• Θα ήταν το «ιδανικό σενάριο», να διασωθούν και να αξιοποιηθούν όλες οι παλιές καπναποθήκες, που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού της Καβάλας. Αλλά, φοβούμαστε ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικός και εφικτός στόχος, λόγω του «γόρδιου δεσμού» με το καθεστώς προστασίας τους και το ιδιοκτησιακό. Η άποψη μας είναι η εξής. Αφού καταγραφούν όλες οι καπναποθήκες στο μητρώο που θα κάνει ο Δήμος Καβάλας, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος, Δημοσθένης Τουλκίδης, στην ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018, να ακολουθήσει η αξιολόγηση καθεμιάς ξεχωριστά από μία επιτροπή ειδικών επιστημόνων και να ιεραρχηθεί η σημασία τους.
  • Δεν είναι εύκολο να διασώσεις είκοσι-τριάντα τέτοια κτίρια. Και δεν έχει νόημα κατά την άποψη μας. Ο Δήμος Καβάλας κατάφερε να διασώσει την μεγάλη καπναποθήκη στην πλατεία καπνεργάτη, αλλά δεν μπορεί να κάνει το ίδιο με όλες τις άλλες που είναι εγκαταλελειμμένες. Επίσης, κάνει προσπάθεια να διασώσει ένα τμήμα της καπναποθήκης του Εθνικού Οργανισμού Καπνού, που βρίσκεται απέναντι από το Δημαρχείο, με σκοπό να στεγάσει εκεί όλες τις Υπηρεσίες του., Όμως, η οικονομική δύναμη είναι περιορισμένη και χωρίς την κρατική, ή την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, είναι αδύνατο να αξιοποιήσει περισσότερα κτίρια, τα οποία έχουν ιστορική και αρχιτεκτονική αξία για την πόλη.
  • Η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει συμβάλλει σημαντικά για τον σκοπό αυτό. Θα μπορούσε να πετύχει περισσότερα, αν γινόταν πιο «ευνοϊκό» το επενδυτικό περιβάλλον. Όσοι έχουν αντοχή, υπομονή και επιμονή «δικαιώνονται»! Υπάρχουν κι εδώ παραδείγματα (σ.σ. ορισμένα χαρακτηριστικά παρουσιάστηκαν στην ημερίδα του Επιμελητηρίου Καβάλας).
  • Λόγω του αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος, η Καβάλα χρειάζεται περισσότερες κλίνες. Επομένως, μία χρήση μπορεί να είναι η τουριστική για τις παλιές καπναποθήκες. Όχι μόνο του κλασικού ξενοδοχειακού καταλύματος, αλλά και των αυτόνομων διαμερισμάτων για βραχυχρόνια μίσθωση (airbnb), σύμφωνα με κανόνες, ώστε να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τα ξενοδοχεία της πόλης.
  • Θα μπορούσε, επίσης, να λειτουργήσει σε μία παλιά καπναποθήκη ένα δεύτερο εμπορικό κέντρο, ένας πολυχώρος διασκέδασης, ένας συνεδριακός χώρος, ή ένας πολυχώρος πολιτισμού για θέατρο, χορό, μουσική, εικαστικές τέχνες κ.λπ. Όποια χρήση κι αν σκεφτεί κάποιος, ωστόσο, είναι αδύνατο και δεν έχει νόημα να επαναχρησιμοποιηθούν όλες οι καπναποθήκες.
  • Αφού γίνει η επιλογή, από την επιτροπή που προαναφέραμε, των κτιρίων που αξίζουν να διασωθούν, προτείνουμε τα υπόλοιπα παλιά καπνομάγαζα, που είναι διάσπαρτα στο κέντρο της πόλης, να κατεδαφιστούν. Και στις θέσεις που βρίσκονται, να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι με πράσινο και χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων. Έτσι, η Καβάλα θα πάρει «ανάσα», όπως είναι η ονομασία του συνδυασμού που ασκεί σήμερα τη διοίκηση του Δήμου, σε δύο ζητήματα στα οποία υστερεί. Δηλαδή, την έλλειψη ανοιχτών κοινόχρηστων χώρων, με περισσότερο πράσινο και χώρων στάθμευσης στο κέντρο του αστικού ιστού. Για να γίνουν οι αλλαγές αυτές, χρειάζεται βούληση απ’ όλους τους εμπλεκόμενους. Τα χρήματα θα βρεθούν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ