Ο πολιτικός μηχανικός/υδρολόγος, Θωμάς Παπαλάσκαρης, με καταγωγή από την Καβάλα, συνεχίζει «ακάθεκτος» την ερευνητική του δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αψηφώντας τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του φαινομένου «Μπάλλος», υπό βροχή, πραγματοποίησε το πρώτο πλημμυρογράφημα στην Κρήτη και συγκεκριμένα στον ποταμό Ακουμιανό. Ο ποταμός Ακουμιανός, είναι ο τρίτος σε μέγεθος και ποσότητα νερού στην επαρχία Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου. Παίρνει το νερό του από δεκάδες πηγές από τις πλαγιές των βουνών Κέδρος και Ασιδέρωτας και έχει ροή όλους τους μήνες του έτους, ιδιαίτερα στο άνω τμήμα του. Στο διάβα του δημιουργεί μερικούς από τους μεγαλύτερους και ομορφότερους καταρράκτες στην Κρήτη, με ύψος μέχρι και τα 100 μέτρα (καταρράκτης Γρε Δάφνης). Στο τέλος της διαδρομής του «μαλακώνει» η κοίτη του και δημιουργεί έναν θαυμάσιο υδροβιότοπο με θάμνους, καλαμιώνες και λιμνούλες μέχρι την παραλία Στόμιο στην Ακουμιανή Γιαλιά.

Ο Θ. Παπαλάσκαρης πραγματοποίησε την υδρολογική έρευνα στον ελεύθερο χρόνο του, στην θέση που βρίσκεται στο ύψος κατάντη της παλαιάς γέφυρας της Αγίας Λευτέρας του Δήμου Αγίου Βασιλείου, του Νομού Ρεθύμνου. Είναι το πρώτο καταγεγραμμένο πλημμυρογράφημα στην Κρήτη και δεύτερο στην Ελλάδα (το πρώτο καταγράφηκε, πάλι από τον Θ. Παπαλάσκαρη, στον ποταμό Ελασσονίτη στην Ελασσόνα του Δήμου Ελασσόνας, Νομού Λάρισας), με φυσική παρουσία και καταγραφή μετρήσεων μέσα σε κοίτη ποταμού. Η έρευνα αφορούσε στην εξέλιξη του ρυθμού παροχής νερού σε συνάρτηση με τον χρόνο, σε λίτρα ανά δευτερόλεπτο, στον ποταμό Ακουμιανό, εξαιτίας της βροχόπτωσης κατά την διάρκεια του ακραίου μετεωρολογικού φαινομένου με την ονομασία «Μπάλλος», που έπληξε και την Κρήτη.

Η μέτρηση του ρυθμού της διερχόμενης παροχής του νερού διενεργήθηκε με μέθοδο η οποία χρησιμοποιείται από το Γεωλογικό Ινστιτούτο Ηνωμένων Πολιτειών (United States Geological Survey) και περιλαμβάνει την χρήση ενός φορητού τροποποιημένου διαύλου τύπου «Πάρσαλ», τον οποίο κατασκεύασε, ο Θ. Παπαλάσκαρης με δικά του έξοδα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Γεωλογικού Ινστιτούτου Ηνωμένων Πολιτειών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ