-Ένα μικρό «υπουργικό συμβούλιο» θα έχει ο Δήμος Καβάλας από την 1η Ιανουαρίου 2024, αφού το νέο διοικητικό σχήμα θα περιλαμβάνει έντεκα (11) θέσεις αντιδημάρχων. Δηλαδή, οι μισοί από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης που έχει την πλειοψηφία των εδρών στο δημοτικό συμβούλιο, θα αναλάβουν καθήκοντα αντιδημάρχου!

-Αυτό το «συμβούλιο αντιδημάρχων» πρέπει να συνεδριάζει τακτικά, δύο φορές τον μήνα, υπό την προεδρεία του δημάρχου, για να γίνεται συνεχής αξιολόγηση του διοικητικού έργου, συζήτηση των προβλημάτων και καθορισμός των στόχων (βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων). Εάν ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι δεν λειτουργήσουν ως «ομάδα», η διοίκηση του Δήμου θα γίνει προβληματική και αναποτελεσματική.

-Επίσης, νομίζω πως θα βοηθούσε στην λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, να διεξάγονται ειδικές συνεδριάσεις με «προσκεκλημένους» τους αντιδημάρχους, που θα ενημερώνουν για τα θέματα που χειρίζονται και θα απαντούν στα ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων. Οι συνεδριάσεις αυτές, θα αντικαταστήσουν τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα των τακτικών συνεδριάσεων και έτσι η συζήτηση θα περιορίζεται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

-Εννοείται πως θα υπάρχει (προ)συνεννόηση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, των επικεφαλής των παρατάξεων και των αντιδημάρχων, για τις ειδικές συνεδριάσεις. Ο πρόεδρος θα ορίζει την ημερομηνία και την ώρα της ειδικής συνεδρίασης και θα προσκαλεί έναν, δύο, ή περισσότερους αντιδημάρχους. Στην συνέχεια, θα ενημερώνει τους επικεφαλής των παρατάξεων, ώστε να προετοιμαστούν για την συνεδρίαση, δηλαδή να ετοιμάσουν τα ερωτήματα (γραπτώς) προς τους «προσκεκλημένους» αντιδημάρχους. Η συζήτηση θα είναι στοχευμένη και όχι όπως γίνεται στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα των τακτικών συνεδριάσεων.

-Η συζήτηση θα αφορά σοβαρά θέματα, ενώ για τα υπόλοιπα, οι δημοτικοί σύμβουλοι θα απευθύνονται γραπτώς προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Και θα λαμβάνουν, επίσης γραπτώς, συγκεκριμένη απάντηση εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Νομίζω ότι έτσι θα γίνει αποδοτικότερη η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και θα ασκείται σωστός έλεγχος στην διοίκηση. Γιατί, σήμερα, αρκετά από τα ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων, είτε απαντώνται πλημελλώς, είτε καθόλου, λόγω περιορισμένου χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ