Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας έχει να επιδείξει μία μακρά πορεία ερευνών, αναζήτησης και δημοσιεύσεων σχετικά με το όρος Παγγαίο, πάντα ανταποκρινόμενος σε μία αντίληψη που δεν θέλει τους ορειβάτες μόνο αθλητικούς τύπους, με μοναδικό σκοπό τις ψηλές κορυφές, αλλά και ανθρώπους με περιέργεια και ενδιαφέροντα για γενικότερα θέματα σχετικά με το πεδίο της δραστηριότητάς τους.

Σε μία εποχή που το διαδίκτυο ήταν ακόμα πολύ νέο και φτωχό, συνεχίζει το δελτίο Τύπου, για να αποτελεί πηγή πληροφόρησης, ο σύλλογος επιμελήθηκε, ή εξέδωσε, μία σειρά από βιβλία για το ιστορικό βουνό. Το «Χρυσοφόρο Γής Ανάστημα», με την ιστορία και τους θρύλους του Παγγαίου, πρωτοκυκλοφόρησε το 1999 και γνώρισε δύο ακόμα εκδόσεις με τελευταία το 2007. Το πολυτελές λεύκωμα «Παγγαίο, Πολύδωρον Όρος», κυκλοφόρησε το 2000, με κείμενα ιστορικών, αρχαιολόγων, συγγραφέων, φυσιολατρών, αρχιτεκτόνων, υποστηριζόμενα από επιλεγμένη φωτογράφιση.

Το 2007, επίσης, κυκλοφόρησε και το «Παγγαίο όρος σε λόγο πεζό», μία σταχυολόγηση περιηγητικών κειμένων από το 1874 έως τις ημέρες μας. Ακολουθώντας στις νέες τεχνολογίες του διαδικτύου, από το 2003, ο σύλλογος δημιούργησε μία καλαίσθητη ιστοσελίδα (https://www.eoskavalas.gr), στην οποία συγκεντρώθηκε η συσσωρευμένη δουλειά και που συμπληρώνεται συνεχώς με νέες εργασίες.

Επίσης, o Ε.Ο.Σ. Καβάλας συμμετείχε στην έκδοση του μοναδικού λεπτομερή και αξιόπιστου χάρτη για το Παγγαίο, που κυκλοφορεί από την εταιρία Geopsis, απαραίτητο εφόδιο σε κάθε ορειβάτη κι όχι μόνο. Η συμμετοχή αυτή, ήταν απόρροια εξερεύνησης, διάνοιξης και σηματοδότησης των μονοπατιών του βουνού, στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας δραστηριότητας των μελών του συλλόγου.

Η πιο πρόσφατη εργασία, που δημοσιεύτηκε αυτές τις ημέρες στην ιστοσελίδα του συλλόγου, αφορά στα πέτρινα γεφύρια του Παγγαίου, που περιλαμβάνει 25 πέτρινα γεφύρια και δύο υδρογέφυρες. Υπεύθυνος για την έρευνα, επιμέλεια και παρουσίαση της εργασίας, είναι ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Θανάσης Δασκαλούδης.

Όπως γράφει στο εισαγωγικό του σημείωμα, η περιοχή του Παγγαίου διαθέτει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό παλιών πέτρινων γεφυριών. Τα γεφύρια αυτά, σε αντίθεση με τα φημισμένα μεγάλα γεφύρια της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας, είναι μικρά σε μέγεθος και, στην πλειοψηφία τους άγνωστα, παρόλα αυτά, συνεχίζουν να είναι αξιόλογα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής, μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και αποτελούν σημαντικά ιστορικά τεκμήρια.

Το κάθε ένα από τα 27 γεφύρια που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα συνοδεύεται από σύντομες πληροφορίες και από αντίστοιχο πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην τοποθεσία των γεφυριών, για όσους θέλουν να τα επισκεφτούν, γι’ αυτό υπάρχει χάρτης με τη θέση του κάθε γεφυριού, ενώ περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος προσέγγισής του. Η διεύθυνση στην οποία μπορεί κάποιος να βρει τις πληροφορίες για τα πέτρινα γεφύρια του Παγγαίου, είναι: https://www.eoskavalas.gr/βουνά/παγγαίο/πέτρινα-γεφύρια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ