• Τον τελευταίο καιρό, με δελτία Τύπου και συνεντεύξεις, στελέχη της Energean αναφέρονται στο παρόν και το (αβέβαιο) μέλλον του κοιτάσματος του «Πρίνου» στον κόλπο της Καβάλας. Σε πρόσφατη συνέντευξη ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μαθιός Ρήγας, δήλωσε ότι: «προσπαθούμε να αποφύγουμε το μοιραίο για τον «Πρίνο». Η κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την πανδημία του κορονοϊού Covid-19, προκάλεσε κρίση και στον ενεργειακό χώρο. Έτσι, οι εταιρείες αναγκάστηκαν να κάνουν περικοπές δαπανών, ενώ η αγορά προβλέπει το κλείσιμο κοιτασμάτων, λόγω υπερπροσφοράς και πληρότητας σε αποθηκευτικούς χώρους.
  • Ο Μ. Ρήγας δεν διευκρινίζει με ποιο τρόπο η Energean προσπαθεί να αποφύγει το «μοιραίο» για το πεδίο του «Πρίνου». Αναφέρει, μόνο, ότι με τις σημερινές συνθήκες έγινε παύση του επενδυτικού προγράμματος 80 εκατομμυρίων ευρώ. Το επενδυτικό πρόγραμμα θα λειτουργούσε σαν «τεχνητή υποστήριξη» για τη συνέχιση της λειτουργίας του «Πρίνου». Τι συμβαίνει σ’ έναν ασθενή, που νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου, όταν οι γιατροί τον αποσυνδέσουν από την τεχνητή υποστήριξη; Τότε συμβαίνει… το μοιραίο.
  • Ο «Πρίνος» είναι ένα «γερασμένο» κοίτασμα, με περιορισμένη παραγωγή και με πετρέλαιο χαμηλότερης ποιότητας (λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε θειάφι), άρα με ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Το σύνολο της παραγωγής του, αν δεν κάνουμε λάθος, πωλείται στον ενεργειακό κολοσσό της BP. Η συμφωνία αυτή, προφανώς, διατήρησε και διατηρεί «ζωντανή» τη λειτουργία του παλιότερου και μοναδικού πεδίου εξόρυξης πετρελαίου στην Ελλάδα.
  • Ο «Πρίνος», παρά τα διαχρονικά προβλήματα (και τα μειονεκτήματα), από το έτος 2008 έως και σήμερα, όπως δήλωσε ο Μ. Ρήγας, έχει προσφέρει στην εθνική και την τοπική οικονομία γύρω στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Συγχρόνως, στο πεδίο αυτό που βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, η Energean κατάφερε να «πατήσει» γερά στον ενεργειακό χώρο και να κάνει τα επόμενα (επενδυτικά) βήματα. Η εγχώρια αγορά τη γνώρισε στην αρχή ως «Ενεργειακή Αιγαίου» και στα έτη που ακολούθησαν ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και εισήχθη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ! Ο «Πρίνος», επομένως, είναι ο καταλύτης στην πορεία της εταιρείας, που έγινε Όμιλος, με επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Αδριατική θάλασσα, το Ισραήλ κι ευχόμαστε στο μέλλον να γίνουν περισσότερα.
  • Ο «Πρίνος» έχει και συναισθηματική αξία, διότι στις εγκαταστάσεις του εργάστηκαν διαδοχικές γενιές Καβαλιωτών. Είναι ευκαιρία, νομίζουμε, να γίνει μία συζήτηση μεταξύ της Energean και της τοπικής κοινωνίας, για το μέλλον του εμβληματικού πεδίου στην ιστορία των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Μία δική μας ιδέα είναι, να μετατραπεί, πριν κλείσει, σε κρατικό φορέα εκπαίδευσης των επόμενων στελεχών και εργαζομένων, Ελλήνων και αλλοδαπών, στην ενεργειακή αγορά. Η παραγωγή του, δεν χρειάζεται να πωλείται στην BP, ή σε άλλη πετρελαϊκή εταιρεία. Μπορεί να διατίθεται δωρεάν στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, για να καλύπτουν τις ετήσιες ανάγκες τους σε καύσιμα. Το κράτος θα συντηρεί τον φορέα εκπαίδευσης, από τα έσοδα που θα έχει από τις συμφωνίες εκμετάλλευσης των υπόλοιπων πεδίων υδρογονανθράκων τα οποία θα εκμισθώνει. Η Energean μπορεί να διαθέσει τα 80 εκατομμύρια δολάρια, για τις επενδύσεις που «πάγωσαν», για να «στηθεί» ο φορέας. Θα ανταποδώσει, έτσι, ένα μερίδιο για τα οφέλη που είχε από τον «Πρίνο». Λένε πως τα άλογα όταν γεράσουν τα σκοτώνουν. Όμως, τα κοιτάσματα όταν «στερέψουν», δεν τα εγκαταλείπουν. Οι έξυπνοι τα αξιοποιούν!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ