Η ήττα, με σκορ 67-61, από τους Μαχητές Δόξας Πεύκων, το απόγευμα της Τετάρτης 17 Μαΐου 2017, σήμανε για την Καβάλα B.C. τον υποβιβασμό στη Β΄ εθνική κατηγορία. Είναι ο δεύτερος συνεχόμενος υποβιβασμός σε ισάριθμες αγωνιστικές περιόδους, αφού την προηγούμενη περίοδο, η ομάδα της Καβάλας αγωνιζόταν στην Α1 εθνική κατηγορία! Ο υποβιβασμός αυτός, επίσης, έκλεισε ένα κύκλο εννέα συναπτών ετών στις δύο κορυφαίες εθνικές κατηγορίες της ελληνικής καλαθόσφαιρας, που περιλάμβανε έξι συμμετοχές στην Α1 και τρεις συμμετοχές στην Α2 εθνική κατηγορία, την κατάκτηση της 6ης θέσης στην Α1 δύο φορές (περίοδοι 2010-2011, 2011-2012), ισάριθμες συμμετοχές στα πλέι οφ (περίοδοι 2010-2011-2011-2012), δύο προκρίσεις στην ημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδας, την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Α2 (περίοδος 2014-2015) και τρεις υποβιβασμούς!

Δεν αποκλείεται, όμως, να σημάνει και το τέλος της ενασχόλησης με τα διοικητικά πράγματα, του προέδρου και μεγαλομετόχου του συλλόγου, Κώστα Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τα δύο τελευταία έτη «αποστασιοποιήθηκε» από την προσπάθεια και όρισε «αντικαταστάτη» του τον Βαγγέλη Παππά. Το ερχόμενο καλοκαίρι θα μάθουμε ποιο είναι το παρόν και το μέλλον του Κ. Παπακωνσταντίνου και των συνεργατών του στο σύλλογο.

Κάθε υποβιβασμός, σαφώς, προκαλεί αρνητικά συναισθήματα. Ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για περισυλλογή, ανασυγκρότηση και αντεπίθεση. Αποδείχτηκε πως, η αισιοδοξία του Βαγγέλη Παππά, περί άνετης εξασφάλισης της παραμονής στην Α2 εθνική κατηγορία, δεν είχε αντικειμενική βάση. Σ’ ένα πρωτάθλημα που είναι πιο ανταγωνιστικό και από αυτό της Α1 εθνικής κατηγορίας, η Καβάλα B.C. «έχτισε» μία ταλαντούχα, πλην όμως νεανική και χωρίς μεγάλη εμπειρία, ομάδα με «ρηχό» ρόστερ και την εμπιστεύτηκε σε ένα «δικό της παιδί», τον Ηλία Μωσαΐδη, που έκανε το πρώτο σοβαρό βήμα στην καριέρα του ως πρώτος προπονητής (head coach).

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες (έλλειψη εμπειρίας, ανομοιογένεια, αρκετές ατομικές ατέλειες στην τεχνική των παικτών, αδυναμία πραγματοποίησης περισσότερων παιχνιδιών με δυνατούς αντιπάλους στην περίοδο της προετοιμασίας, κ.λπ.), ο Ηλ. Μωσαΐδης κατάφερε, με πολλή και μεθοδική δουλειά, να παρουσιάσει μία αρκετά ανταγωνιστική ομάδα στην αρχή του πρωταθλήματος, απέναντι σε ομάδες με πολλαπλάσιο «μπάτζετ». Στην πορεία, όμως, άρχισαν να φαίνονται οι αδυναμίες, τις οποίες είχαν «διαβάσει» καλά όλες οι αντίπαλες ομάδες κι έτσι, έγινε πιο δύσκολο για την Καβάλα B.C. να τις «αιφνιδιάσει». Οι αποχωρήσεις και οι τραυματισμοί παικτών, επίσης, περιόρισαν περισσότερο, τις ήδη περιορισμένες λύσεις.

Η διοίκηση της Καλαθοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας (Κ.Α.Ε.) αποφάσισε να αναθέσει την τεχνική ηγεσία στον Νίκο Πενταζίδη, άλλο ένα άτομο που προέρχεται από τα «σπλάγχνα» του συλλόγου, τον οποίο υπηρέτησε από διάφορες θέσεις. Ο Ν. Πενταζίδης χαρακτηρίστηκε ως «προσωρινή λύση», ωστόσο παρέμεινε πρώτος προπονητής έως το τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Κι αυτός, ανέλαβε ένα «πόστο» στο οποίο δεν είχε προηγούμενη εμπειρία και με βασικό «όπλο», την αδιαμφισβήτητη αγάπη προς τον σύλλογο και λόγω της αφοσίωσης του προς τον Κ. Παπακωνσταντίνου. Δούλεψε, κυρίως, στο κομμάτι της ψυχολογίας των νεαρών καλαθοσφαιριστών, με στόχο να τονώσει την αυτοπεποίθηση τους και σε συνδυασμό με το ταλέντο που διαθέτουν, μερικοί εξ’ αυτών, να καταφέρουν να πετύχουν τις νίκες που θα διατηρούσαν την Καβάλα B.C. στην κατηγορία.

Έφτασαν πολύ κοντά, ωστόσο οι Μαχητές Δόξας Πεύκων τους κέρδισαν «πάνω στο νήμα του τερματισμού». Σε μία σειρά πλέι οφ, ή πλέι άουτ, επικρατεί, πάντα, η καλύτερη ομάδα. Οι «Μαχητές», με εξαίρεση το τέταρτο παιχνίδι (σ.σ. αυτό του περασμένου Σαββάτου 13 Μαΐου 2017 στο Δ.Α.Κ. «Αλεξάνδρα Δήμογλου»), έδειξαν πιο «έτοιμοι» ως ομάδα για την «σκληρή» σειρά αγώνων και εκμεταλλεύτηκαν το πλεονέκτημα έδρας, για να εξασφαλίσουν την παραμονή στην κατηγορία.

Όσον αφορά το πέμπτο παιχνίδι, αναδείχτηκαν νικητές ενώ αστόχησαν σε έντεκα ελεύθερες βολές (28/39), ενώ είχαν 25% ποσοστό ευστοχίας (5/20) στα σουτ τριών πόντων, πέντε λιγότερα ριμπάουντ, επτά λιγότερες τελικές πάσες (σ.σ. μόλις 4 στο παιχνίδι!) και τα ίδια λάθη (19) με την Καβάλα B.C.

Η πλάστιγγα έγειρε προς το μέρος τους για τρεις λόγους, κατά την άποψη μας. Ο πρώτος, ήταν το πολύ καλό ποσοστό (60%) στα σουτ δύο πόντων (12/20). Ο δεύτερος και μάλλον πιο καθοριστικός, η αδυναμία των αμυντικών της Καβάλα B.C., να περιορίσουν το «βαρύ πυροβολικό» της ομάδας των Πεύκων, τον Απόστολο Ναούμη, ο οποίος σκόραρε 20 πόντους με τέσσερα τρίποντα και, συνολικά, 8/13 σουτ εντός πεδιάς. Στο προηγούμενο παιχνίδι, στην Καλαμίτσα, ο έμπειρος σκόρερ των «Μαχητών» είχε εξουδετερωθεί πλήρως. Ο τελευταίος λόγος, είναι το απροσδόκητο 0/6 αιφνιδιασμούς για την Καβάλα B.C., που είναι μία ομάδα με πολύ καλή επίδοση στο παιχνίδι στο «ανοιχτό» γήπεδο. Οι χαμένοι αιφνιδιασμοί στο transition, στοίχισαν μερικά εύκολα καλάθια, τα οποία δίνουν ψυχολογία στους παίκτες. Υπάρχει κι ένας τέταρτος λόγος, το επιμέρους 21-8 υπέρ της γηπεδούχου ομάδας στην 3η περίοδο κι ενώ η Καβάλα B.C. έδειχνε να ελέγχει τον ρυθμό στο α΄ ημίχρονο, χάρη στην άμυνα της (30-36). Οι συνθέσεις των δύο ομάδων ήταν οι ακόλουθες:

Μαχητές Δόξας Πεύκων

Χατζηκυριακίδης 2, Βελισσαρίου 2, Γερομιχαλός 14(1 τρίποντο), Καλαμπάκας 14, Ναούμης 20(4 τρ.), Στόλης, Δίπλαρος 4, Τάταρης, Τζαουάρα 11.

Καβάλα B.C.

Ερεβμπενάζιε 7, Κελαϊδής 14(4 τρ.), Μάζουρτσακ 19(1 τρ., 13 κερδισμένα φάουλ), Ντιαλό, Κυριακού, Κουμλέλης 5, Γκέλιος 6(1 τρ.), Μούκας, Σκλήβας 10.

Έτσι, η αγωνιστική περίοδος 2016-2017 έκλεισε για την καλαθόσφαιρα της Καβάλας με τον υποβιβασμό τριών ομάδων(!), αφού προηγήθηκαν (σ.σ. είναι βέβαιοι κι ας μην ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα) εκείνοι των ομάδων της Αγίας Βαρβάρας και του «Αστέρα», από τη Γ΄ εθνική κατηγορία στην Α΄ κατηγορία Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Τέλος, στο παιχνίδι μεταξύ του Ηρακλή Θεσσαλονίκης και του Αίολου Αστακού, η ομάδα της Θεσσαλονίκης νίκησε 68-60 και θα διεκδικήσει την άνοδο στην Α1 εθνική κατηγορία με αντίπαλο τον Φάρο Κερατσινίου (έχοντας το πλεονέκτημα έδρας).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ