους το πλεονέκτημα να αποφασίζουν χωρίς εμάς. Έτσι, οδηγούμαστε συνεχώς σε νέες οικονομικές επιβαρύνσεις, καθυστερήσεις και στρεβλώσεις, που αυξάνουν το κόστος για τον Δήμο, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις του τόπου μας.
Ο Δήμος Καβάλας, έχοντας τον μοναδικό Χ.Υ.Τ.Α. στο δυτικό τμήμα της Περιφέρειάς μας, οφείλει να προστατεύει τα συμφέροντά του εντός του συστήματος της ΔΙΑΑΜΑΘ και να φροντίζει, ώστε η βιωσιμότητα της χωματερής να είναι διασφαλισμένη. Προς αυτή την κατεύθυνση, η δημοτική αρχή οφείλει να κάνει τις εξής ενέργειες:
1. ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ, ΜΕ ΠΡΟΘΥΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕ «ΕΞΥΠΝΟΥΣ» ΤΡΟΠΟΥΣ, ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε δημόσιους οργανισμούς, σχολεία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών που πετιούνται στη χωματερή και να εξοικονομηθούν χρήματα προς όφελος του Δήμου. Αυτό θα πρέπει να γίνει και σε συνεργασία με τους άλλους Δήμους που πετούν τα σκουπίδια τους στη χωματερή της Καβάλας, ώστε να μειωθούν, γενικά, οι ποσότητες των σκουπιδιών που καταλήγουν εκεί.
2. ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ τη ΔΙΑΑΜΑΘ να εξορθολογήσει το σύστημα των τελών χρήσης της χωματερής, ώστε ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΠΟΙΟΣ ΡΥΠΑΙΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ και ΟΧΙ ΟΠΟΙΟΣ ΡΥΠΑΙΝΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ. Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ, με την αδιαφορία της, ΕΠΕΤΡΕΨΕ στη ΔΙΑΑΜΑΘ να ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ με ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΤΡΟΠΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ σε ΙΔΙΩΤΕΣ και ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, που πετούν μικρότερες ποσότητες απορριμμάτων, ΧΩΡΙΣ, ΜΑΛΙΣΤΑ, ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΠΡΩΤΑ ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ. Από την άλλη, της επέτρεψε να εξασφαλίσει ΧΑΜΗΛΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ, για τους τόνους των σκουπιδιών που πετούσαν και συνεχίζουν να πετούν στη χωματερή της Καβάλας!
3. Να βάλει άμεσο στόχο και ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (που προβλέπεται από τον περιφερειακό σχεδιασμό) ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ και να επεξεργαστεί, από τώρα, πρόταση προς τη ΔΙΑΑΜΑΘ, για το πού θα χωροθετηθεί η μονάδα αυτή ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ. Η συγκεκριμένη μονάδα θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί το 90% των σκουπιδιών του Νομού, για παραγωγή λιπάσματος (κομπόστ) και βιοκαυσίμου, ενώ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
Η διαχείριση των σκουπιδιών δεν είναι μία φαντασμαγορική και πολυτελής ενασχόληση, το γνωρίζουμε. Είναι, όμως, ένας τομέας, από τον οποίο ο Δήμος, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της περιοχής μας, θα μπορούσαν να κερδίσουν πολλά περισσότερα σε ποιότητα ζωής, καθαρό περιβάλλον, εξοικονόμηση πόρων και θέσεις απασχόλησης.
ΕΙΝΑΙ, ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΑΞΙΟ ΑΠΟΡΙΑΣ, ΓΙΑΤΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ, ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΣΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ