Η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο για τη βιομηχανία λιπασμάτων ELFE: «Και με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που φορτώνει ένα ακόμα βουνό από φόρους και βάρη στις πλάτες του λαού, αποδεικνύεται ότι πράγματι η πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. έχει «ταξικό αποτύπωμα», όπως ισχυρίζεται η ίδια. Μόνο που αυτό, δεν είναι υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, αλλά για τα εγχώρια και διεθνή μονοπώλια. Την ίδια ώρα που δοκιμάζεται ο ελληνικός λαός από τα τελευταία νομοθετήματα – τερατουργήματα (ασφαλιστικό, φορολογικό, ιδιωτικοποιήσεις, κόφτης – διαρκές μνημόνιο), ενώ παράλληλα ετοιμάζονται και νέα (εργασιακά, απελευθέρωση απολύσεων, συνδικαλιστικός νόμος), η συγκυβέρνηση έρχεται με νέο πακέτο από «δωράκια» σε εφοπλιστές, βιομήχανους, τραπεζίτες και μεγαλεμπόρους με το νέο «αναπτυξιακό» νόμο που σύντομα θα φέρει και προβλέπει νέες φοροαπαλλαγές, κίνητρα και επιδοτήσεις, ακριβώς στο δρόμο που χάραξαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ειδικά δε για τους βιομήχανους, η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. φαίνεται πως δεν «κρατιόταν» και έτσι πρόλαβε μέσα στο πολυνομοσχέδιο να συμπεριλάβει την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ που το χρησιμοποιούν για ηλεκτροπαραγωγή. Παράλληλα, κατάργησαν τη φωτογραφική τροπολογία που είχαν περάσει νύχτα και εκπρόθεσμα, με την οποία απάλλασσαν τη Β.Φ.Λ. από την καταβολή του Ε.Φ.Κ. στο φυσικό αέριο με το πρόσχημα ότι το χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη.
Αυτή η κατάργηση έγινε στο πλαίσιο των παζαριών της συγκυβέρνησης, η οποία ως το βράδυ της Κυριακής αναζητούσε «ισοδύναμα» για να μη παγώσουν τα ειδικά μισθολόγια και όχι φυσικά για να «πιεστεί» ο Λαυρεντιάδης, όπως με απύθμενο θράσος υποστηρίζουν οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές.
Αυτό, άλλωστε, το «επιχείρημά» τους καταρρίπτεται από τους ίδιους, αφού μέχρι χθες ισχυρίζονταν ότι η καθυστέρηση έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ήταν το ισχυρό τους «διαπραγματευτικό» όπλο, ενώ την Κυριακή, ξαφνικά, «συνειδητοποίησαν» ότι είναι καλύτερο να καταργήσουν ολοκληρωτικά την τροπολογία!! Ποιον, άραγε, νομίζουν ότι κοροϊδεύουν; Το Κ.Κ.Ε., τότε, είχε επισημάνει ανάμεσα στα άλλα, ότι:
1) σύντομα αυτή η απαλλαγή θα γενικευτεί και στις υπόλοιπες βιομηχανίες, αφού εκτός του άλλων, οι υπόλοιποι βιομήχανοι δεν θα κάθονται «με σταυρωμένα χέρια» στο πλαίσιο των μεταξύ τους ανταγωνισμών
2) αποτελεί ψέμα και απάτη, ότι από την κατάργηση του Ε.Φ.Κ. θα έβγαιναν ωφελημένοι και οι εργαζόμενοι, που «θα διασφάλιζαν τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους!». Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών το απέδειξαν περίτρανα!
Η κατάργηση της τροπολογίας – δώρο, δεν έγινε με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων στη Β.Φ.Λ. Ακόμα και οι πιο καλόπιστοι ας μη ξαφνιαστούν, αν δουν τα 9 εκατομμύρια ευρώ, που αρχικά χάρισαν στον Λαυρεντιάδη, να «φεύγουν» από τη μία τσέπη και να επιστρέφουν από την άλλη! Αν θέλουν οι κυβερνώντες, πραγματικά, να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων στη Β.Φ.Λ., να καταργήσουν εδώ και τώρα τους αντιλαϊκούς νόμους που μείωσαν μισθούς, που κατάργησαν συλλογικές συμβάσεις, που επέβαλαν τις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!
Οι εργαζόμενοι στη Β.Φ.Λ., συνολικά οι εργαζόμενοι του Νομού, μπορούν και πρέπει να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Μπροστά και στην τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση που έχει καθοριστεί για την Τετάρτη 25/5/2016 να κρατήσουν μικρό καλάθι. Ειδικά όταν έχουν απέναντί τους και όχι δίπλα τους, μία κυβέρνηση που δίνει τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο, σαρώνοντας ότι έμεινε όρθιο από δικαιώματα και κατακτήσεις από τους προηγούμενους.
Οι εργαζόμενοι στη Β.Φ.Λ. ένα δρόμο έχουν, να αγωνιστούν ενωμένοι (μόνιμοι και εργολαβικοί), για να μη περάσουν οι μειώσεις μισθών, οι ατομικές συμβάσεις, να μη γίνει καμία απόλυση. Να μη θυσιάσουν δικαιώματα και κατακτήσεις για την κερδοφορία του Λαυρεντιάδη. Για να ανατρέψουν στην πράξη τα αντεργατικά μέτρα που ψήφισαν παλιότερες και η σημερινή κυβέρνηση, για την ανάκτηση όλων των απωλειών».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ