-Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο, δεν είναι το μεγάλο, αναμφίβολα, πρόβλημα με την στάθμευση στην παλιά πόλη της Καβάλας. Είναι η πληθυσμιακή αποψίλωση της παλαιότερης και συνάμα πιο γραφικής συνοικίας της πόλης. Στην χερσόνησο της Παναγίας, όπως ονομάζεται, λειτουργούσαν δύο δημοτικά σχολεία και λειτουργούν σήμερα ένα δημοτικό σχολείο κι ένα γυμνάσιο. Αρκετοί και αρκετές που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και φοίτησαν στα τρία σχολεία έφυγαν από την συνοικία της Παναγίας, ή και από την Καβάλα. Ο μόνιμος πληθυσμός συρρικνώθηκε και ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων ανέβηκε!

-Λόγω της μετακίνησης κατοίκων και των θανάτων, ακόμα, αυξήθηκε ο αριθμός των σπιτιών που έμειναν άδεια. Τα τελευταία έτη, με την ενίσχυση της επισκεψιμότητας, δημιουργήθηκε η ανάγκη για τουριστική στέγη. Κι επειδή, τα ξενοδοχεία στην Καβάλα έχουν περιορισμένη δυναμικότητα σε κλίνες, οι τουρίστες «εξυπηρετήθηκαν» από ιδιωτικές κατοικίες με βραχυχρόνια μίσθωση (airbnb). Ακατοίκητα σπίτια και διαμερίσματα ανακαινίστηκαν και διατίθενται προς ενοικίαση στους επισκέπτες. Η «μόδα» της βραχυχρόνιας μίσθωσης εξαπλώθηκε σε όλη την Καβάλα και στην παλιά πόλη. Αλλά, ο τουρισμός μπορεί να φέρει αλλαγές στην ζωή μιας πόλης, μιας συνοικίας, μιας κοινωνίας.

-Στην χερσόνησο της Παναγίας, με το δύσκολο ανάγλυφο, την έλλειψη ρυμοτομικού σχεδίου, την πυκνή δόμηση, τα σοκάκια, η λειτουργία κατοικιών για βραχυχρόνια μίσθωση, είναι αναμενόμενο να «αναστατώσει» κυκλοφοριακά την περιοχή. Αυτή η «αναστάτωση» δεν λύνεται με το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης, ούτε με το «ασανσέρ» και κυρίως, με την απαγόρευση της στάθμευσης των αυτοκινήτων των επισκεπτών στην παλιά πόλη. Η προσέλκυση τουριστών στην Καβάλα και ειδικότερα στην παλιά πόλη, με την απαγόρευση της στάθμευσης, δεν συμβαδίζουν! Δεν είναι λογικό ο ενοικιαστής μιας κατοικίας με βραχυχρόνια μίσθωση, να αφήνει το αυτοκίνητο του έξω από την παλιά πόλη, επειδή οι θέσεις στάθμευσης δεν επαρκούν (ούτε για τους μόνιμους κατοίκους), ή γιατί θα «φρακάρουν» τα σοκάκια και δεν θα έχουν πρόσβαση τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (πυροσβεστικά, ασθενοφόρα).

-Αν θέλουν οι κάτοικοι της παλιάς πόλης να υπάρχει επισκεψιμότητα, χωρίς κυκλοφοριακό πρόβλημα, πρέπει να σταματήσει η εκμίσθωση σπιτιών με βραχυχρόνια μίσθωση σε επισκέπτες. Η επίσκεψη πρέπει να γίνεται χωρίς το Ι.Χ. αυτοκίνητο.

-Και τι θα γίνει με τα άδεια παλιά σπίτια, που είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων; Επανερχόμαστε στο ζήτημα που αναφέραμε στην αρχή του σχολίου, στην συρρίκνωση του μόνιμου πληθυσμού στην παλιά πόλη. Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών αυτών, είτε ζούνε εντός, είτε εκτός της παλιάς πόλης, πρέπει να ενθαρρυνθούν, ώστε να νοικιάσουν, ή να πουλήσουν, το ακίνητο τους, με σκοπό να αυξηθεί ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων.

-Η παλιά πόλη δεν είναι ελκυστική για μόνιμη κατοικία. Κι αν την κατακλύσουν τα σπίτια βραχυχρόνιας μίσθωσης, σύντομα δεν θα είναι ελκυστική και στους επισκέπτες! Και τι θα γίνει με τα αυτοκίνητα των ανθρώπων που θα νοικιάσουν, ή θα αγοράσουν, σπίτια για να κατοικήσουν στην παλιά πόλη; Για όσους (και όσες) διαθέτουν αυτοκίνητο, εάν δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση στάθμευσης εντός της συνοικίας, πρέπει να σχεδιαστούν εναλλακτικές λύσεις.

-Η δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας «βόλεψε» τους μόνιμους κατοίκους της παλιάς πόλης, που πιθανόν την στήριξαν στις εκλογές, αλλά «ξέχασε» τους επαγγελματίες και απέκλεισε τους ενοικιαστές σπιτιών βραχυχρόνιας μίσθωσης, όσον αφορά την στάθμευση στην περιοχή. «Προσωπικά, δεν άκουσα παράπονα από τους κατοίκους. Ακούω παράπονα από επισκέπτες, από τα ενοικιαζόμενα, από τα μαγαζιά», είπε ο Φώτης Λαζαρίδης, πρόεδρος του συλλόγου κατοίκων της (συνοικίας) Παναγίας. Γιατί να διαμαρτυρηθούν οι κάτοικοι που έχουν «καπαρωμένη» θέση στάθμευσης, πρόεδρε;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ