-Την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023, στην δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας, θα γίνει ενημέρωση για την διαχείριση του νερού, με αφορμή την παρουσίαση του παιδικού παραμυθιού «Λάκης ο Σπαταλάκης». Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά του δημοτικού σχολείου, αλλά αφορά και τους ενήλικες.

-Ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), τα τελευταία πέντε έτη, προσπαθούν να δώσουν οριστική λύση στην υδροδότηση των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων συνδέοντας το εσωτερικό δίκτυο με τον αγωγό που μεταφέρει νερό από τις πηγές Βοϊράνης στην πόλη της Καβάλας. Ωστόσο, θεωρούμε πιο σημαντικό το έργο που αφορά στην άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής. Η άρδευση, δηλαδή το πότισμα των χωραφιών, καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού, πολύ μεγαλύτερες σε σύγκριση με τα νοικοκυριά.

-Ο στόχος, επομένως, πρέπει να είναι ο εξορθολογισμός της χρήσης του νερού για την άρδευση. Νομίζουμε πως θα είναι χρήσιμη μία «εκστρατεία» για την ενημέρωση των γεωργών, για την καλύτερη χρήση του νερού και την αποτελεσματική άρδευση των καλλιεργειών. Πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2019, αν θυμόμαστε καλά, ο συνδυασμός «Σύγχρονος Δήμος», που είναι δημοτική Αρχή, εξήγγειλε την ίδρυση και λειτουργία ενός γραφείου για τον πρωτογενή τομέα, με έδρα την Δημοτική Ενότητα Φιλίππων. Το γραφείο αυτό θα ασχολούνταν με τα θέματα που απασχολούν τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, ενώ θα είχε και συμβουλευτικό ρόλο.

-Θα μπορούσε ένα τέτοιο γραφείο να βοηθήσει στο ζήτημα της διαχείρισης του νερού για τις γεωργικές ανάγκες, αλλά και να ενημερώνει τους γεωργούς για σχετικά ζητήματα. Αφού δεν λειτούργησε το γραφείο, πρέπει να πάρει πρωτοβουλία η δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θόδωρος Παπαδόπουλος, που είναι μέλος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, προκειμένου να γίνει, καταρχάς, μία συνάντηση εκπροσώπων του Αγροτικού Συλλόγου, της Δ.Ε.Υ.Α., του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και της Υπηρεσίας διαχείρισης των υδάτων, ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση στον Δήμο Καβάλας και να χαραχθεί η στρατηγική για την γεωργική χρήση του νερού. Ανάλογες συναντήσεις, βεβαίως, πρέπει να γίνουν στους Δήμους Νέστου, Παγγαίου και Θάσου, όπου υπάρχουν δυναμικές καλλιέργειες, που παράγουν εξαγώγιμα γεωργικά προϊόντα.

-Ένας άλλος μεγάλος καταναλωτής νερού, είναι οι βιομηχανίες. Στον Νομό Καβάλας λειτουργούν δύο μεγάλες χημικές βιομηχανίες, τα Λιπάσματα και τα Πετρέλαια, που επίσης είναι απαραίτητο να γνωρίζουν πως θα εξοικονομούν το νερό. Οι Δήμοι και οι Δ.Ε.Υ.Α., θα διοργανώσουν συναντήσεις με τα στελέχη των βιομηχανιών αυτών, για να συνεργαστούν οι δύο πλευρές ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.

-Ευελπιστούμε πως ο Θ. Παπαδόπουλος θα «κινητοποιήσει» τους προαναφερθέντες συλλόγους, φορείς και εταιρείες, διότι το νερό είναι πολύτιμο φυσικό αγαθό και οφείλουμε να το προστατέψουμε. Είναι χρέος προς τις σημερινές και, κυρίως, τις ερχόμενες γενιές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ