Την άμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ζήτησαν από την κυβέρνηση, οι συμμετέχοντες στην περιφερειακή συνάντηση των εκπροσώπων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) των Δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 στην πόλη της Καβάλας (στην Μεγάλη Λέσχη).

Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, Απόστολος Χρόνης, τόνισε ότι το ενεργειακό κόστος αποτελεί μείζον πρόβλημα όλων των Δ.Ε.Υ.Α. «Δηλώσαμε από την αρχή, ότι αρνούμαστε να μετακυλήσουμε την αύξηση του ενεργειακού κόστους στους πολίτες, οι οποίοι είναι ήδη φορτωμένοι με πολλά οικονομικά βάρη. Ζητάμε να βρεθεί άμεσα λύση από την κυβέρνηση, γιατί οι Δ.Ε.Υ.Α. κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν πρέπει απλώς να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά να καταργηθεί, τουλάχιστον για τις Δ.Ε.Υ.Α.», δήλωσε, ενώ το επιστημονικό στέλεχος της επιχείρησης, Γιώργος Δάλλας, παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν την μεγάλη διαφορά κόστους ενέργειας, μετά την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επίσης, αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, για την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις της.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν: ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Δ.Ε.Υ.Α. (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, πρόεδροι, γενικοί διευθυντές και διευθύντριες και άλλα στελέχη Δ.Ε.Υ.Α. Ο Γ. Μαρινάκης δήλωσε ότι, δεν είναι διαχειρίσιμο το ενεργειακό κόστος και απειλεί την βιωσιμότητα των δημοτικών επιχειρήσεων, ενώ υπενθύμισε πως η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. εγκαίρως είχε ενημερώσει την κυβέρνηση για την επικείμενη κρίση. Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν γρήγορα, επεσήμανε, είναι οι εξής:

-Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την αντικατάσταση του ενεργοβόρου μηχανολογικού εξοπλισμού.

-Μείωση του Φ.Π.Α. στο νερό από το 13% στο 6%.

Σχετικά με την ρήτρα αναπροσαρμογής σημείωσε ότι: «Δεν μπορούμε να αντιμετωπιζόμαστε σαν απλοί οικιακοί καταναλωτές, ενώ είμαστε κοινωφελείς επιχειρήσεις. Αυτό που συμβαίνει σήμερα, είναι μία απρόβλεπτη επίθεση» και χαρακτήρισε μη ορθή νομικά, την δυνατότητα που δόθηκε στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, να μετακυλύουν, κατά την κρίση τους, την ρήτρα αναπροσαρμογής στους καταναλωτές. Και κατέληξε λέγοντας πως, εάν δεν υπάρξει πολιτική παρέμβαση, θα γίνουν νομικές ενέργειες από την Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ακόμα, κατά την συζήτηση εκφράστηκε η ανησυχία, ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις Δ.Ε.Υ.Α. ανά Νομό, ή και να ιδιωτικοποιήσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες των επιχειρήσεων αυτών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ