-(Μεγαλο)στελέχη της κυβέρνησης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, έκαναν «αυστηρή επίπληξη» προς την νέα πρόεδρο του κρατιδίου των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, για την προκλητική δήλωση που έκανε μετά από την ορκωμοσία της. Η νέα πρόεδρος αποκάλεσε την χώρα της «Μακεδονία» και όχι με την ονομασία που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

-Στελέχη της κυβέρνησης της Ελλάδας δεν εξεπλάγησαν από τις δηλώσεις της προέδρου και του επικεφαλής του κόμματος VMRO, που νίκησε στις πρόσφατες διπλές εκλογές (προεδρικές και βουλευτικές). «Την περιμέναμε την εξέλιξη αυτή. Γι’ αυτό και καταψηφίσαμε την συμφωνία των Πρεσπών το 2018», είπε ο Μάκης Βορίδης, υπουργός επικρατείας.

-Πέντε χρόνια, καρντάσια, η Νέα Δημοκρατία σεβάστηκε την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν έφερε στην Βουλή των Ελλήνων για κύρωση τα τρία μνημόνια συνεννόησης που απορρέουν από την συμφωνία. Η Ντορούλα (η Μπακογιάννη) δέχτηκε την κριτική για το θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι τα μνημόνια θα έρθουν για κύρωση εντός του 2024. Ο Μάκης Βορίδης ανέφερε πως τα μνημόνια δεν κυρώθηκαν, ακόμα, γιατί η συμφωνία των Πρεσπών είναι προβληματική και είχαν προβλέψει στην Νέα Δημοκρατία την εξέλιξη με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στα Σκόπια.

-Εάν κυρωθούν τα τρία μνημόνια στην Βουλή των Ελλήνων, όπως είπε η Ντορούλα, η Ελλάδα θα αποδεχτεί την προβληματική συμφωνία των Πρεσπών; Επικρατεί ένας παραλογισμός, ή μου φαίνεται; Η Γκορντάνα δεν θέλει τον όρο «Βόρεια» στην ονομασία του κρατιδίου της. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και των Ελληνίδων, δεν θέλουν την χρήση του όρου «Μακεδονία». Τελικά, τι επιτεύχθηκε με την συμφωνία των Πρεσπών; Αφού στους λαούς της Ελλάδας και των Σκοπίων δεν υπάρχει ικανοποίηση για τα συμφωνηθέντα το 2018.

-Μάλλον η συμφωνία των Πρεσπών έκανε το ζήτημα πιο περίπλοκο. Και έγινε περίπλοκο, γιατί η συμφωνία είναι δεσμευτική!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ