-Δεν χωράει αμφιβολία ότι, στην διαμάχη που ξέσπασε για την παραχώρηση των παλιών αποθηκών του μεταλλευτικού συγκροτήματος των Λιμεναρίων, ή Αποθηκών των Μεταλλείων όπως αποκαλούνται, η «ρίζα» δεν είναι μόνο πολιτική. Δυστυχώς, ακόμα υφίσταται η διαφορά μεταξύ βορρά και νότου στο νησί της Θάσου! Οι κάτοικοι του υπόλοιπου τμήματος του νησιού εκτός της «πρωτεύουσας», εξακολουθούν να βλέπουν με μεγάλη καχυποψία τις αποφάσεις των διοικήσεων του Δήμου και τις ενέργειες, όπως το αίτημα που υπέβαλε προς το Υπουργείο πολιτισμού η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση (ΔΗ.Κ.Ε.Θ.), για την παραχώρηση των Αποθηκών των Μεταλλείων. Παρεμπιπτόντως, από την 1η Ιανουαρίου 2024 καταργήθηκαν οι δημοτικές επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων, στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας διοικητικής «μεταρρύθμισης» στην τοπική αυτοδιοίκηση.

-Στις Αποθήκες των Μεταλλείων δραστηριοποιείται, επί σειρά πολλών ετών, ο πολιτιστικός σύλλογος «Το Κάστρο», τα μέλη του οποίου θεωρούν τις «Αποθήκες» ως το πολιτιστικό σπίτι τους. Αισθάνονται, λοιπόν, ότι απειλούνται με «έξωση», αν και εφόσον ικανοποιηθεί το αίτημα για την παραχώρηση των «Αποθηκών» στον Δήμο. Παρόμοιο θέμα στην Καβάλα δημιουργήθηκε με τον Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, που θεωρεί «εχθρική ενέργεια», την μετατροπή της στέγης του σε μουσείο θρησκευτικών κειμηλίων (κειμηλιαρχείο), από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

-Στην περίπτωση της Θάσου, ούτε ο Δήμος, ούτε ο πολιτιστικός σύλλογος «Το Κάστρο» είναι ιδιοκτήτες των Αποθηκών Μεταλλείων, αφού όλο το παλιό μεταλλευτικό συγκρότημα Λιμεναρίων ανήκει στο Υπουργείο πολιτισμού και αθλητισμού. Στην θέση του Δήμου Θάσου, μπορούσε να υποβάλλει το ίδιο αίτημα ένας άλλος φορέας, ή ακόμα και ιδιώτης. Τότε, τα πράγματα θα γινόντουσαν πιο «περίπλοκα» για την τοπική κοινωνία.

-Θεωρούμε πως είναι θετικό, που ο Δήμος Θάσου αποφάσισε να «αναλάβει τις ευθύνες του» για τα Μεταλλεία Λιμεναρίων, όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού, Γιώργος Κουτσουμανής. «Μπαίνοντας μπροστά» ο Δήμος, θα προστατέψει το μνημείο βιομηχανικής ιστορίας από άλλους διεκδικητές. Δεν είναι εύκολο να γίνει «έξωση» σε έναν Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εκπροσωπεί όλη την τοπική κοινωνία, ενώ μπορεί να ανακληθεί η παραχώρηση σε έναν τοπικό σύλλογο. Στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου πολιτισμού, δεν βλέπουν τα πράγματα με «ρομαντισμό» και ευαισθησία. Τους ενδιαφέρει η καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

-Ο Δήμος Θάσου κατέθεσε μία πρόταση για τις Αποθήκες Μεταλλείων των Λιμεναρίων, η οποία θα αξιολογηθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Ευχόμαστε να είναι άρτια και να μην έγινε για «το θεαθήναι». Ο σύλλογος «Το Κάστρο» έχει ένα παραχωρητήριο των «Αποθηκών», από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας;-Θράκης. Το παραχωρητήριο δεν είναι τίτλος ιδιοκτησίας. Μπορεί να ανακληθεί, ή να μην ανανεωθεί, από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

-Κατά την άποψη μας, είναι ευκαιρία ο Δήμος Θάσου και ο σύλλογος «Το Κάστρο» να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να διασώσουν το βιομηχανικό μνημείο. Ο σύλλογος «Το Κάστρο» έκανε πραγματικά αξιέπαινη δουλειά στις «Αποθήκες», αλλά ο Δήμος θα προσφέρει το κύρος και την οντότητα του φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα εξασφαλίσει την χρηματοδότηση, για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε να αναδειχτεί περισσότερο και συνολικά το μεταλλευτικό συγκρότημα. Εννοείται ότι, ο σύλλογος «Το Κάστρο» θα συνεχίσει την πλούσια δραστηριότητα που έχει στις «Αποθήκες» και ο Δήμος Θάσου θα ενισχύσει και θα εμπλουτίσει την δραστηριότητα αυτή. Η διαμάχη μεταξύ τους, θα έχει καταστροφικό αποτέλεσμα!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ