-Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έχει αξιοποιήσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, είτε από πόρους που διαχειρίζεται, είτε από τομεακά προγράμματα, για έργα αναδασμών, αντιπλημμυρικά, αγροτικής οδοποιίας, εγγειοβελτιωτικά, για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, την βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των προϊόντων και για την προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων. Αυτό αναφέρει ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης υποδομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και περιφερειακός σύμβουλος Ξάνθης, Μιχάλης Αμοιρίδης, σε άρθρο του για την γεωργία και την κτηνοτροφία στην Περιφέρεια μας.

-Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν και από προηγούμενες διοικήσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με σκοπό την πραγματοποίηση έργων στον πρωτογενή τομέα. Δυστυχώς, τα χρήματα που δόθηκαν σε έργα που αναφέρει ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης υποδομών, έχουν δυσανάλογο αποτέλεσμα. Οι εκκρεμότητες με τους αναδασμούς υπάρχουν ακόμα, μεγάλες εκτάσεις πλημμυρίζουν και καλλιέργειες καταστρέφονται, οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) δεν έχουν εκσυγχρονιστεί, το δίκτυο των αγροτικών δρόμων δεν είναι ολοκληρωμένο και, το σημαντικότερο, τα δυναμικά αγροτικά προϊόντα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχουν χαμηλή ζήτηση στην εσωτερική και την εξωτερική αγορά.

-Ένας στους πέντε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακςδοίας-Θράκης, ανέφερε ο Μιχ. Αμοιρίδης, βιοπορίζεται άμεσα από τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Ο αριθμός αυτός θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερος για μία ακριτική περιοχή, που δεν έχει πολλές και μεγάλες βιομηχανίες, ο τουρισμός είναι εποχικός και σε ορισμένες περιοχές, ενώ αποψιλώθηκε από δημόσιες Υπηρεσίες. Με τις αντιξοότητες και την έλλειψη στήριξης, που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι, θα λέγαμε πάλι καλά που υπάρχει το ποσοστό αυτό. Ωστόσο, η τάση είναι να απομακρύνονται γεωργοί και κτηνοτρόφοι από τα επαγγέλματά τους. Και οι νέοι της περιοχής, να μεταναστεύουν αλλού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για να αποκατασταθούν επαγγελματικά.

-Αν και δαπανήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τόσα έτη, το πρόβλημα των πλημμυρών στα τενάγη Φιλίππων, στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, παραμένει. Αν και δαπανήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, το φράγμα στον χείμαρρο Μαρμαρά στον Δήμο Παγγαίου, δεν λειτούργησε για την άρδευση εκατοντάδων στρεμμάτων χωραφιών. Αν και δαπανήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών με εξαιρετικά προϊόντα καταστρέφονται κάθε έτος και η παραγωγή «εξαφανίζεται» μέσα σε μερικά λεπτά της ώρας, εξαιτίας της μη ένταξης του Νομού Καβάλας στο δίκτυο της εναέριας χαλαζικής προστασίας! Έτσι, εκτός από τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σε έργα, ο ΕΛ.Γ.Α. σπαταλά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στις αποζημιώσεις των πληγέντων παραγωγών.

-Λυπούμαστε, αλλά αυτή η πολιτική δεν οδηγεί κάπου, ή οδηγεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή, προς την απαξίωση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, Ας είναι καλά μία «χούφτα» ρομαντικοί ιδιώτες, που κρατούν τους κλάδους όρθιους και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης βρίσκεται, ακόμα, στον χάρτη του πρωτογενή τομέα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ