Αντίθετη με τον κοινωφελή χαρακτήρα και το καταστατικό της επιχείρησης, σύμφωνα με την πρόεδρο της «Δημωφέλεια», Αναστασία Ιωσηφίδου, είναι η πρόταση που κατέθεσε ο Κωστής Σιμιτσής, για την αγορά, ανακαίνιση και εκμίσθωση παλιών κατοικιών από τη δημοτική επιχείρηση, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως τουριστικά καταλύματα. Η Αν. Ιωσηφίδου αναφέρει στην απάντηση της τα εξής: «Αποτελεί ευχάριστη, αναμφίβολα, εξέλιξη, το γεγονός ότι η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Καβάλας, έστω και αργά, «ξύπνησε» από τον λήθαργο των διοικητικών της χρόνων και έστω διανύοντας τα «άγουρα» χρόνια της αντιπολιτευτικής της περιόδου, αναγνωρίζει, επιτέλους, την τουριστική και αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου μας. Χαιρετίζω, μάλιστα, την από μέρους της έμμεση, έστω και καθυστερημένη, αναγνώριση της ανάγκης δημιουργίας νέων τουριστικών κλινών στην περιοχή μας, καθώς και του ρόλου που επιτελεί η «Δημωφέλεια» ως κινητήρια δύναμη της τουριστικής μας ανάπτυξης.

Δεν μπορώ να μη σχολιάσω, όμως, αρνητικά το γεγονός, ότι στην προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος αυτού και προς χάριν της δημιουργίας εντυπώσεων και μόνο, καταθέτει ανεδαφικές προτάσεις σχετικά με τη λειτουργία της «Δημωφέλεια». Εκτός και εάν, παρά το γεγονός ότι η παράταξη του κ. Σιμιτσή έχει ασκήσει διοίκηση και επομένως είναι έμπειρη στα δημοτικά και διοικητικά θέματα, αγνοεί ότι η δημοτική επιχείρηση, λόγω του κοινωφελούς χαρακτήρα της, εκ του καταστατικού της και εκ του νόμου, δεν μπορεί να ασκεί δραστηριότητες με εμπορικό χαρακτήρα, παρά μόνο όσες ρητά αναφέρονται στο νόμο περί λειτουργίας δημοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων και αφορούν τη διαχείριση της δημοτικής περιουσίας, των ιαματικών και πολιτιστικών πόρων, των θαλάσσιων περιηγήσεων κ.α.

Ειδικά, μάλιστα, για τη δημιουργία ξενώνων και ξενοδοχειακών καταλυμάτων, υπάρχει εγκύκλιος του αρμόδιου Υπουργείου, που ρητά την απαγορεύει στις δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, ενώ, αντίθετα, το επιτρέπει στις αντίστοιχες που έχουν την μορφή Α.Ε. Εάν η προηγούμενη διοίκηση επιθυμούσε ένα τέτοιο ρόλο για τη «Δημωφέλεια», θα έπρεπε να την είχε μετατρέψει σε Α.Ε., πριν ο «Καλλικράτης» αποκλείσει δια παντός το ενδεχόμενο αυτό. Αλλά, «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα», που λέει και ο λαός.

Τελειώνοντας, δεν θα ήθελα να αφήσω ασχολίαστα τα περί καθυστερήσεων της σημερινής διοίκησης στα εμβληματικά έργα του Δήμου, όπως το λιμανάκι των Σφαγείων. Όταν η προηγούμενη διοίκηση, από το 2008 που εκδόθηκε η απόφαση του Εφετείου, έκανε τέσσερα ολόκληρα χρόνια (μία θητεία δηλαδή) για να πληρώσει μόλις το 2012 το ποσό των 32.000 ευρώ, για να προχωρήσει το θέμα της νομιμοποίησης του λιμενίσκου, είναι τουλάχιστον ντροπή να εγκαλεί τη διοίκηση του Δήμου για ραθυμία».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ