Την εβδομάδα από 9 έως και 13 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Κεραμωτής, η 6η και τελευταία κινητικότητα της δράσης ανταλλαγής καλών πρακτικών Erasmus+ KA229, με γενικό τίτλο: Healthy Bodies! Healthy Minds!” και με θέμα συνάντησης: Social Health, πρόγραμμα το οποίο άρχισε το σχολικό έτος 2019-2020 και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022.

Το Γυμνάσιο Κεραμωτής υποδέχθηκε συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές από σχολεία της Ρουμανίας (“Colegiul National de Informatica Spiru Haret”-Suceava), Πολωνίας (“Szkola Podstawowa w Zespole Szkol w Skolyszynie”-Skołyszyn), Ιταλίας (“ITE P. Savi”-Viterbo), Τουρκίας (“Karaman Lisesi”-Karaman), Ισπανίας (“Colegio Los Olivos”-Malaga). Οι στόχοι του προγράμματος είναι οι ακόλουθοι:

1. Προσέγγιση και ευαισθητοποίηση των έξι διαστάσεων της υγείας των μαθητών (σωματική, ψυχική, κοινωνική, πνευματική, συναισθηματική, περιβαλλοντική).

2. Τόνωση της επίδοσης των μαθητών, με βελτίωση της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, προβάλλοντας συγχρόνως υγιεινούς τρόπους ζωής με διεπιστημονική προσέγγιση.

3. Διατήρηση της υγείας των παιδιών και της αρμονικής ανάπτυξής τους θέτοντάς το ως βασική προϋπόθεση για μία αποτελεσματική εκπαίδευση, ενθαρρύνοντας τον προβληματισμό, την δημιουργικότητα, την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη.

4. Ενημέρωση των εκπαιδευτικών σχετικά με χαρακτηριστικά, περιβάλλον και συνθήκες ζωής των μαθητών, παράμετροι που συνδέονται άμεσα με την μαθησιακή διαδικασία.

5. Ενεργοποίηση δεξιοτήτων της κριτικής σκέψης των μαθητών, ώστε να καταστούν ικανοί να χρησιμοποιούν κατάλληλες στρατηγικές μάθησης.

6. Συστηματική ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής των μαθητών/τριών στην διαδικασία της μάθησης μέσω μεθόδων ενίσχυσης της πνευματικής υγείας.

7. Βελτίωση ψηφιακών και γλωσσικών ικανοτήτων.

8. Συνείδηση της ευρωπαϊκής διάστασης της εκπαίδευσης.

9. Ενθάρρυνση για μελλοντική συμμετοχή των παιδιών σε προγράμματα Erasmus τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Δήμος Νέστου, η Κοινότητα Κεραμωτής,  ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας, ο σύλλογος διδασκόντων, η τοπική κοινωνία, οι γονείς και οι μαθητές του σχολείου συνεργάστηκαν αρμονικά και αποτελεσματικά, για την πλήρη και επιτυχή υλοποίηση της δράσης. Οι συμμετέχοντες εκτός από το εκπαιδευτικό μέρος, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον Λιμένα Θάσου (μουσείο, αρχαία αγορά, αρχαίο θέατρο και παλιό λιμάνι), την τοποθεσία Τοξότες (μονοπάτι ποταμού Νέστου), το Πόρτο Λάγος (άγιος Νικόλαος), την πόλη της Ξάνθης (φολκλορικό μουσείο και παλιά πόλη), τους Φιλίππους (αρχαίο θέατρο, αρχαιολογικός χώρος, το Βαπτιστήριο της αγίας Λυδίας), το Ιμαρέτ και το σπίτι του Μοχάμετ Άλι στην Καβάλα και το φρούριο της πόλης. Οι καλεσμένοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι δοκιμάζοντας τοπικά εδέσματα και γλυκά (αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοξενίας και ευγενική χορηγία των γονέων και μαθητών του σχολείου).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.