-Αν η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.) επιθυμεί, ειλικρινά, να συνεργαστεί με τον Δήμο Καβάλας, για την «αξιοποίηση» της ακτής Καλαμίτσα, πρέπει να το δείξει εμπράκτως. Το έτος 2015, με απόφαση της ΕΤ.Α.Δ., διακόπηκε η παραχώρηση της ακτής στον Δήμο Καβάλας κι έκτοτε, έπειτα από έξι έτη, δεν υπογράφηκε καμία νέα συμφωνία για την ανανέωση της συνεργασίας.

-Την περασμένη Παρασκευή 16 Απριλίου 2021, ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, επισκέφτηκε την ΕΤ.Α.Δ. και συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας. Ο δήμαρχος τόνισε πως οι εγκαταστάσεις της ακτής πρέπει να αναβαθμιστούν, ώστε να προσελκύσουν περισσότερους λουόμενους. Από την ανακοίνωση που αφορά στην συνάντηση, δεν προκύπτει πως έγινε συζήτηση για την έγγραφη ανανέωση της παραχώρησης της ακτής στον Δήμο Καβάλας. Η Καλαμίτσα στην πράξη δεν είναι «δημοτική» ακτή. Ο Δήμος, επομένως, δεν οφείλει να συντηρήσει τις εγκαταστάσεις, να επιστρώσει την άμμο, να προσλάβει ναυαγοσώστη και γενικά, να ετοιμάσει την ακτή για την υποδοχή των λουομένων.

-Ωστόσο, από το 2015 αναλαμβάνει όλες τις παραπάνω εργασίες, χωρίς την οικονομική συμμετοχή της ΕΤ.Α.Δ., γιατί αισθάνεται την υποχρέωση απέναντι στους Καβαλιώτες και τους επισκέπτες της πόλης. Καλώς πράττει ο Δήμος Καβάλας, γιατί η Καλαμίτσα είναι το στολίδι των ακτών εντός του αστικού ιστού. Κι αν αφήσει την φροντίδα της στην ΕΤ.Α.Δ., θα γίνει το όνειδος της πόλης! Διότι, απ’ ότι φαίνεται, η ΕΤ.Α.Δ. ενδιαφέρεται μόνο να εκμισθώσει τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και να εισπράττει τα ενοίκια.

-Αναφέρει, ακόμα, το δελτίο Τύπου, ότι: «Η ΕΤ.Α.Δ. θα συνδράμει τόσο στο κόστος συντήρησης των εγκαταστάσεων, καταβάλλοντας ένα μέρος από τα μισθώματα που εισπράττει, όσο και στην κάλυψη του ποσού για την πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού ναυαγοσωστών» και προσθέτει: «Κατά την διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε, επίσης, να διατηρηθεί το καθεστώς της ελεύθερης εισόδου για όλους τους λουόμενους». Οι παραπάνω συμφωνίες έγιναν γραπτώς, ή μόνο προφορικώς; Ο δήμαρχος Καβάλας ζήτησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤ.Α.Δ., να υπογράψουν την ανανέωση της παραχώρησης της ακτής για είκοσι, ή τριάντα, έτη; Θα γίνει και πότε τέτοια συμφωνία μεταξύ ΕΤ.Α.Δ. και Δήμου Καβάλας;

-Ο λόγος που η ΕΤ.Α.Δ. αποφεύγει να δεσμευτεί εγγράφως για την ανανέωση της παραχώρησης, δεν είναι μόνο το «αγκάθι» του προστίμου που δέχτηκε από την Υπηρεσία πολεοδομίας του Δήμου Καβάλας, για τις παράνομες κατασκευές στην ακτή. Αν υπογράψει, θα χάσει τα έσοδα από την ενοικίαση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία ο Δήμος θα χρησιμοποιεί για την συντήρηση των εγκαταστάσεων, την καθαριότητα, το πράσινο, την επίστρωση της άμμου και την πρόσληψη ναυαγοσώστη.

-Το υπάρχον καθεστώς συνεργασίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η ΕΤ.Α.Δ. πρέπει να παραχωρήσει εγγράφως την ακτή Καλαμίτσα στον Δήμο Καβάλας, ώστε να αναλάβει και τα έργα προστασίας της παραλίας από το θαλάσσιο ρεύμα και της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων. Αυτή την συμφωνία περιμένουμε να ανακοινώσουν, σύντομα, οι εκπρόσωποι της ΕΤ.Α.Δ. και του Δήμου Καβάλας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ