Η Καβάλα ετοιμάζεται για την μεγάλη συνάντηση των Μουσικών Σχολείων της χώρας, από τις 25 έως και τις 29 Απριλίου 2024, προς τιμήν του πολιούχου αγίου της, του αποστόλου Παύλου. Το πρόγραμμα του μουσικού θεσμού με την ονομασία «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία» θα είναι και πάλι πλούσιο και ποιοτικό, όπως ανέφεραν την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, ο μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ. Στέφανος, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας και ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, Γιάννης Κακάρας.

Το φετινό φεστιβάλ έχει τον γενικό τίτλο: «Υμνωδία προς το φως» και περιλαμβάνει μία συναυλία αφιερωμένη στον Ηλία Ανδριόπουλο, ύμνους της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης, μελωδίες της δημώδους ελληνικής μουσικής, εργαστήρια ελληνικής παραδοσιακής και ευρωπαϊκής μουσικής, μία εκδήλωση κατά της ενδοσχολικής βίας, τα κάλαντα του Λαζάρου στις γειτονιές της πόλης και την τέλεση Θείας Λειτουργίας, από τις βυζαντινές χορωδίες των Μουσικών Σχολείων στους ιερούς ναούς της Καβάλας.

Συμμετέχουν τα Μουσικά Σχολεία: Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Αγρινίου, Δράμας, Σερρών, 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών, Παλλήνης, Τρικάλων, Άρτας, Λάρισας, Λειβαδιάς, Κομοτηνής, Καστοριάς, Πρέβεζας, Musikschoule Nurnberg. Οι μουσικοί: Σοφία Νεοχωρίτου, Δημήτρης Καρβούνης, Χρήστος Τσιαμούλης, Έφη Τσιούρα-Δημοπούλου, Χρυσοβαλάντης Ιωαννίδης, Δημήτρης Δημόπουλος, Θεοδώρα Μπάκα, Εμπειροτέχνες. Την παρουσίαση των εκδηλώσεων θα κάνει ο Αλέξης Κωστάλας.

«Η Καβάλα, για μία ακόμα χρονιά, τιμά τον απόστολο των εθνών, Παύλο, μέσα από το φεστιβάλ που έγινε θεσμός για την περιοχή μας, αλλά και για όλη την επικράτεια. «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία-Υμνωδία προς το φως», με ταξιδευτή τον Ηλία Ανδριόπουλο και συνοδοιπόρους τους μαθητές των Μουσικών Σχολείων πολλών περιοχών της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πρόκειται για ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι, με ωδές πνευματικές, ικανές να αγγίξουν το συναίσθημα και να αναδείξουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Για πέντε ημέρες, η Καβάλα και οι επισκέπτες της, θα ζήσουν σε άλλους ρυθμούς. Οι ύμνοι της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης θα εναλλάσσονται με τις νότες της δημώδους ελληνικής μουσικής, γεμίζοντας υπέροχες μελωδίες τις γειτονιές της πόλης. Το φεστιβάλ «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία», είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας, κομμάτι της μουσικής μας και όχι μόνο, παιδείας. Έχει τους ήχους των προαιώνιων πολιτισμικών καταβολών μας, αλλά και την κραυγή ενός ζωντανού κυττάρου της κοινωνίας. Δεν περιορίζεται στα προδιαγεγραμμένα όρια της αποστολής της, αλλά παίρνει θέση και για όσα προβληματίζουν καθημερινά τους συμπολίτες μας. «Τα λευκά μπλουζάκια» των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, με όχημα την μουσική και τον χορό, θα στείλουν το δικό τους μήνυμα κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού. Όσο αυτά τα παιδιά δείχνουν τον δρόμο σε όλους μας, είτε με την ποιότητα των σπουδών τους, είτε με την θαρραλέα στάση τους απέναντι στα κακώς κείμενα τόσο ο κόσμος μας θα γίνεται ολοένα και καλύτερος», είπε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Καβάλας, ενώ για το φεστιβάλ μίλησαν με θερμά λόγια ο μητροπολίτης Φ.Ν.Θ. και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη στην διοργάνωση που προβάλλει την Καβάλα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ