Δεν ξέρουμε τι είδους παιχνίδι παίζουν οι εκάστοτε Πρόεδροι του ΕΛΓΑ, όπως και ο σημερινός, που προχθές επισκέφτηκε την Καβάλα στο πλαίσιο ενημερωτικής περιοδείας του. Για τίποτα δεν ήξερε να απαντήσει ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΓΑ. Φάνης Κουρεμπές, παρά μόνο άκουγε τα προβλήματα από τους αγρότες. Για το ζήτημα όμως της εναέριας χαλαζικής προστασίας του νομού Καβάλας, ήταν πλήρως ενημερωμένος, προφανώς από εκείνους που «καιγόταν να τον ενημερώσουν εγκαίρως, πριν φτάσει στον τόπο μας.

Στα τόσα χρόνια που οι αγρότες του νομού μας και εμείς μαζί τους, ασχολούμαστε με το ζήτημα αυτό, για πρώτη φορά ακούστηκε κάτι τέτοιο. Ο Φ. Κουραμπές είπε στους αγρότες, ότι για την κάλυψη των δυό νομών, Καβάλας και Δράμας, η εναέρια χαλαζική προστασία θα κόστιζε ένα ποσό που θα άγγιζε τα δυο εκατομμύρια ευρώ. Γι αυτό αποφασίστηκε να συζητηθεί το θέμα αυτό, όταν λήξει η σύμβαση με την εταιρεία που έχει τα αεροσκάφη αυτά, το 2018.

Εμείς, όμως, τα πράγματα τα ξέρουμε πολύ διαφορετικά απ’ αυτά που δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ. Είχαμε μιλήσει με τον ιδιοκτήτη των αεροσκαφών και ανάδοχο της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, και μας είχε πει, ότι μπορεί να καλύψει την χαλαζική προστασία της Καβάλας και της Δράμας, χωρίς επί πλέον επιβάρυνση. Μόνο που θα γινόταν ιεράρχηση των αναγκών, με προτεραιότητα των περιοχών για τις οποίες έχει σήμερα σύμβαση.

Δηλαδή, αν είχαμε πρόβλεψη χαλαζόπτωσης στην περιοχή μας και δεν υπήρχε ταυτόχρονα τέτοια πρόβλεψη για τις περιοχές ευθύνης του, θα έστελνε εδώ τα αεροπλάνα να βάλλουν στα σύννεφα του χαλαζιού και να μην προξενηθούν ζημιές στις δικές μας καλλιέργειες. Αν θα υπήρχε ταυτόχρονα χαλάζι στις προαναφερόμενες περιοχές, θα είχαν εκείνες προτεραιότητα. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε, αυτό που λένε όλοι οι αγρότες, ότι την εναέρια χαλαζική προστασία δεν «επιτρέπουν» οι εταιρείες που προμηθεύουν τα υλικά για την δημιουργία σκεπαστών αμπελώνων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ