-Μας προκαλεί θλίψη και θυμό, μαζί, η εγκατάλειψη των υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων στον κόμβο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) στην Καβάλα. Δεν είναι δύο και τρία έτη, αλλά πολλά περισσότερα, που το κεντρικό γήπεδο είναι χειρότερο από αγροτεμάχιο, το οποίο έπαψε να καλλιεργείται, τα γήπεδα αντισφαίρισης έχουν σοβαρές φθορές και τα παρακείμενα γήπεδα αθλοπαιδιών είναι σε άθλια κατάσταση. Οι φοιτητές δεν τα πλησιάζουν, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού.

-Ωστόσο, η διοίκηση του ΔΙ.ΠΑ.Ε. στον κόμβο Καβάλας ετοίμασε μία ολοκληρωμένη οικονομοτεχνική πρόταση, για την διεκδίκηση της παραχώρησης του παλιού Πρωτοδικείου από την ΕΤ.Α.Δ. (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου). Δεν είναι μόνο οι αθλητικές εγκαταστάσεις που υποβαθμίστηκαν, υπάρχουν ανάγκες και στις άλλες κτηριακές υποδομές του πανεπιστημιακού κόμβου. Εμείς θα εστιάσουμε στα υπαίθρια γήπεδα, τα οποία απαξιώθηκαν και κανείς, ούτε οι σύλλογοι των φοιτητών (σ.σ. δεν έπεσε στην αντίληψη μας κάποια διαμαρτυρία τους), δεν ενδιαφέρεται για την ύπαρξη τους! Κάποτε, έγινε συζήτηση για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου, όπως διαθέτουν άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε οικόπεδο δίπλα στο πρώην Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.), αλλά το έργο έμεινε «στα χαρτιά». Οι αθλητικές δραστηριότητες είναι εξίσου σημαντικές με την σίτιση, την στέγαση, τα εργαστήρια και τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα πανεπιστήμια. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί στα ιδιωτικά ιδρύματα παρέχονται οι «υπηρεσίες» αυτές στους φοιτητές, ενώ στα δημόσια είναι δευτερεύουσας σημασίας.

-Δεν καταλαβαίνουμε, επίσης, γιατί οι διοικούντες τον πανεπιστημιακό κόμβο στην Καβάλα, δεν ζητούν από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, να χρηματοδοτήσει την συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, ώστε να χρησιμοποιούνται από τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες, για άθληση και διέξοδο από τα μαθήματα. Γιατί δεν επισκέπτονται τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Αντωνιάδη, να καταθέσουν το αίτημα και να εμπλακεί η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, για να γίνει η σχετική μελέτη των παρεμβάσεων;

-Αν το Υπουργείο παιδείας δεν έχει πόρους, ή δεν είναι στην προτεραιότητα του τα έργα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων πρέπει να συνεργαστούν με τους φορείς αυτοδιοίκησης. Γνωρίζουμε πως για τις σχολικές μονάδες, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αρμόδιοι είναι οι Δήμοι. Μήπως πρέπει να γίνει κάτι ανάλογο για τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία θα αναλάβουν οι Περιφέρειες;

-Όσον αφορά την κατασκευή κλειστού χώρου (γυμναστηρίου) στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. Καβάλας είναι απαραίτητος. Θέλουμε να δούμε μία οικονομοτεχνική μελέτη του έργου από την διοίκηση του ιδρύματος, όπως έκανε για την παραχώρηση του παλιού Πρωτοδικείου. Παρεμπιπτόντως, δώστε την μελέτη αυτή στον δήμαρχο Καβάλας, για να την παραδώσει στην ΕΤ.Α.Δ., μήπως και το κτήριο δοθεί στον Δήμο, γιατί ο καιρός περνάει και η επιβάρυνση του κτηρίου μεγαλώνει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ