-Είναι βέβαιο ότι, οι «αλλαγές» στον χάρτη της δημόσιας υγείας, τις οποίες σχεδιάζει και θα φέρει προς διαβούλευση, αρχικά, η κυβέρνηση θα προκαλέσουν αντίδραση από τους υγειονομικούς. Εάν αντιδράσουν και οι τοπικές κοινωνίες μη ρωτάτε, γιατί εθίστηκαν στην απραξία και την αδιαφορία! Το νέο σχέδιο νόμου θα βασίζεται στις συγχωνεύσεις Κλινικών, αλλά και νοσοκομείων! «Τα νοσοκομεία εκείνα που έχουν χαμηλή πληρότητα και δίπλα τους, σε κοντινή απόσταση, υπάρχει αντίστοιχη υγειονομική μονάδα θα συγχωνευτούν και οι Κλινικές θα συγκεντρωθούν σε ένα», αναφέρει δημοσίευμα.

-Δηλαδή, το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, για παράδειγμα, που έχει υποβαθμιστεί και λειτουργεί με σημαντικές ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων εργαζομένων, επειδή έχει αυτές τις ελλείψεις, οι πολίτες της Δράμας αναγκάζονται να καταφεύγουν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Το ίδιο ισχύει και για την Ξάνθη. Τα νοσοκομεία Δράμας και Ξάνθης, λοιπόν, θα συγχωνευτούν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και οι Κλινικές τους θα μεταφερθούν στην Καβάλα. Αντιλαμβάνεστε ποια επίπτωση θα έχει η κατάργηση δύο νοσοκομείων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Και την αδικία σε βάρος των κατοίκων των Περιφερειακών Ενοτήτων Δράμας-Ξάνθης. Διότι, μετά την συγχώνευση, δεν μας λένε οι καρεκλοκένταυροι της Αθήνας, τι θα γίνουν τα κτήρια και ο εξοπλισμός των νοσοκομείων, για τα οποία πλήρωσε και πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης. Απευχόμαστε να έχουν τα κτήρια, την ίδια (κακή) μοίρα που είχαν τα κτήρια του νοσοκομείου Καβάλας στο παλιό σανατόριο και στο καρνάγιο, μετά από την μετεγκατάσταση στην μονάδα που κατασκευάστηκε στην περιοχή της Μονής Αγίου Σίλα.

-Η συγχώνευση Κλινικών και νοσοκομείων, έρχεται σε αντιδιαστολή με την προσπάθεια προσέλκυσης Ελλήνων γιατρών που εργάζονται στο εξωτερικό, ώστε να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.). Γιατί να επιστρέψει στην Ελλάδα ένας γιατρός, για να εργαστεί στην υπο-στελεχωμένη Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, αν η κυβέρνηση, με τον νόμο που θα ψηφίσει, θα συγχωνεύσει την Κλινική αυτή με την αντίστοιχη του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας; Ο σκοπός πρέπει να είναι, η ενίσχυση των Κλινικών που λειτουργούν οριακά, ή κάτω από το όριο ασφαλείας για την υγεία των πολιτών μιας περιοχής. Ο σκοπός πρέπει να είναι, να έρθουν έμπειροι και υψηλής κατάρτισης γιατροί, που θα αναβαθμίσουν τα αδύναμα δημόσια νοσοκομεία.

-Ο στόχος της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι, να παραμείνουν τρία «μεγάλα» δημόσια νοσοκομεία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή (σ.σ. όπου άρχισε η κατασκευή καινούργιου κτηρίου) και στην Καβάλα. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα επηρεάσει τον πληθυσμό σε ορισμένες περιοχές, που ήδη είναι σε φθίνουσα πορεία. Πως θα συγκρατήσεις τον πληθυσμό σε έναν ακριτικό τόπο, όπως ο Νομός Δράμας, αν δεν υπάρχει μία καλά οργανωμένη, σύγχρονη και πλήρως στελεχωμένη δευτεροβάθμια υγειονομική μονάδα; Και πως θα προσελκύσεις νέους κατοίκους στον τόπο αυτό; Για να εγκατασταθεί μία οικογένεια σε έναν τόπο θέλει τέσσερα πράγματα. Σπίτι, εργασία, σχολείο και νοσοκομείο.

-Με τα σπασμωδικά μέτρα, σαν τις «αλλαγές» στον υγειονομικό χάρτη της χώρας, όχι μόνο δεν λύνονται προβλήματα, αλλά προκαλούνται δυσμενέστερες επιπτώσεις στην κοινωνία. Η κεντρική διοίκηση οφείλει να βρει τα χρήματα, για να θωρακίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το κάνει πρότυπο στην Ευρώπη και τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, να αισθάνονται υπερήφανοι και ασφαλείς. Να μη τολμήσει να καταργήσει ούτε ένα δημόσιο νοσοκομείο, ούτε μία Κλινική, αλλά να δημιουργήσει ένα εθνικό δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υψηλού επιπέδου. Η λέξη «κλειδί», επομένως, είναι «δημιουργώ» και όχι «καταστρέφω».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ