Το φεστιβάλ Φιλίππων διοργανώνει και φέτος το εργαστήριο αρχαίου δράματος

0

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Καβάλας, έχοντας την υποστήριξη και την χρηματοδότηση από το Υπουργείο πολιτισμού, διοργανώνει για έβδομο συνεχόμενο έτος το εργαστήριο αρχαίου δράματος, το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματος του 66ου φεστιβάλ Φιλίππων. Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, το πρωτότυπο αυτό camp στην περιοχή των Κρηνίδων, που άρχισε με αφορμή την συμπλήρωση των 60 ετών του φεστιβάλ το 2017, επιστρέφει με ένα εργαστήριο, που φιλοδοξεί να γίνει η μήτρα, μέσα στην οποία θα γεννηθούν νέα πρωτότυπα έργα.

Έχοντας ως διδάσκοντες τέσσερις νέους, αλλά καταξιωμένους δημιουργούς (σκηνοθέτες και συγγραφείς), μία 20μελής ομάδα σπουδαστών, η οποία θα προκύψει από ανοιχτό κάλεσμα, θα εξερευνήσει τα αρχέτυπα που ενυπάρχουν στα έργα του αρχαίου δράματος και μέσω της καθοδήγησης των διδασκόντων, θα προσεγγίσουν κοινά νέους τρόπους αφήγησης με γνώμονα το σήμερα. Με εργαλεία αντλημένα από το θέατρο documentο και σύγχρονα αφηγηματικά υλικά, θα δουλέψουν συλλογικά για δώδεκα ημέρες, με στόχο να συν-δημιουργήσουν νέες εκδοχές των γνωστών ιστοριών, τοποθετώντας στον πυρήνα της έρευνάς τους όχι τους πρωταγωνιστές, αλλά όσους τους περιβάλλουν. Πρόσωπα που ως τώρα βρίσκονται συνήθως στην σκιά, στο περιθώριο. Αφανείς ήρωες που εμφανίζονται περισσότερο ως συλλογικότητες, ως μέρη ενός συνόλου και όχι ως μεμονωμένες οντότητες. Ο έτερος, ο άλλος, ο κανονικός, αυτός που στέκεται απέναντι από τον ήρωα και με τον τρόπο του τον κάνει να ξεχωρίζει, θα γίνει για μία φορά ο ίδιος πρωταγωνιστής. Αναλύοντας στοιχεία της ταυτότητας αυτών των χαρακτήρων, η ομάδα θα δημιουργήσει νέους τρόπους επαφής των έργων με το σήμερα, φωτίζοντας την διαχρονικότητα των ιστοριών που μας περιβάλλουν.

Στο εργαστήριο θα διδάξουν οι: Δανάη Λιοδάκη, Μάρθα Μπουζιούρη, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Χάρης Πεχλιβανίδης. Το ανοιχτό κάλεσμα απευθύνεται σε τελειόφοιτους και απόφοιτους δραματικών σχολών, σχολών σκηνοθεσίας και θεατρολογικών πανεπιστημιακών τμημάτων (πρακτικής κατεύθυνσης). Τα μαθήματα θα γίνουν από τις 12 έως και τις 24 Ιουνίου 2023, ενώ την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023, θα γίνει μία πρώτη παρουσίαση (με την μορφή work in progress) των παραστάσεων που θα έχουν προκύψει, με ελεύθερη είσοδο. Το κόστος συμμετοχής στο εργαστήριο ανέρχεται σε 50 ευρώ/άτομο και καλύπτει δίδακτρα, διαμονή (σε τροχόσπιτο στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των λασπόλουτρων) και ημιδιατροφή (πρωινό και μεσημεριανό). Τα μαθήματα θα είναι καθημερινά και θα περιλαμβάνουν τόσο πρακτικές ασκήσεις, όσο και masterclasses με όλους τους διδάσκοντες. Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από τους διδάσκοντες βάσει βιογραφικού σημειώματος. Αιτήσεις συμμετοχής (με απαραίτητο βιογραφικό σημείωμα) στο thkavala@otenet.gr έως και την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, με θέμα: «Αίτηση συμμετοχής στο 7ο εργαστήριο αρχαίου δράματος». Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ