-Κανείς δεν αμφισβητεί ότι, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι ένα πανεπιστήμιο με ιστορία και με ισχυρό αποτύπωμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ελλάδας, όπως δήλωσε ο Αργύρης Μυστακίδης, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης στην πόλη της Καβάλας. Επίσης, καθιερωμένο ίδρυμα, με κύρος, προοπτική και με ισχυρό αποτύπωμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας, ήταν το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Το σημαντικό αυτό ίδρυμα, για την πόλη της Καβάλας και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καταργήθηκε, για να ενισχυθεί το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας. Όταν πάρθηκε, τότε, η πολιτική αυτή απόφαση, με την σύμφωνη γνώμη της ακαδημαϊκής κοινότητας, δεν θυμόμαστε τον Αργύρη Μυστακίδη να εξέφρασε την άποψη ότι, η απορρόφηση του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης από το ΔΙ.ΠΑ.Ε., θα δώσει νέα ώθηση στις πανεπιστημιακές σπουδές στην Καβάλα. Αλλά, ούτε διατύπωσε την αντίθεσή του στο σχέδιο αυτό.

-Σήμερα, ωστόσο, ο Αργ. Μυστακίδης τοποθετήθηκε για την μετακίνηση των τμημάτων του πανεπιστημιακού κόμβου του ΔΙ.ΠΑ.Ε. στην Καβάλα, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, λέγοντας ότι: «Το πρώτο θετικό σημείο του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε και αφορά στην δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, στο οποίο οφείλουμε να σταθούμε, είναι η ένταξη των πανεπιστημιακών τμημάτων της Καβάλας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Αυτό θεωρώ ότι είναι μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την πόλη μας, καθώς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, είναι ένα καθιερωμένο ίδρυμα, με ιστορία και με ισχυρό αποτύπωμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας». Να σημειώσουμε ότι, ο Αργ. Μυστακίδης σπούδασε Electrical Engineering and Computer Sciences στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Το φοιτητικό παρελθόν του, επομένως, δεν είναι τυχαίο.

-Η άποψη του είναι σεβαστή, αλλά είναι η προσωπική άποψη ενός ιδιοκτήτη φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης της πόλης. Δεν είναι μέλος της διοίκησης, ούτε της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΔΙ.ΠΑ.Ε., ούτε πολιτικός παράγοντας του τόπου για να ερωτηθεί επί του ζητήματος, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου. Ασφαλώς, ο νομοθέτης και οι βουλευτές, που θα κληθούν να συζητήσουν το νομοσχέδιο, δεν θα λάβουν υπόψη την άποψη ενός ιδιοκτήτη φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης σε μία επαρχιακή πόλη.

-Βεβαίως, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, είναι ένα καθιερωμένο ίδρυμα, με ιστορία στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, όπως προέκυψε από τις συγχωνεύσεις με τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, έχει μικρή ιστορία, η οποία άρχισε το 2019, αλλά έχει και την δυναμική ενός μεγάλου πανεπιστήμιου. Παράλληλα με την εξέλιξη του ΔΙ.ΠΑ.Ε., θα εξελίσσονται και τα τμήματα των πανεπιστημιακών κόμβων του, θα ιδρυθούν νέα τμήματα και νέες σχολές. Και στην Καβάλα, αν η τοπική κοινωνία το διεκδικήσει με αποφασιστικότητα.

-Τα υπάρχοντα τμήματα και αυτά που θα ιδρυθούν τα επόμενα έτη, μπορούν κάλλιστα να αναπτύσσουν συνεργασίες μεταξύ τους και με τμήματα άλλων πανεπιστημίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Να γίνεται «ώσμωση», όπως είπε ο Αργ. Μυστακίδης, για τα τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών στην Καβάλα, με τα όμορα τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ. στην πόλη της Ξάνθης. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να ανήκουν στο ίδιο Πανεπιστήμιο, για να υπάρχει «ώσμωση» μεταξύ τους.

-Η δική μας άποψη είναι, ότι μετά από την βίαιη εξαφάνιση του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης από τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, οι πανεπιστημιακές σπουδές στην Καβάλα πρέπει να «ανοίξουν μία νέα σελίδα» στην ιστορία. Η «νέα αρχή» θα γίνει μέσα σε ένα Πανεπιστήμιο που έχει δυναμική και προοπτική ανάπτυξης. Τι θα απαντήσει η πρυτανεία του Δ.Π.Θ., αν η κοινωνία της Καβάλας ζητήσει μελλοντικά, για παράδειγμα, την ίδρυση Ιατρικής Σχολής στην πόλη;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ