Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση εργασίας με τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη, θεματικούς αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024. Άκουσε τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που βάζουν οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων της Π.Ε. Καβάλας και δεσμεύτηκε να κάνει ανάλογες συναντήσεις τακτικά. Έγινε συζήτηση για την συνέχιση του μεγάλου έργου στην περιοχή του Ακροποτάμου, του φράγματος του χειμάρρου Μαρμαρά, για την βελτίωση του οδικού δικτύου στον ορεινό όγκο της Π.Ε. Καβάλας, για την αναβάθμιση του πορθμείου της Κεραμωτής, το οποίο κατακλύζεται κάθε καλοκαίρι από οχήματα και επιβάτες, για αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα στον κάμπο του ποταμού Νέστου και στα τενάγη Φιλίππων και για άλλα ζητήματα.

Δήλωσε πως αντιμετωπίζει το προσωπικό των Περιφερειακών Ενοτήτων ως συνεργάτες στην προσπάθεια για την παραγωγή έργου και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καταγραφέντων αναγκών. Θα ακολουθήσουν, είπε, συναντήσεις με Υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και με τους φορείς των Περιφερειακών Ενοτήτων, για να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στα μεγάλα ζητήματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Σημείωσε, δύο-τρεις φορές, ότι οι διαθέσιμοι πόροι είναι περιορισμένοι και θα γίνει ιεράρχηση των παρεμβάσεων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. «Δουλεύουμε καθημερινά, στοχευμένα και με στρατηγική, γιατί τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι λίγα», ανέφερε.

Μετά από την συνάντηση εργασίας και πριν επισκεφτεί συγκεκριμένες περιοχές, μίλησε στους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης και απάντησε στα ερωτήματα που δέχτηκε για διάφορα θέματα. Σχετικά με την αξιοποίηση της ιαματικής πηγής στην Δημοτική Ενότητα Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου, των «Λουτρών Ελευθερών» όπως αποκαλείται, είπε ότι ο υποψήφιος επενδυτής είναι έτοιμος, ωστόσο πρέπει να «τρέξει» η περιβαλλοντική αδειοδότηση της επένδυσης, ώστε να αναδειχθεί το «στολίδι» αυτό για το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Παγγαίου και της Π.Ε. Καβάλας.

Για την διαμαρτυρία των κατοίκων της Λεκάνης του Δήμου Νέστου στην εγκατάσταση μεγάλης φωτοβολταϊκής μονάδας πλησίον του χωριού, δήλωσε πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (Μακεδονίας-Θράκης) ενέκρινε την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, για την ανάκληση της θετικής γνωμοδότησης της επιτροπής αγροτικής οικονομίας και περιβάλλοντος και έτσι, η διαδικασία για την χορήγηση άδειας περιβαλλοντικών όρων του έργου θα επαναληφθεί.

Ρωτήθηκε, ακόμα, για την τουριστική ανάπτυξη και δήλωσε πως ο κεντρικός στόχος, είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η αξιοποίηση των εναλλακτικών ειδών τουρισμού. Με τους περιορισμένους πόρους θα χρηματοδοτηθούν δράσεις προβολής, η διασύνδεση όλων των μνημείων της Περιφέρειας και η βελτίωση των (τουριστικών) υποδομών.

Ερωτηθείς από τον «Κ.Τ.» για την περιμετρική οδό της Καβάλας, απάντησε πως η διοίκηση της Περιφέρειας θα κάνει ότι μπορεί για να βρει την χρηματοδότηση τέτοιων σημαντικών έργων για την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ενώ, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε πραγματική βούληση από την προηγούμενη περιφερειακή Αρχή και τον Δήμο, για να προχωρήσει το μεγάλο αυτό έργο για την πόλη της Καβάλας. Σχολίασε, ακόμα, ότι αν δινόντουσαν τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την γέφυρα στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, θα είχαν τελειώσει οι μελέτες για την περιμετρική οδό. Και τόνισε ότι: «Η Καβάλα χρειάζεται την περιμετρική οδό περισσότερο από την γέφυρα».

Ο Θόδ. Μαρκόπουλος απάντησε και στο ερώτημα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού της Θάσου, λέγοντας ότι τα προγραμματισμένα έργα σχεδόν τελείωσαν όλα, πλην μερικών εκκρεμοτήτων.

Ο περιφερειάρχης ρωτήθηκε από τον «Κ.Τ.», επίσης, αν θα υποστηρίξει το αίτημα της κοινωνίας της Σαμοθράκης, για την θαλάσσια επανασύνδεση με την Καβάλα. «Βεβαίως θα το υποστηρίξουμε, όπως και κάθε αίτημα που έχουν οι τοπικές κοινωνίες», ενώ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί, προσεχώς, με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, για να συζητήσουν την δυνατότητα θαλάσσιας διασύνδεσης και με τα νησιά της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής.

Τέλος, ο Χρ. Τοψίδης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων, ότι γίνεται κατανομή αρμοδιοτήτων στους αντιπεριφερειάρχες, προκειμένου η περιφερειακή διοίκηση να διαχειριστεί καλύτερα όλα τα προβλήματα, όπως το μείζον πρόβλημα των κουνουπιών στον Δήμο Νέστου κάθε καλοκαίρι. Το θέμα αυτό ανατέθηκε στον θεματικό αντιπεριφερειάρχη πολιτικής προστασίας, Κωνσταντίνο Βενετίδη. Στην συνέντευξη Τύπου ήταν παρόντες και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες: Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, Γιώργος Δαλακούρας και Παναγιώτης Αρχοντής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ