-Σε κάθε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) γίνεται αναφορά στις ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και πόρους, που δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Από την μία πλευρά τα καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο έντονα και επικίνδυνα. Και από την άλλη, ο μηχανισμός που έχει αποστολή να προστατέψει τους πολίτες και τις περιουσίες τους, γίνεται όλο και πιο «φτωχός» σε μέσα, προσωπικό και χρήματα. Η Ελλάδα, δυστυχώς, συνεχίζει να καταγράφει τραγικές απώλειες και μεγάλες καταστροφές, γιατί η κοινωνία είναι ανοχύρωτη. Και η κεντρική διοίκηση έχει μειωμένα αντανακλαστικά.

-Τα πολύ χειρότερα αποφεύγονται, σε κάποιες περιπτώσεις, είτε από τύχη, είτε από το φιλότιμο και την αυτοθυσία που δείχνουν οι λιγοστοί εμπλεκόμενοι με την πολιτική προστασία. Αν δεν υπήρχαν και οι ομάδες εθελοντών, καρντάσια, το έργο των ανθρώπων αυτών θα ήταν σχεδόν αδύνατο! Ο εθελοντισμός υποκαθιστά τις αρμοδιότητες της κεντρικής διοίκησης σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η πολιτική προστασία κι αυτό δεν είναι λογικό και σωστό.

-Ελπίζω και εύχομαι να μην αναφερθεί, ξανά, σε συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π., ότι συζητήθηκαν τα προβλήματα των εμπλεκόμενων φορέων, τα οποία αφορούν στις ελλείψεις προσωπικού, μέσων και χρημάτων. Θα σημαίνει πως δεν γίνεται τίποτα για να μειωθούν, ή και να εξαλειφθούν οι ελλείψεις αυτές, δηλαδή συνεχίζεται η αδιαφορία των διοικούντων το κράτος. Τα μόνα όπλα που έχουν για να πολεμήσουν στις κρίσεις οι άνθρωποι της πολιτικής προστασίας, είναι το φιλότιμο, ο συντονισμός και ο εθελοντισμός.

-Αφού δεν υπάρχει ανταπόκριση από την κεντρική διοίκηση, πρέπει να φροντίσουν οι τοπικοί άρχοντες. Να αυξήσουν, όσο μπορούν, τα χρήματα για την πολιτική προστασία, να ενισχύσουν τα μέσα και τις ομάδες εθελοντών. Το κυριότερο, να δώσουν έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών. Αν οι πολίτες εφαρμόσουν μερικές οδηγίες, μπορεί να σωθούν ζωές και περιουσίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ