Συζητήθηκε την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019 στην ολομέλεια της Βουλής, η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Νομού Καβάλας και τομεάρχη Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Φώτη Κουβέλη, σχετικά με την παράταση της μίσθωσης των κτηριακών εγκαταστάσεων των δύο ναυταθλητικών σωματείων της Καβάλας, του Ν.Ο.Κ. και του Ο.Θ.Α.Κ.

Στο δελτίο Τύπου που έστειλε ο βουλευτής Νομού Καβάλας αναφέρεται ότι προσπάθησε, για μία ακόμα φορά, να εξηγήσει πως τα δύο ναυταθλητικά σωματεία, με πλούσια ιστορία διακρίσεων σε πανελλήνια εμβέλεια, ισχυρή αθλητική παρουσία στον υγρό στίβο και τεράστια κοινωνική προσφορά στην πόλη της Καβάλας, αντιμετωπίζουν το φάσμα αφ’ ενός της οικονομικής καταστροφής και αφ’ ετέρου της αναστολής, μερικής, ή ολικής, τμημάτων λειτουργίας τους.

Ο υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα, το οποίο χαρακτήρισε σύνθετο νομικό ζήτημα, δήλωσε ότι οι δύο όμιλοι θα παραμείνουν στα κτίρια, όπως προβλέπεται στη σύμβαση της εκμίσθωσης και ότι αναζητείται τρόπος για την αποζημίωση των δαπανών που έκαναν για την ανέγερση τους. Η διαδικασία, επομένως, για την ανάδειξη νέου μισθωτή θα διεξαχθεί κανονικά!

Ο Φ. Κουβέλης ανέφερε, ακόμα, ότι δεν ήταν δυνατό να γίνει νομοθετική ρύθμιση, για την παράταση της παραχώρησης των ακινήτων στους ναυταθλητικούς ομίλους, διότι ήταν άλλο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που συζητήθηκε! Συγκεκριμένα είπε τα εξής: «Κύριε συνάδελφε, κύριε Παναγιωτόπουλε, υπάρχουν δύο ζητήματα. Το ένα ζήτημα είναι αυτό που εν αρχή θέσατε και σας απάντησα, ότι δεν θα γίνει η απομάκρυνση των αθλητικών αυτών σωματείων από τις ήδη υπάρχουσες κτηριακές εγκαταστάσεις, διότι στη διαγωνιστική διαδικασία υπάρχει ο όρος στη σχετική προκήρυξη, ότι όποιος πάρει αυτά τα κτήρια με τη σύμβαση της μίσθωσης, θα πρέπει να κρατήσει μέσα τα γραφεία των δύο αυτών σωματείων.

Ως προς το δεύτερο ζήτημα το οποίο θέσατε, πράγματι υπάρχει ένα θέμα, ότι αυτά τα κτήρια έγιναν με δαπάνες των ίδιων των αθλητικών σωματείων. Κατά συνέπεια, προβάλλεται η αξίωση από την πλευρά των σωματείων, ότι θα πρέπει να υπάρξει μία ρύθμιση αναφορικά, τουλάχιστον, για τις δαπάνες ανέγερσης των δύο αυτών κτηρίων και αυτό αντιμετωπίζεται. Δεν μπορώ να σας πω τίποτε περισσότερο, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά διότι είναι ένα σύνθετο νομικό ζήτημα αναφορικά και σε σχέση με την κείμενη νομοθεσία και με τις αποφάσεις που μπορεί να παίρνει ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας, όπως ο κάθε Οργανισμός.

Δεν υπάρχει πρόβλημα σε άλλα λιμάνια, τουλάχιστον εξ’ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω και γνωρίζω, παρόμοιο με αυτό του λιμένα Καβάλας. Όμως, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στο χθεσινό νομοσχέδιο, δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει η σχετική ρύθμιση, διότι ήταν άλλο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Αφορούσε σε υποπαραχωρήσεις. Εκείνο, όμως, το οποίο πρέπει να σας πω, ή ακριβέστερα να επαναλάβω αυτό που είπαμε στην εξαιρετικά γόνιμη συζήτηση που είχαμε στο Υπουργείο, είναι ότι αναζητούμε συγκεκριμένο τρόπο, έτσι ώστε τα αθλητικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στην Καβάλα και έχουν τις εγκαταστάσεις τους στο λιμάνι της Καβάλας, να μην οδηγηθούν, όπως είπατε, στη διάλυσή τους. Αυτό αποτελεί μία διαβεβαίωση από τη μεριά μας και θέλω να σας πω ότι προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ