Οι ιαματικές πηγές, είναι ένα πεδίο με μεγάλη προοπτική ανάπτυξης στην Ελλάδα. Κάποιες από αυτές διαχειρίζονται οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, όπως ο Δήμος Καβάλας που λειτουργεί το πηλοθεραπευτήριο στις Κρηνίδες, ενώ αρκετές είναι «ορφανές» και αναξιοποίητες. Οι πηγές αυτές υπολογίζονται γύρω στις 750 στη χώρα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να τις εκμεταλλευτεί, για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού. Συγκεκριμένα, ετοιμάζεται να βάλει σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, για την ίδρυση φορέα με την ονομασία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας». Στον φορέα αυτό, θα είναι εταίροι το ελληνικό δημόσιο και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο.

Ωστόσο, ο σύνδεσμος των Δήμων με ιαματικές πηγές, στον οποίο συμμετέχει ο Δήμος Καβάλας, είναι αντίθετος στην παραχώρηση της εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου φυσικού πόρου σε μία εταιρεία δημοσίου συμφέροντος. Ο αντιδήμαρχος Κοινοτήτων και πρωτογενούς τομέα του Δήμου Καβάλας, Θόδωρος Παπαδόπουλος, μίλησε για «επίταξη» και «απαλλοτρίωση» των ιαματικών πηγών από το κράτος και ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο, τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021, να στηρίξει το ψήφισμα του συνδέσμου Δήμων με ιαματικές πηγές, με σκοπό να αποτραπεί η διαβούλευση και στη συνέχεια η κατάθεση και η ψήφιση του νομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα, με ορισμένες διαφοροποιήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους, Χρυσόστομο (Μάκη) Παπαδόπουλο, Χρήστο Ποτόλια, Αναστασία Ιωσηφίδου. Ο πρώτος δήλωσε θετικός στο ψήφισμα, αλλά τάχθηκε υπέρ της επισήμανσης που έκανε η Αν. Ιωσηφίδου, πρώην πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης «Δημωφέλεια», που διαχειρίζεται το πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων. Ανέφερε ότι, το πηλοθεραπευτήριο δεν «κινδυνεύει» από την ψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο είναι στη σωστή κατεύθυνση, όπως σχολίασε, για την ανάδειξη του ιαματικού τουρισμού. Διότι, σε ένα άρθρο του νομοσχεδίου γράφει πως, είναι στη διακριτική ευχέρεια των Δήμων που έχουν ιαματικές πηγές και μάλιστα αναγνωρισμένες (πιστοποιημένες), να συνεργαστούν με τον φορέα «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας». Ο Χρ. Ποτόλιας δήλωσε αντίθετος στον τρόπο εκμετάλλευσης των ιαματικών πηγών από το κράτος και τους Δήμους, στη λογική του κέρδους και της ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ