-Από τους επιστήμονες περιμένουμε να διαφωτίσουν τους πολίτες για σοβαρά και δύσκολα ζητήματα, όπως είναι το ζήτημα που επανήλθε στην επικαιρότητα με την ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων, μετά από την πολιτική αλλαγή που έγινε στο κρατίδιο αυτό και τις δηλώσεις που έκαναν η νέα πρόεδρος και ο επικεφαλής του κόμματος VMRO που νίκησε στις εθνικές εκλογές. Αποδείχτηκε ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν «έκλεισε», με την διμερή συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2018 σε ένα χωριό στις λίμνες Πρέσπες. Η νέα πολιτική ηγεσία των Σκοπίων επαναφέρει την αξίωση να ονομάζεται το κρατίδιο «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως αυτοανακηρύχθηκε το 1991, μετά από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

-Η αξίωση αυτή προκάλεσε αντίδραση (και) στην Ελλάδα, καθώς και συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών. Καταρχάς, να αναφέρουμε πως την αμφισβήτηση της συμφωνίας έγειρε η πλευρά των Σκοπίων. Επομένως, αν κάποιος θέλει να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο, αυτή είναι η πλευρά των Σκοπίων. «Σε αντίθεση με εκεί (σ.σ. στην Ελλάδα), στην χώρα μας η συμφωνία είναι μέρος των μακεδονικών θεσμών, του μακεδονικού συντάγματος και των νόμων», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός, Κρίστιαν Μιτσόσκι. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων συνεχίζει να προκαλεί, αφού στην παραπάνω δήλωση, σε ένδειξη σεβασμού και καλής πίστης, μπορούσε να αποφύγει τον προσδιορισμό «μακεδονικοί» θεσμοί και «μακεδονικό» σύνταγμα. Από την άλλη πλευρά, αναφέρεται υποτιμητικά προς την Ελλάδα, από την οποία ζητάει την συνεργασία και την καλή σχέση, λέγοντας: «Περίμενα ο νότιος γείτονάς μας, να μας συγχαρεί. Αντ’ αυτού, δυστυχώς μας έδειξαν τα πολιτικά τους «μπράτσα». Δεν περιμένω οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να βασίζονται στα πολιτικά «μπράτσα». Να συγχαρεί η Ελλάδα ποιον; Τον πρωθυπουργό ενός κρατιδίου που απέκτησε μία πλαστή εθνική ταυτότητα χάρη στην ανοχή της Ελλάδας και ο οποίος αμφισβητεί ευθέως μία διμερή συμφωνία με την εγγύηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών; Κλείνουμε την παρένθεση, αλλά συνεχίζουμε με τον παραλογισμό που υπάρχει!

-Αρκετοί στην Ελλάδα καλούν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να καταγγείλει την συμφωνία των Πρεσπών, λόγω των προκλητικών δηλώσεων της προέδρου και του πρωθυπουργού των Σκοπίων, αλλά και των πολυάριθμων παραβιάσεων της συμφωνίας από τους Σκοπιανούς μετά την υπογραφή. Ωστόσο, ορισμένοι έχουν διαφορετική άποψη και υποστηρίζουν πως η συμφωνία δημιούργησε «τετελεσμένο» για τις δύο πλευρές. Εκτός από τους θιασώτες της συμφωνίας, όπως ο πρώην υπουργός των εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος την χαρακτήρισε «έξοχο παράδειγμα» (σ.σ. πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια ως υπόδειγμα διεθνούς συμφωνίας, ότι η «μακεδονική» γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών!), είναι και οι άλλοι που τοποθετούνται δήθεν με βάση την λογική. «Επειδή η συμφωνία των Πρεσπών τέθηκε σε ισχύ αρχές του 2019 και η ενδιάμεση συμφωνία έχει από τότε καταργηθεί, δεν υπάρχει, πλέον, επιστροφή στο FYROM. Ας το έχουν αυτό υπόψη οι συμπολίτες μας που προσδοκούν την κατάργηση της συμφωνίας. Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, η κατάργηση της συμφωνίας θα αφήσει το κράτος αυτό ως σκέτο «Μακεδονία». Τότε, θα χάσουμε και το μοναδικό στοιχείο που πήραμε από την συμφωνία των Πρεσπών, την χρήση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία», έγραψαν, σε κοινό άρθρο, οι καθηγητές πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος και Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

-«Οι διατάξεις της παρούσας συμφωνίας θα παραμείνουν σε ισχύ για αόριστο χρονικό διάστημα και είναι αμετάκλητες. Δεν επιτρέπεται καμία τροποποίηση της παρούσας συμφωνίας», αναφέρει διάταξη της συμφωνίας των Πρεσπών. Η συμφωνία θα παραμένει σε ισχύ για αόριστο χρόνο, αλλά όχι για πάντα! Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κάλεσε την ελληνική πλευρά να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο, ενώ δήλωσε ότι: «Εκτιμώ ότι ως κόμμα (VMRO), αλλά και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχουν την άποψή τους σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αρέσει ούτε σ’ εμάς, ούτε σε εκείνους αυτή η συμφωνία».

-Οι διατάξεις της συμφωνίας είναι αμετάκλητες. Σύμφωνα με την δικαστική «γλώσσα», αμετάκλητη είναι η απόφαση που δεν προσβάλλεται με ένδικο μέσο. Επομένως, πως θα προσφύγει η Ελλάδα στο διεθνές δικαστήριο, για να προσβάλει την συμφωνία των Πρεσπών; Δεν επιτρέπεται καμία τροποποίηση της συμφωνίας. «Από την θέση σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας, οι όροι «Μακεδονία», «Δημοκρατία της Μακεδονίας», «Π.Γ.Δ. της Μακεδονίας», σε μεταφρασμένη, ή αμετάφραστη εκδοχή, καθώς και το προσωρινό όνομα «η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και το ακρωνύμιο «πΓΔΜ», θα σταματήσουν να χρησιμοποιούνται για να αναφέρονται στο Δεύτερο Μέρος (Σκόπια) σε οιοδήποτε επίσημο πλαίσιο», αναφέρει παράγραφος της συμφωνίας. Οι δηλώσεις της προέδρου και του πρωθυπουργού των Σκοπίων, δεν αποτελούν τροποποίηση διάταξης της συμφωνίας;

-Όσον αφορά την αντικατάσταση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, από την συμφωνία των Πρεσπών και την άποψη πως θα μείνει σκέτο το όνομα «Μακεδονία» αν καταγγελθεί η συμφωνία των Πρεσπών, έχουμε να απαντήσουμε το εξής. Η υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες, δεν κατάργησε μόνο την προσωρινή ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», αλλά και την συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Επομένως, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο όνομα FYROM, ούτε στο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει διαπραγμάτευση για το όνομα του κρατιδίου, μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, από μηδενική βάση! Άλλωστε, το κρατίδιο των Σκοπίων δεν αναγνωρίστηκε ποτέ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

-Υ.Γ. «Σε περίπτωση που το ένα Μέρος θεωρεί ότι το άλλο Μέρος δεν δρα σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρούσας συμφωνίας, το Μέρος αυτό θα γνωστοποιήσει κατ’ αρχάς στο άλλο Μέρος τις ανησυχίες του και θα αναζητήσει μία λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Εάν τα Μέρη δεν μπορέσουν να επιλύσουν το ζήτημα διμερώς, μπορεί να συμφωνήσουν να ζητήσουν από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, να κάνει χρήση των καλών υπηρεσιών του για την επίλυση του ζητήματος». Δηλαδή, πριν φτάσουμε στο (διεθνές) δικαστήριο, υπάρχει και ο Ο.Η.Ε. (πάλι).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ