Από τις 10 έως και τις 14 Μαΐου 2023, η «καρδιά» του ωδείου «Νεάπολις» χτυπούσε στην Πολωνία, καθώς μαθητές και καθηγητές του ωδείου ταξίδεψαν εκεί, για εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς σκοπούς. Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, την πρώτη ημέρα (10 Μαΐου 2023) η αποστολή (Κρίστοφερ Μπάκα, Ελένη Πατσιά, Βάσω Ζήσου, Σβετλάνα Μανούκη, Φανή Μεταξά, Μίνα Σπιτσέρη, Μανώλης Τσαλαπατάνης, Ορφέας Κατσούλης) γνώρισε τους οικοδεσπότες, που ήταν οι καθηγητές και η διεύθυνση του μουσικού σχολείου του Bielsk Podlaski, το οποίο φέτος γιορτάζει τα 50 έτη λειτουργίας του.

Ο πιο κατάλληλος τρόπος για να αρχίσουν οι εκδηλώσεις εορτασμού, ήταν παρακολουθώντας ένα σεμινάριο και δίνοντας 3 συναυλίες σε 2 ημέρες! Ο τίτλος του σεμιναρίου ήταν: «Το θέατρο των ήχων», από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ωδείου, Κρίστοφερ Μπάκα. Ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να γνωριστούν οι δύο ομάδες, καθώς δόθηκε η δυνατότητα του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, γεγονός που «ξεκλειδώνει» τους μουσικούς, με αποτέλεσμα να εκφράζονται με βάση το συναίσθημα και όχι την λογική.

Ακολούθησαν οι συναυλίες: η πρώτη δόθηκε στις 11 Μαΐου 2023, παρουσία του δημάρχου, στο μουσικό σχολείο του Bielsk Podlaski και στις 12 Μαΐου 2023 παίχτηκαν δύο συναυλίες σε σχολεία γειτονικών περιοχών, παρουσία των τοπικών αρχών. Το πρόγραμμα ήταν ένα καλειδοσκόπιο ελληνικών και πολωνικών κομματιών με καταληκτικό κομμάτι «Τα παιδιά του Πειραιά», ερμηνευμένο από την πολωνική ορχήστρα!

Οι μαθητές του ωδείου «Νεάπολις», Φανή Μεταξά (βιολοντσέλο), Μίνα Σπιτσέρη (φλάουτο), Ορφέας Κατσούλης (drums), Μανώλης Τσαλαπατάνης (πιάνο) και η καθηγήτρια βιολιού, Σβετλάνα Μανούκη, έπαιξαν σόλο κομμάτια και σε σύνολο με τους Πολωνούς μαθητές, ερμηνεύοντας το Eye of Ra, σε σύνθεση, ενορχήστρωση και διεύθυνση του Κρίστοφερ Μπάκα. Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε, όταν η πολωνική πλευρά ζήτησε ευγενικά από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ωδείου, να τους συνοδεύσει στο κομμάτι «Τα παιδιά του Πειραιά», κάτι που έκανε με μεγάλη χαρά! Η επίσκεψη στην όπερα του Μπιαλιστόκ ήταν ξεχωριστή εμπειρία, καθώς οι υπεύθυνοι ξενάγησαν την ελληνική αποστολή στα παρασκήνια και στις εγκαταστάσεις, ώστε να κατανοήσει πλήρως την λειτουργία ενός τόσο μεγάλου οργανισμού. Η ορχήστρα και η χορωδία που ακολούθησαν εντυπωσίασαν τους μαθητές και τους καθηγητές με τον όγκο και την αρτιότητα εκφοράς των κομματιών.

Την επόμενη ημέρα (14 Μαΐου 2023) Πολωνοί και Έλληνες έγιναν μία παρέα και επισκέφθηκαν το μουσείο Βισόνων Bielowieza, μνημείο χαρακτηρισμένο από την UNESCO ανταλλάσσοντας απόψεις και εμπειρίες περί μουσικής και όχι μόνο. Πρέπει να αναφερθεί ότι, η φιλοξενία που δέχθηκε η ελληνική αποστολή από την πολωνική, ήταν παροιμιώδης.

Δεν υπήρξε στιγμή που να μην είχαν προβλέψει οι υπεύθυνοι οποιαδήποτε ανάγκη της ελληνικής αποστολής, σε σημείο υπερβολής και μόνο ευγνωμοσύνη μπορεί να εκφραστεί εκ μέρους του ωδείου προς όλους τους ανθρώπους, που συνέβαλαν σε αυτό το καταπληκτικό ταξίδι.

Στην επιστροφή, οι Έλληνες μαθητές και καθηγητές έδωσαν ραντεβού με τους Πολωνούς μαθητές και καθηγητές στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ