Τον προβληματισμό του, για την όχι ικανοποιητική εικόνα του κυριότερου τουριστικού θέρετρου του Δήμου Παγγαίου, τη Νέα Πέραμο, εκφράζει ο δημότης, Γεώργιος Δημητρακάκης, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής γυμνασίου-λυκείου από τους Αντιφιλίππους. Στην επιστολή του προς τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμε κ. δήμαρχε,

αξιότιμοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Παγγαίου

Αναρωτιέμαι, γιατί άραγε να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα! Κοιτάζω στον περίγυρό μας τις παραλίες του Δήμου Παγγαίου, τί υπηρεσίες προσφέρουν οι Αμμόλοφοι στον πολίτη που είναι ιδιωτικοί και τί η παραλία του Δ.Δ. Νέας Περάμου, δίπλα στα ΚΑΟΑ στρατιωτικών, που δεν ξέρω από πότε έχει να καθαριστεί, αλλά και πόσα άλλα!

Η παραλία είναι γεμάτη από φύκια, σκουπίδια, σακούλες, μπουκάλια. Ακόμα κι ένα ψόφιο κουνάβι πεταμένο εδώ και μέρες που βρωμοκοπάει δίπλα στην παραλία, είναι  στη γωνία με τα ΚΑΟΑ στρατού, εξωτερικά του χώρου!!! Αυτός είναι ίσως και ο μόνος χώρος που έμεινε ελεύθερος, για να κάνει το μπάνιο του ο πολίτης, χωρίς οικονομική επιβάρυνση!

Καταλαβαίνω ότι δεν τοποθετείτε ειδικούς χώρους για την αλλαγή ρούχων των πολιτών στις παραλίες, γιατί καταντούν ουρητήρια από τους ασυνείδητους! Αναρωτιέμαι, όμως, κάδοι απορριμμάτων δεν χρειάζονται στην παραλία, δεν υπάρχει σκούπα για τον καθαρισμό παραλιών στον Δήμο, μετά ας πούμε από μία μεγάλη τρικυμία;

Υπάρχουν κάδοι για τα σκουπίδια ανοικτοί, χωρίς να κλείνουν, εντός του Δ.Δ. Νέας Περάμου δίπλα στα σπίτια, γεμάτοι μύγες και έντομα, χωματόδρομοι με λακκούβες, σπίτια χωρίς αγωγούς όμβριων υδάτων, που δυσκολεύουν την πρόσβαση σ’ αυτά εξαιτίας των λιμναζόντων νερών. Λίγο χαλίκι, άραγε, δεν θα βοηθούσε, αφού αδυνατείτε να ασφαλτοστρώσετε τους δρόμους; Ο φωτισμός είναι ανεπαρκής έως μηδαμινός, θεοσκότεινα όλα. Υπάρχουν χόρτα στους δρόμους και στα ιδιόκτητα οικόπεδα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται οχιές στις εισόδους των σπιτιών και εύχομαι μην υπάρξει κάποια πυρκαγιά, γιατί θα γίνουν παρανάλωμα όλα τα σπίτια! Τα κανάλια ανοικτά γεμάτα βρωμιά και κουνούπια, έγινε, τουλάχιστον, αντικουνουπικός ραντισμός; Υπάρχει μάλιστα και μία φαγάνα εδώ και καιρό στη μέση του δρόμου, που τον κάνει απροσπέλαστο!!! Ακούμε από τους αρμόδιους τα ίδια χωρίς ανταπόκριση, είμαστε στα μέσα καλοκαιριού και στο περίμενε πάλι, την επόμενη σεζόν θα ακούσουμε τα ίδια.

Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη σε περίπτωση πυρκαγιάς, που τα σπίτια είναι περιτριγυρισμένα από καλαμιές και χόρτα δημοτικών χώρων και ιδιωτών, σε περίπτωση εμφάνισης του ιού του Νείλου, γιατί το δίπλα κανάλι έχει στάσιμα νερά και είναι γεμάτο κουνούπια, μολύνσεων, τυχών ατυχημάτων από φίδια, καταστροφές αυτοκινήτων από τις λακκούβες των χωματόδρομων, κλοπές λόγω του ανύπαρκτου φωτισμού, έτσι που αναγκάζονται οι πολίτες να χρησιμοποιούν ιδιόκτητο φωτισμό όλη τη νύκτα; Φοβάται, κυριολεκτικά, ο κόσμος να κυκλοφορήσει το βράδυ. Φυσικά και ο Δήμος είναι υπεύθυνος για όλα τούτα, επειδή αδυνατεί να προστατεύσει τον πολίτη, σε συνεργασία, ίσως(;),  με άλλες «συναρμόδιες» Υπηρεσίες.

Τα προβλήματα αυτά είναι πάγια και δυστυχώς παραμένουν στάσιμα εδώ και χρόνια για την περιοχή, ενώ θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα λόγω του πλήθους και της σημαντικότητας τους. Πώς θα έρθει η ανάπτυξη, ο τουρισμός, πώς θα έρθουν ξένοι «επίλεκτοι» τουρίστες; Ο ποιοτικός τουρισμός θέλει και υποδομή και η υποδομή αυτή πραγματοποιείται πριν αρχίσει η τουριστική σεζόν. Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το αγαθό των ωραίων θαλασσών που μας περιβάλλουν, για τη ζήτηση και την τιμή που μας κάνουν οι ξένοι να μας επισκεφθούν, οφείλουμε να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία στο μέγιστο βαθμό για το όφελος όλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η  Νέα Πέραμος είναι στους πρώτους δέκα προορισμούς της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb), που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αύξηση κρατήσεων γι’ αυτό το καλοκαίρι παγκοσμίως από οικογένειες, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (όπως παρουσιάζεται στην έρευνα τάσεων του Airbnb για το καλοκαίρι του 2019). Η αύξηση των κρατήσεων διαμορφώνεται στο +135%, τοποθετώντας την στην 9η θέση της κατάταξης των δέκα πρώτων ανερχόμενων προορισμών οικογενειακών διακοπών στο Airbnb. 

Και δεν είναι μόνο αυτό, υπάρχουν και πολλά άριστα ξενοδοχεία. Πρέπει όλοι μαζί, πολίτες, δήμαρχος και διοίκηση του Δήμου, να διαφυλάξουμε τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες-κατοίκους και φιλοξενούμενους, να αφήσουμε καλές εντυπώσεις στον ξένο τουρίστα, για να φέρουν και άλλους επισκέπτες και να μην επαναπαυόμαστε στην επανεκλογή στην ηγεσία του Δήμου. Δυστυχώς, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να καλύψει και τις αδυναμίες των πολιτών χωρίς παιδεία, καλαισθησία, ευαισθησία, και αναγνώριση των λάθος βημάτων τους, με συνέπειες για τους ίδιους και τους γύρω τους. Ο λαός του Δήμου περιμένει πολλά από τον δήμαρχο και τη δημοτική διοίκηση γι’ αυτά τα μέρη, γιατί είναι η εικόνα στο εξωτερικό, το «χρυσορυχείο» του Δήμου και όχι μόνο! Σας ευχαριστώ.

Μετά τιμής

Γεώργιος Δημητρακάκης, μαθηματικός τέως διευθυντής Γυμνασίου/Λυκείου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ