-Με ικανοποίηση δεχόμαστε την πρόσκληση που απευθύνει το Υπουργείο ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής προς τις πλοιοκτήτριες εταιρείες, για την σύναψη σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, με σκοπό την δρομολόγηση πλοίων στην πορθμειακή γραμμή Καβάλα-Πρίνος και στην γραμμή Σαμοθράκη-Καβάλα!

-Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, στην πορθμειακή γραμμή Καβάλα-Πρίνος θα γίνονται 3 δρομολόγια ημερησίως σε όλη την διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου (από 1 Νοεμβρίου 2021 έως και 31 Οκτωβρίου 2022) και 2 επιπλέον την θερινή περίοδο (από 8 Ιουνίου έως και 6 Σεπτεμβρίου). Στην γραμμή Σαμοθράκη-Καβάλα προβλέπονται 3 δρομολόγια την εβδομάδα σε όλη την διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου, με δυνατότητα προσέγγισης σε επιπλέον λιμάνια.

-Ευχόμαστε να υπάρξει ανταπόκριση, γιατί η γραμμή Καβάλα-Πρίνος πρέπει να αναβαθμιστεί και να επαναλειτουργήσει η σύνδεση της Καβάλας με το όμορφο νησί της Σαμοθράκης. Θα ήταν πολύ καλό, θεωρούμε, να βρεθεί μία ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία θα αναλάβει το μεταφορικό έργο στις δύο αυτές γραμμές. Πιστεύουμε πως μία ναυτιλιακή εταιρεία με πραγματικό ενδιαφέρον και όραμα, μπορεί να κάνει τις συγκεκριμένες γραμμές ανταγωνιστικές. Δυστυχώς, οι ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σήμερα στις πορθμειακές γραμμές Καβάλα-Πρίνος και Κεραμωτή-Θάσος (Λιμένας), δεν ενδιαφέρονται για το παρόν και το μέλλον της πρώτης. Για την ακρίβεια, κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να «ξεφορτωθούν» την (ζημιογόνα) γραμμή Καβάλα-Πρίνος. Στις 25 Απριλίου 2021 έληξε η περίοδος επιδότησης της γραμμής και όπως πληροφορηθήκαμε συνεχίζουν με ένα δρομολόγιο ημερησίως οι δύο από τις τρεις εταιρείες, ενώ η τρίτη υπέβαλε νέο αίτημα προς το αρμόδιο συμβούλιο θαλασσίων συγκοινωνιών, για να συνεχίσει τα δρομολόγια με επιδότηση. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί.

-Η πρόβλεψη για δυνατότητα προσέγγισης σε επιπλέον λιμάνια στην γραμμή Σαμοθράκη-Καβάλα, μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της πορθμειακής γραμμής Καβάλα-Πρίνος. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία, που θα πάρει «πακέτο» τις δύο γραμμές (σ.σ. εννοείτε πως πρόκειται για δύο ανεξάρτητες γραμμές), μπορεί να προσθέσει ως λιμάνι προσέγγισης στην γραμμή Σαμοθράκη-Καβάλα και το λιμάνι του Πρίνου Θάσου τρεις φορές την εβδομάδα.

-Επειδή δεν είναι εύκολο να εμφανιστεί «ξεκάρφωτα» μία νέα εταιρεία, για να παρέχει μεταφορικό έργο στις δύο γραμμές, καλούμε τους τοπικούς άρχοντες και ιδιαίτερα τους βουλευτές, να κάνουν επαφές με πλοιοκτήτες, για να τους πείσουν να δηλώσουν ενδιαφέρον στην πρόσκληση του Υπουργείου ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής. Το κάλεσμα αφορά και τους δημάρχους Καβάλας-Θάσου, διότι είναι οι άμεσοι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών. Και οφείλουν να ασχολούνται με όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους δημότες των Δήμων τους. Ένα σοβαρό ζήτημα, είναι η εξυπηρέτηση των δημοτών στην θαλάσσια συγκοινωνία Καβάλας-Θάσου. Είναι μεγάλη ευκαιρία, επίσης, να επαναλειτουργήσει η γραμμή Σαμοθράκη-Καβάλα, με ενδιάμεσο σταθμό την Θάσο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ