Τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν, ώστε να στηριχθούν οι επαγγελματίες γεωργοί του Δήμου μετά τις διαδοχικές φυσικές καταστροφές των καλλιεργειών τους, θα συζητήσουν την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022, στις 10:30 στο αμφιθέατρο «Φρίξος Παπαχρηστίδης» στην Ελευθερούπολη, οι τοπικοί άρχοντες και οι εκπρόσωποι των παραγωγών. Οι επαναλαμβανόμενες ζημιές, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ιδιαίτερα τις χαλαζοπτώσεις, έχουν απογοητεύσει τους γεωργούς και αρκετοί είναι κοντά στην απόφαση να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Στην συνάντηση προσκλήθηκαν: οι βουλευτές, ο περιφερειάρχης, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες (ΕΛ.Γ.Α., Πολιτική Προστασία, ΠΣΕΑ) και κάθε εμπλεκόμενος με το σοβαρό ζήτημα.

Η χαλαζόπτωση και εν γένει κακοκαιρία του Σαββάτου 25 Ιουνίου 2022, προκάλεσε εκτεταμένη καταστροφή σε καλλιέργειες σταφυλιών, ελιάς, αμυγδάλων, καλαμποκιών και ηλιόσπορων στις περιοχές Μουσθένης, Πλατανότοπου, Ποδοχωρίου, Ακροποτάμου, Κάρυανης, Φωληάς, Ορφανίου, Γαληψού, Οφρυνίου, Κοκκινοχωρίου. Τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης, ο οποίος συνομίλησε με τους γεωργούς, συνέλλεξε οπτικοακουστικό υλικό και πήρε δείγματα καρπών που χτυπήθηκαν. Διαπιστώθηκε το μέγεθος της καταστροφής και ότι, οι συνέπειες θα είναι μακροχρόνιες για τις καλλιέργειες, λόγω της σφοδρότητας και της ποσότητας χαλαζιού που έπεσε. Συμμετείχε, επίσης, σε συνάντηση των γεωργών, προκειμένου να γίνει συντονισμός κινήσεων και να δρομολογηθούν ενέργειες για την αποζημίωση των ζημιών.

Ευθύς αμέσως, επικοινώνησε με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά και τον ενημέρωσε για το μέγεθος των ζημιών. Ζήτησε από τον υπουργό, να δοθεί συνολική λύση στο πρόβλημα και ο υπουργός διαβεβαίωσε πως η καταγραφή των ζημιών θα γίνει σύντομα με κλιμάκια του ΕΛ.Γ.Α., προκειμένου να προχωρήσει η προβλεπόμενη διαδικασία. Ακόμα, ο Γιάννης Πασχαλίδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α., Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος ενημέρωσε τον βουλευτή, πως η αναγγελία των ζημιών θα αρχίσει αμέσως, ενώ κλιμάκια του Οργανισμού κινητοποιήθηκαν για την καταγραφή. «Δυστυχώς, για άλλη μια χρονιά, τέτοια περίοδο, η περιοχή μας πλήττεται από ισχυρές χαλαζοπτώσεις. Είναι προφανές, ότι τα κλιματολογικά δεδομένα έχουν αλλάξει, ενώ το πιο χαρακτηριστικό είναι, ότι επλήγησαν και καλλιέργειες που είχαν καλυφθεί με δίχτυα. Αυτό δείχνει ότι κάποια πράγματα, είναι πέρα από τις δυνάμεις και τα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι γεωργοί, για να προστατέψουν το βιός τους. Η ανάγκη για χαλαζική προστασία, είναι αναντίρρητη. Το τηλέφωνο μου δεν σταμάτησε να χτυπά. Ευχαριστώ τους γεωργούς, για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν μπροστά στο πρόβλημα τους. Οι ενέργειες μου για την αποκατάσταση τους, θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Γιάννης Πασχαλίδης.

Τις περιοχές που επλήγησαν από την σφοδρή κακοκαιρία, επισκέφτηκε και η βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου. Όπως διαπίστωσε, οι καταστροφές των καλλιεργειών στις Δημοτικές Ενότητες Ορφανού και Πιερέων, λόγω της χαλαζόπτωσης και των ισχυρών ανέμων, είναι ολοκληρωτικές και σε πολλές περιπτώσεις, πρωτοφανείς. «Η καταστροφική κακοκαιρία έρχεται να προστεθεί στις δύο προηγούμενες χρονιές, στις οποίες σημειώθηκαν μεγάλης έκτασης καταστροφές, με αποτέλεσμα η θέση των καλλιεργητών να είναι ιδιαίτερα δυσμενής. Σε αρκετές καλλιέργειες που καταστράφηκαν εντελώς, έχει δαπανηθεί το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που απαιτούνται για την καλλιέργειά τους, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.  Η Σ. Ελευθεριάδου καλεί το αρμόδιο Υπουργείο και τον ΕΛ.Γ.Α., να κινηθούν άμεσα και χωρίς καμία χρονοτριβή, οι διαδικασίες ΟΛΙΚΩΝ αποζημιώσεων των καλλιεργειών και της υποδομής που καταστράφηκε ολοσχερώς. Ζητά, επίσης, να ανοίξει η συζήτηση για την χαλαζική προστασία από αέρος, καθώς οι παραγωγοί της περιοχής ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον, φαινόμενα παρόμοια», αναφέρει η ανακοίνωση της βουλευτού.

Τις περιοχές που επλήγησαν επισκέφτηκε και αντιπροσωπεία περιφερειακών συμβούλων του συνδυασμού «Περιφερειακή Σύνθεση». Η αντιπροσωπεία βρέθηκε σε όλες τις περιοχές από τον Πλατανότοπο μέχρι το Οφρύνιο και από την Φωλιά μέχρι την Κάρυανη. «Η ζημιά στους ακάλυπτους αμπελώνες αγγίζει το 100%. Η διοίκηση της Περιφέρειας οφείλει, πέρα από τις διαπιστώσεις, να προβεί σε κάθε ενέργεια, προκειμένου οι άνθρωποι να αποζημιωθούν σε άμεσο χρόνο και με το πραγματικό ύψος της ζημιάς. Υπενθυμίζεται ότι, ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι αμπελουργοί της Καβάλας δεν εισέπραξαν ενίσχυση της κατηγορίας deminimis, είναι και το γεγονός ότι η διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ουδέποτε έστειλε την απαραίτητη τεκμηρίωση των ζημιών, προκειμένου να διευκολυνθεί η καταβολή των ενισχύσεων τους αμπελουργούς, όπως έγινε σε άλλους Νομούς της χώρας και σε άλλες Περιφέρειες. Κάτι αντίστοιχο δεν πρέπει να συμβεί στην παρούσα περίπτωση από την οποία, δυστυχώς, τόσο στις ελιές, όσο και κυρίως στα επιτραπέζια σταφύλια, ο Νομός Καβάλας και η Ελλάδα θα βγούνε έξω από αγορές εξαιτίας της τελευταίας χαλαζόπτωσης», αναφέρει δελτίο Τύπου. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι: Θεόδωρος Μαρκόπουλος, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, Δημήτρης Κλειτσιώτης, ενώ στην περιοχή βρέθηκε και ο υπουργός εθνικής άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ