Κατά της ανάθεσης σε εργολάβο του έργου για την καταπολέμηση του δάκου των ελαιόδεντρων στο νησί της Θάσου, είναι ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ασκεί κριτική στην διοίκηση της Περιφέρειας ότι αύξησε την δαπάνη, με σκοπό την προσέλκυση εργολάβων και ότι απαξιώνει το έμπειρο προσωπικό της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, το οποίο έκανε την δακοκτονία τα προηγούμενα έτη.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει, ακόμα, πως η δαπάνη του έτους 2025, που είναι 172.000 ευρώ, προέρχεται από την εισφορά για την δακοκτονία που καταβάλλουν οι ελαιοπαραγωγοί, σε ποσοστό 2% επί της αξίας του παραγόμενου λαδιού, ή των παραγόμενων ελιών.
Εμείς λέμε ότι, για να γίνει ψεκασμός σε 670.000 ελαιόδεντρα στην Θάσο απαιτείται ένα χρηματικό ποσό και το ειδικευμένο προσωπικό. Εφόσον ο παραγωγός αναθέτει τον ψεκασμό των ελαιόδεντρων του στο ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή στην αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας στην οποία υπάγεται, νομίζουμε πως πρέπει να εισφέρει οικονομικά στην δαπάνη. Επίσης, τον παραγωγό ενδιαφέρει να γίνει ο ψεκασμός και να είναι αποτελεσματικός. Το πώς και από ποιον θα γίνει, αφορά την δημόσια Υπηρεσία. Αν η δημόσια Υπηρεσία κρίνει ότι ένας εργολάβος θα προσφέρει καλύτερο έργο, έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει τα χρήματα της εισφοράς των παραγωγών για τον σκοπό αυτό. Αν, πάλι, ο παραγωγός δεν θέλει να κάνει τον ψεκασμό εργολάβος, ή δεν θέλει να πληρώσει την εισφορά για την δακοκτονία, στην παράγραφο 3, του άρθρου 50, του νόμου 5177/2025, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, αναφέρεται ότι: «…δεν υπόκεινται στην εισφορά αυτή, το ελαιόλαδο και οι ελιές που προέρχονται από περιοχές στις οποίες, η καταπολέμηση του δάκου, ή του λεκανίου της ελιάς, ενεργήθηκε με μέριμνα και δαπάνες των παραγωγών, ή των συνεταιριστικών οργανώσεών τους». Στο νησί της Θάσου υπάρχουν συνεταιρισμοί ελαιοπαραγωγών, γιατί δεν αναθέτουν την δακοκτονία των 670.000 ελαιόδεντρων σε εργολάβο της επιλογής τους, με την οικονομική συμφωνία που τους συμφέρει;
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Διονύσης Κλάδης, αναφέρει στην Ερώτηση που κατέθεσε στον περιφερειάρχη τα ακόλουθα: «Στις 7/3/2025, το Τμήμα Προμηθειών της Διεύθυνσης διοικητικού-οικονομικού Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας εξέδωσε την διακήρυξη 1/2025 για την ανάδειξη εργολάβων, για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό 670.000 ελαιόδεντρων στην Θάσο. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, για την οποία είναι αντίθετοι οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί, οι συνεταιρισμοί του νησιού και άλλοι φορείς.
Φυσικά, οι προθέσεις της σημερινής και των προηγούμενων διοικήσεων της Περιφέρειας είναι γνωστές εδώ και χρόνια, αλλά η υπόθεση της ανάθεσης σε εργολάβο δεν προχώρησε και λόγω των αντιδράσεων του λαού του νησιού. Άλλωστε, οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας πέρυσι ήταν αποκαλυπτικές των προθέσεων σας. Ο κύριος Μαρκόπουλος, τον Ιούνιο του 2024, δήλωνε: «Πιθανότατα είναι η τελευταία φορά, που η δακοκτονία γίνεται με αυτεπιστασία και μέσω Α.Σ.Ε.Π.».
Φέτος μάλιστα, αυξήσατε το ποσό της σύμβασης σε 172.000 ευρώ, για να «προσελκύσετε» εργολάβους! Βέβαια, δεν λέτε ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από τις τσέπες των ίδιων των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι πληρώνουν εισφορά για την δακοκτονία σε ποσοστό 2% επί της αξίας λαδιού που παράγεται (απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων).
Η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας, προστίθεται στην συνολική ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, που φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες του λαού, υποβαθμίζει το παρεχόμενο έργο, διατηρεί υποστελεχωμένες τις κοινωνικές και άλλες δομές. Παράλληλα, η ανάθεση σε εργολάβο οδηγεί σταδιακά σε επιπλέον επιβάρυνση των ελαιοπαραγωγών με μεταφόρτωση της ευθύνης εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας στον Δήμο και στους συνεταιρισμούς και στο τέλος στους ίδιους τους παραγωγούς, με βάση και την ατομική ευθύνη, που την έχουν κάνει σημαία κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος. Οδηγεί σε απαξίωση της συσσωρευμένης εμπειρίας των ανθρώπων, που εδώ και δεκαετίες εμπλέκονται στην δακοκτονία (γεωπόνοι, εργαζόμενοι, κ.λπ.), χωρίς μάλιστα ουσιαστική στήριξη, αφού είναι «όμηροι» κάθε χρόνο των συμβάσεων, με το αίσχος του εργόσημου, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας τους.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. περιφερειάρχης αν προτίθεται η διοίκηση:
-Να αναιρέσει την απόφαση για ανάθεση του προγράμματος δακοκτονίας για το 2025 σε ιδιώτη εργολάβο.
-Να προχωρήσει γρήγορα τις διαδικασίες, για τον σχεδιασμό και υλοποίηση του προγράμματος μέσω αυτεπιστασίας.
-Να διεκδικήσει από την κυβέρνηση πόρους, ώστε το πρόγραμμα δακοκτονίας να μην είναι κάθε χρόνο «έωλο» και να μην εξαρτάται από τα «επιθυμητά κέρδη» των εργολάβων.
-Να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της δακοκτονίας με όλες τις επιστημονικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, με αποτελεσματικά φυτοφάρμακα, με έναρξη της δακοκτονίας στην πρώτη γενιά, με εργατικό δυναμικό πλήρους απασχόλησης με αξιοπρεπείς απολαβές και ασφαλιστικό φορέα τα ένσημα του Ε.Φ.Κ.Α. και όχι τα εργόσημα, με σύγχρονες μάσκες και ότι άλλο χρειάζεται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, με ικανό αριθμό ραντιστών, που θα καταπολεμούν τον δάκο σε όλη την έκταση και στο σύνολο των ελαιόδεντρων του νησιού;».