-Τον Νοέμβριο του 1992, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε «προειδοποιήσει» τον «πλανητάρχη»-πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζωρτζ Μπους, ότι η αναγνώριση του κρατιδίου των Σκοπίων με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ή με οποιονδήποτε προσδιορισμό που περιέχει το όμονα «Μακεδονία», θα δημιουργήσει μία εστία αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια. «Αυτό που δεν μπορούμε να δεχτούμε, είναι ότι θα περιέχει το επίσημο όνομά τους τον όρο «Μακεδονία». Θα είμαι πολύ ειλικρινής. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα υπάρξει μία πραγματική αποσταθεροποίηση», είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στον Τζ. Μπους. Μάλιστα, ήταν κατηγορηματικός ότι, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχτεί στην ονομασία του κρατιδίου τον όρο «Μακεδονία». «Θέλουμε να σταματήσουμε να χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο και να υπονοούν ότι τους χρωστάμε κάτι. Ακόμα και στο Σύνταγμά τους έχουν μία διάταξη για υπηκόους (μειονότητες) του εξωτερικού, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα. Γι ‘αυτό έχουμε την απλή απαίτηση να επιλέξουν ένα άλλο όνομα. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να το κάνει», είπε.

-Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διαψεύστηκε δύο φορές! Το 2018, έπειτα από 26 έτη, μία ελληνική κυβέρνηση, συνεργασίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ανεξάρτητων Ελλήνων, όχι μόνο δέχτηκε να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων, αλλά υπέγραψε και δεσμευτική διμερή συμφωνία, με την οποία αποδέχτηκε την ύπαρξη «Μακεδονικός ταυτότητας και γλώσσας»! «Για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει επίσημα την ύπαρξη «Μακεδονικής ταυτότητας» και «Μακεδονικής γλώσσας» και εγκαταλείπεται μία εθνική γραμμή δεκαετιών», δήλωσε ο νυν πρωθυπουργός και γιος του Κωνσταντίνου, Κυριάκος Μητασοτάκης, μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στην Βουλή των Ελλήνων «με μία ευκαιριακή πλειοψηφία», πρόσθεσε.

-Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, επίσης, διαψεύστηκε ότι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων θα ξεχαστεί μετά από μία δεκαετία. Έπειτα από τρεις δεκαετίες, που έκανε την συγκεκριμένη εκτίμηση, το ζήτημα της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων δεν ξεχάστηκε! Μας το υπενθύμισαν η νέα πρόεδρος και η νέα κυβέρνηση του κρατιδίου, με τις επινίκιες δηλώσεις τους!

-Αλλά, για ποια «εθνική γραμμή» μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2018; Εννοούσε την συμφωνία των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στις δύο συναντήσεις που έγιναν υπό τον αείμνηστο πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, στις αρχές της δεκαετίας του 1990; Χάρη στην ομοψυχία των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που ήταν στο Κοινοβούλιο εκείνη την περίοδο, η θέση της Ελλάδας για μη χρήση του ονόματος «Μακεδονία», έγινε αποδεκτή από από τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Όμως, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «χάραξε» μία νέα «γραμμή», την δική του «γραμμή» στο συγκεκριμένο ζήτημα. Με το επιχείρημα ότι, το κρατίδιο των Σκοπίων θα αναγνωριστεί από τον Ο.Η.Ε. με την ονομασία που του έδωσαν ο Τίτο και ο Στάλιν, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», δήλωσε πως παύει να δεσμεύεται από την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών και δέχεται να πάει σε διεθνή διαιτησία, ακόμα και να συζητήσει για διπλή ονομασία, που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Και εξήγησε, σε τηλεοπτική συνέντευξη, ότι πίστευε πως η θέση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών είχε ελάχιστες πιθανότητες να πετύχει. Έκτοτε, «άνοιξε ο ασκός του Αιόλου».

-Ευχόμαστε, μόνο, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης να διαψευστεί και για τρίτη φορά. Δηλαδή, η χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων, να μη γίνει παράγοντας για την αποσταθεροποίηση (και) των Βαλκανίων. Να ξέρετε, επίσης, πως τυχόν αποσταθεροποίηση δεν θα οφείλεται στην Ελλάδα, ούτε θα βγει ζημιωμένη η Ελλάδα από αυτή. Τουλάχιστον εδαφικά. Τον μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν τα προτεκτοράτα των Σκοπίων και του Κοσόβου, τα οποία επιβουλεύονται η Σερβία, η Βουλγαρία και η Αλβανία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ