– Η εξαίρεση της Θάσου από την ισχύ του μειωμένου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), σε αντίθεση με την Σαμοθράκη, είναι ένα ακόμα δείγμα της έλλειψης περιφερειακής συνείδησης από την κεντρική διοίκηση, αλλά και από τη διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
– Ο Χρήστος Μέτιος και ο ειδικός σύμβουλος για θέματα τουρισμού της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., Μιχάλης Αμοιρίδης, δεν εξέφρασαν καμία ένσταση, καμία διαμαρτυρία, κανένα παράπονο, απ’ όσο γνωρίζουμε, προς την κεντρική διοίκηση, για την «ανισότητα» που θα δημιουργηθεί μεταξύ των δύο νησιών της ίδιας Περιφέρειας, τη Θάσο και την Σαμοθράκη, λόγω της ισχύος του μέτρου μόνο στη Σαμοθράκη.
– Δεν είναι δυνατόν σε μία ενιαία διοικητικά Περιφέρεια, να εφαρμόζεται άλλο καθεστώς φορολόγησης σε ένα τόπο και άλλο σε ένα δεύτερο. Εάν το νησί της Σαμοθράκης θεωρείται παραμεθόριος περιοχή, τότε όλη η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. πρέπει να αντιμετωπίζεται ως παραμεθόριος περιοχή. Γιατί τα «σύνορα» της Περιφέρειας, είναι από τον ποταμό Στρυμόνα μέχρι τον ποταμό Έβρο.
– Εάν κάποιοι θέλουν να διαχωρίζουν την ανατολική Μακεδονία από τη Θράκη, ας μας το πούνε, για να το πάρουμε απόφαση και οι Νομοί Καβάλας και Δράμας, να διεκδικήσουν αυτά που τους αναλογούν και δικαίως ζητάνε επί σειρά ετών από τους εκάστοτε κυβερνώντες τη χώρα.
– Εάν, επομένως, ο περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ. και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, δεν εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους προς την κυβέρνηση, οφείλουν να το κάνουν, γιατί θα παγιωθεί μία κατάσταση αδικίας και διαφορετικής μεταχείρισης εντός της ίδιας διοικητικής Περιφέρειας.
– Οι διοικούντες το κράτος, πήραν την απόφαση να μειώσουν τον Φ.Π.Α. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κυρίως, με στόχο να αποκαταστήσουν τη σημαντική τουριστική και οικονομική ζημία που υπέστησαν οι τοπικές κοινωνίες, λόγω της προσφυγικής κρίσης. Κατά την άποψη μας, είναι ένα (ακόμα) αποσπασματικό μέτρο, μέσα στο γενικότερο κλίμα προχειρότητας που η κυβέρνηση διαχειρίζεται την κρίση.
– Τα τελευταία χρόνια, γίνεται μία πιο οργανωμένη προσπάθεια ώστε να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Η Θάσος, όπως δείχνουν τα αριθμητικά στοιχεία, κερδίζει συνεχώς επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, κυρίως τις βαλκανικές χώρες.
– Οι κυβερνώντες, όμως, σκεφτόμενοι, για πολλοστή φορά, με εισπρακτική λογική, θέλουν να έχουν πρόσκαιρο οικονομικό όφελος από αυτή την αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Και επέλεξαν, πάλι, την πιο εύκολη μέθοδο, που είναι η ενίσχυση της φορολογίας.
– Αδιαφορώντας, επιδεικτικά, για τον αγώνα που δίνουν οι τοπικές κοινωνίες, ώστε να προσελκύσουν επενδύσεις, να αντιμετωπίσουν την ανεργία και να προσφέρουν οικονομική ανάσα στην περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ