Οι επισημάνσεις που έκανε, κυρίως, η δημοτική σύμβουλος, Αναστασία Ιωσηφίδου, για την διαδικασία πριν ο Δήμος Καβάλας καταθέσει επισήμως το ενδιαφέρον για την αγορά του παλιού Ωδείου, επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου, ανάγκασαν την δημοτική Αρχή, να αποσύρει την σχετική εισήγηση στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου 2023. Το θέμα θα επανέλθει, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Κώστας Πεφάνης, πριν από τις 27 Απριλίου 2023 και στην πρώτη συνεδρίαση μετά από το Πάσχα.

Η δημοτική Αρχή ζητάει την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να προχωρήσει στην κατάθεση οικονομικής προσφοράς για την αγορά του ακινήτου. Για το συγκεκριμένο ακίνητο ενδιαφέρθηκε και η προηγούμενη δημοτική Αρχή, με δήμαρχο την Δήμητρα Τσανάκα, ωστόσο η διαδικασία δεν προχώρησε, διότι έγινε δέσμευση όλων των ακινήτων της εταιρείας στην οποία ανήκει και το παλιό Ωδείο. Το εμπόδιο αυτό άρθηκε, όπως είπε ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, έτσι είναι «ευκαιρία» ο Δήμος να ολοκληρώσει την απόκτηση του εγκαταλελειμμένου κτηρίου, με σκοπό να το ανακαινίσει και να το χρησιμοποιήσει ως χώρο εκδηλώσεων. Ο Δήμος, είπε ο Θ. Μουριάδης, στερείται ενός τέτοιου χώρου και η κατάσταση θα δυσκολέψει μετά από το κλείσιμο του αμφιθεάτρου Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, για την ριζική ανακαίνιση που θα γίνει σ’ αυτό.

Τον λόγο πήρε η Αν. Ιωσηφίδου, η οποία ανέφερε πως η εκκαθαρίστρια εταιρεία, δεν εγγυάται για στατική επάρκεια του κτηρίου, αφού εκδόθηκε έγγραφο επικινδυνότητας, γι’ αυτό και η εισήγηση (της δημοτικής Αρχής) για την αγορά του, πρέπει να συνοδεύεται από την εκτίμηση ενός ειδικού μηχανικού, τουλάχιστον, για το αν μπορεί να επισκευαστεί και με ποια δαπάνη.

Ακόμα, δεν υπάρχει έγγραφη βεβαίωση για το νομικό καθεστώς του ακινήτου, το οποίο πρέπει να διερευνηθεί από την Νομική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας. Το κυριότερο είναι, ότι λείπει ένα πολύ ουσιώδες έγγραφο, η έκθεση ορκωτού εκτιμητή για την αγοραία αξία του ακινήτου, το οποίο είναι πιθανό να προκαλέσει την ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Μάλιστα, πρόσθεσε η Αν. Ιωσηφίδου, θα κινδυνεύσει ο Δήμος Καβάλας να χάσει και τα χρήματα της προκαταβολής (10%) που θα δώσει, μετά από το κλείσιμο της συμφωνίας αγοραπωλησίας του ακινήτου.

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας έχει χρονικό περιθώριο μερικών ημερών, για να απαντήσει στα παραπάνω ζητήματα, έως την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μετά από το Πάσχα. Ο πρόεδρος, Κ. Πεφάνης, απέσυρε το θέμα, με το αιτιολογικό ότι, δεν υπήρχε ο απαραίτητος αριθμός δημοτικών συμβούλων, για να εγκριθεί η εισήγηση με αυξημένη πλειοψηφία.

Τέλος, ο δήμαρχος δήλωσε πως το ύψος της οικονομικής προσφοράς θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί, αρχικά, στην οικονομική επιτροπή του Δήμου, ενώ η διοίκηση θα διαπραγματευτεί την καλύτερη τιμή με τον διαχειριστή του ακινήτου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ