Η χορωδία «ΣυνΩΔΗπόροι», του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων Τεχνών Καβάλας, ταξίδεψε στη Σαμψούντα ως επίτιμη προσκεκλημένη του Samsun mübadele ve Balkan Türk kültürü araştırmaları derneğı. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου: «Η υποδοχή και η φιλοξενία που επιφύλαξαν οι υπεύθυνοι της Karadeniz Rumeli dernekleri federasyonu ήταν ανεπανάληπτη και πέραν κάθε προσδοκίας. Εκτός από τις δύο συναυλίες που δόθηκαν στο Alaçam και στο Atakum, η αποστολή, συνοδευόμενη από φίλους της χορωδίας, ξεναγήθηκε στο αρχαιολογικό και εθνολογικό μουσείο της Μπάφρας, στεγαζόμενο σε παλιό ελληνικό αρχοντικό, στο μουσείο καπνού, που δεν έχει ακόμα ανοίξει επίσημα τις πόρτες του για το κοινό και στο μουσείο ανταλλαγέντων στο Alaçam, σε παλιό ελληνικό κονάκι και περιηγήθηκε σε ελληνικές γειτονιές στις γύρω πόλεις και χωριά, όπου κάποια από τα μέλη κατάφεραν, με την αμέριστη βοήθεια των υπευθύνων, να βρούνε σπίτια συγγενών τους που διέμεναν εκεί πριν την ανταλλαγή και να πάρουν πληροφορίες και φωτογραφίες από τον τόπο των προγόνων τους.

Εξιστορήθηκαν περιπέτειες και πάθη ανταλλαγέντων και από τις δύο πλευρές, επίσης έγινε μία εκτενής συζήτηση στις εγκαταστάσεις του οργανισμού Μ.Μ.Ε. Habertürk, όπου δόθηκε και μία συνέντευξη από τον μαέστρο και την υπεύθυνη της χορωδίας, οι οποίοι, προηγουμένως, παρακάθισαν σε ανοιχτό τραπέζι συζήτησης με τον ιδιοκτήτη του καναλιού και επισήμους φορείς της περιοχής και της διοργάνωσης και συζήτησαν για τα θέματα που δημιούργησε η ανταλλαγή των πληθυσμών.

Ανταλλάσσοντας τηλέφωνα, mail και διευθύνσεις με τους νέους μας φίλους και με την υπόσχεση να ξαναϊδωθούμε εδώ, ή εκεί, καθώς τόσα πολλά μας ενώνουν και εστιάζοντας σ’ αυτά, η αποστολή -με τη συνοδεία έως και το αεροδρόμιο των  υπευθύνων της διοργάνωσης, που όλες αυτές τις μέρες πλαισίωνε ακούραστα και με εκπληκτική προθυμία και ευγένεια την ομάδα μας, προλαβαίνοντας κάθε ερώτηση και καλύπτοντας κάθε ανάγκη- επέστρεψε στην έδρα της.

Νοιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε προσωπικά και από καρδιάς, για την εξαιρετική φιλοξενία, τους: Yusuf Ziya Yilmaz, Kemalettin Altınsoy, Akın Uner, Olcay Kınay Yanık, Zihnı Şahin, Ege Yanık, Hüseyin Zorlu, Salıh Meriç, Hasan Akınözel, Ahmet Ayan, Cansu Akınözel, Erdoğan Özoral, Recep Ertorun, Hadı Uyar, Sevil Uyar, Turan Çakır, Şaban Kilic, Ahmet Bıltekin, Ömer Süslü, Ersın Kicir, Ismail Özdemir, Harun Çelık, Ahmet Şenocak, Hasan Canbaz, Günseli Servet, Temel Korkmaz, Tuncay Ceylan, Ishak Taşçı, Hasan Togar, Süleyman Özata, Serpil Aksoy, Mine Kaya, Melek Dirican Üner, Ziba Akıncı, Haydar Aksu, Bedirhan Özcan, Şeref Aydın και όποιον άλλο συνέβαλε, ώστε να γίνει το ταξίδι αυτό και να αποκτήσουμε, όλοι μας, αυτή την υπέροχη και συγκινητική εμπειρία.

Ευχαριστούμε την κα Στέλλα Τσιμπεράκη, η οποία μιλώντας άπταιστα τουρκικά, έπαιξε ρόλο μεταφραστή, διευκολύνοντας ακούραστα κάθε μας μετακίνηση, πληροφόρηση και επικοινωνία, συμβάλλοντας στη μεταξύ των δύο πλευρών σύσφιξη των σχέσεων. Ευχαριστούμε, επίσης, την κα Μουσταφάογλου Σιμπέλ, αντιδήμαρχο Κομοτηνής, για την πολύτιμη στήριξη και βοήθεια της στο όλο εγχείρημα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.