Δύο σημαντικές επιστημονικές εργασίες του Καβαλιώτη πολιτικού μηχανικού  του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), κατόχου δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων («Μ.Τ.Σ. Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων στη Μεσόγειο Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ.» και «Υδραυλική Μηχανική Δ.Π.Θ.») και υποψήφιου διδάκτορα στη μεταφορά φερτών υλών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (Δ.Π.Θ.), Θωμά Παπαλάσκαρη, για την μελέτη της φυσικής ροής στο «Ρέμα Περιγιαλίου Καβάλας», απέσπασαν θετικά σχόλια στα διεθνή συνέδρια που έγινε η παρουσίαση τους.

Η μία εξ’ αυτών παρουσιάστηκε και συμπεριελήφθη στα πρακτικά του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου 6th Internatιonal Symposium on Environmental and Material Flow Management 2016, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη Bor της Σερβίας τον Οκτώβριο του 2016, ενώ η άλλη, παρουσιάστηκε και συμπεριελήφθη στα πρακτικά του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου 10th World Congress of E.W.R.A. on Water Resources and the Environment”Panta Rhei. Η εργασία αυτή θα δημοσιευθεί σε ειδική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού European Water Journal του οργανισμού European Water Resources Association.

Ο συντοπίτης καθηγητής παρουσίασε και δύο επιστημονικές εργασίες για τις βροχοπτώσεις της Καβάλας στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο 2nd Efficient & Sustainable Water Systems Management towards Worth Living Development 2016, το οποίο διεξήχθη στα Χανιά της Κρήτης, οι οποίες εργασίες συμπεριελήφθησαν στα πρακτικά του συνεδρίου και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Procedia Engineering.

Επιπρόσθετα, ο Θ. Παπαλάσκαρης, είναι ο πρώτος που κατασκεύασε στην Ελλάδα «φορητό δίαυλο τύπου Πάρσαλ» και ο μοναδικός που έχει πραγματοποιήσει μετρήσεις πεδίου της παροχής υδατορευμάτων με τη χρήση του «φορητού διαύλου». Οι καθημερινές μετρήσεις βιντεοσκοπούνται και αναρτώνται σαν open access βάση δεδομένων στο διαδίκτυο (στο διαδικτυακό κανάλι του διαδικτυακού ιστότοπου Youtube, με τίτλο: «Thomas Papalaskaris»), όπου ο καθένας πολίτης έχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης. Συνοπτικά οι σκοποί της συλλογής πρωτογενών υδρολογικών στοιχείων, μέσω της επιστημονικής αυτής έρευνας, είναι οι εξής:

  1. Ανάλυση συχνοτήτων και κατανομή πιθανοτήτων χαμηλών ροών του ρέματος.
  2. Δημιουργία τεχνητών χρονικών σειρών, με σκοπό την ανάλυσή τους και την πρόβλεψη χαμηλών τιμών ροών του ρέματος για το μέλλον με την στατιστική/μαθηματική μέθοδο μοντελοποίησης “Box-Jenkins”.
  3. Κατασκευή νευρωνικού δικτύου, που θα διερευνά τις σχέσεις μεταξύ των χαμηλών ροών του ρέματος και των διάφορων τοπικών μετεωρολογικών παραμέτρων (θερμοκρασία και υγρασία αέρα, ηλιακή ακτινοβολία, ταχύτητα αέρα, βροχόπτωση κ.λπ.).
  4. Υπολογισμό υδρολογικών δεικτών χαμηλών ροών του ρέματος και υδρολογικών δεικτών ξηρασίας.
  5. Υπολογισμό της συνολικής εξάτμισης/διαπνοής της υδρολογικής λεκάνης Περιγιαλίου.
  6. Κατάρτιση διαγραμμάτων καμπυλών διάρκειας χαμηλών ροών του ρέματος.
  7. Κατασκευή μοντέλων βροχής/(απορ)ροής του ρέματος.
  8. Κατάρτιση διαγραμμάτων απεικόνισης υδρογραφημάτων του ρέματος.
  9. Υπολογισμός του συντελεστή απορροής της υδρολογικής λεκάνης Περιγιαλίου.
  10. Κατασκευή στοχαστικών και «ντετερμινιστικών» υδρολογικών μοντέλων.
  11. Εφαρμογή διάφορων τύπων φορητών διαύλων μέτρησης της παροχής του ρέματος τύπου Πάρσαλ.
  12. Διερεύνηση της πορείας της αλλαγής κλίματος (η σύγκριση περσινών και φετινών μετρήσεων των παροχών του ρέματος απέδειξαν μείωση των αντίστοιχων φετινών τιμών του έτους 2016, σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές του έτους 2016, ενώ η χρονική τους ακολουθία συμβαδίζει με αυτό των βροχοπτώσεων, οι οποίες γίνονται ολοένα λιγότερες σε συνολικό ύψος βροχής, αλλά και εντονότερες, δηλαδή σε ολοένα και μικρότερες διάρκειες βροχοπτώσεων καταγράφονται μεγαλύτερα ύψη βροχής).
  13. Γενικότερη διερεύνηση των διαθέσιμων υδρολογικών αποθεμάτων/πόρων της υδρολογικής λεκάνης Περιγιαλίου, για την κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης ξηρασίας και διαχείρισης υδατικών πόρων σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης απορροής.
  14. Διερεύνηση διαθέσιμων αποθεμάτων υπόγειου νερού της υδρολογικής λεκάνης Περιγιαλίου.
  15. Αλληλεπίδραση επιφανειακού νερού/υπόγειου νερού.
  16. Δημιουργία open access βάσης υδρολογικών δεδομένων (όλες οι μετρήσεις έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο συνοδευόμενες από πλήρη περιγραφή της μεθοδολογίας μέτρησης).

Θα πρέπει να αναφερθεί, ακόμα, ότι οι δύο άσπρου χρώματος φορητοί δίαυλοι μέτρησης της παροχής του ρέματος τύπου Πάρσαλ κατασκευάστηκαν από τον καθηγητή Εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. και διευθυντή του Εργαστηρίου Ρευστομηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, διπλωματούχο μηχανολόγο μηχανικό Ε.Μ.Π., Θεολόγο Παναγιωτίδη και δύο φοιτητές του Τμήματος Μηχανολογίας, στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας, ενώ ο καφέ χρώματος τροποποιημένος κατά U.S.G.S. δίαυλος κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία και έξοδα του Θ. Παπαλάσκαρη μερικά χρόνια πριν.

Στο μέλλον, όπως δήλωσε ο καθηγητής, πρόκειται να συνταχθούν και άλλες επιστημονικές εργασίες, με σκοπό να παρουσιαστούν σε διάφορα διεθνή επιστημονικά συνέδρια και για το λόγο αυτό, συνεχίζονται οι μετρήσεις της παροχής νερού στο «Ρέμα Περιγιαλίου», καθώς υπάρχει έντονο διεθνές ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ