-Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023, ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, επισκέφτηκε τον οικισμό του Παληού. Εκεί, απευθυνόμενος σε κατοίκους, υποσχέθηκε να προωθήσει το αίτημα για την δημιουργία Κοινότητας. Σύμφωνα με τον νόμο 3852/2010 (παράγραφος 6): «Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του υπουργού εσωτερικών, ύστερα από εισήγηση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, που στηρίζεται σε αναπτυξιακούς, συγκοινωνιακούς, ή ιστορικούς λόγους, μπορεί οικισμός που έχει απογραφεί ως αυτοτελής, με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων, να αποτελέσει δημοτική κοινότητα». Εμείς θα ρωτήσουμε τον δήμαρχο και τους κατοίκους, ποιο θα είναι το όφελος για τους κατοίκους και τον οικισμό, αν ανακηρυχθεί δημοτική κοινότητα; Σήμερα, το Παληό υπάγεται διοικητικά στην δημοτική κοινότητα Καβάλας και αριθμεί περισσότερους από δύο χιλιάδες μόνιμους κατοίκους.

-Θα αλλάξει κάτι, εάν το Παληό αποκτήσει τοπικό συμβούλιο και δεν υπάγεται στο συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Καβάλας; Γιατί δεν λαμβάνεται μέριμνα, ώστε στο συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Καβάλας, να υπάρχει (αιρετός) εκπρόσωπος από τον οικισμό του Παληού; Αλήθεια, ο οικισμός του Παληού γιατί απογράφεται ξεχωριστά, ενώ υπάγεται διοικητικά στην δημοτική κοινότητα Καβάλας; Γιατί, δηλαδή, στην απογραφή του πληθυσμού, δεν αναφέρονται ξεχωριστά οι μόνιμοι κάτοικοι της χερσονήσου της Παναγίας, του Βύρωνα, της Κηπούπολης, της Νεάπολης, της Αγίας Βαρβάρας-Πεντακοσίων και των άλλων συνοικιών του πολεοδομικού συγκροτήματος της Καβάλας;

-Εμείς θα διαφωνήσουμε με την δημιουργία δημοτικής κοινότητας στο Παληό. Θεωρούμε το Παληό οικιστικό θέρετρο, το οποίο, λόγω της πληθυσμιακής ανάπτυξης, μπορεί να ενταχθεί στον πολεοδομικό ιστό της Καβάλας, όπως το Περιγιάλι. Δηλαδή, να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καβάλας την επέκταση της αστικής περιοχής και του σχεδίου πόλεως μέχρι το Παληό (Τσιφλίκι). Το οποίο, δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την Νέα Καρβάλη, τον Αμυγδαλεώνα, τις Κρηνίδες και τις άλλες δημοτικές κοινότητες. Αυτές ήταν παλαιότερα αυτόνομες Κοινότητες και ενσωματώθηκαν (σ.σ. δεν προσαρτήθηκαν, όπως άστοχα είπε κάτοικος της δημοτικής ενότητας Φιλίππων) αρχικά στους Δήμους Καβάλας και Φιλίππων και στην συνέχεια στον «Καλλικρατικό» Δήμο Καβάλας.

-Όσον αφορά την πρόταση της υποψήφιας δημάρχου Καβάλας, Αναστασίας Ιωσηφίδου, για την διεκδίκηση της ενσωμάτωσης της Νέας Ηρακλείτσας στον Δήμο Καβάλας, θεωρούμε ότι θα «ανοίξει τον ασκό του Αιόλου»! Πρόκειται για «παλιά ιστορία», όταν γινόταν η «διαβούλευση» για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης «Καλλικράτης». Τότε, ο τέως δήμαρχος Ελευθερών και νυν υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας, Χαράλαμπος (Μπάμπης) Χρυσανίδης, είχε εκφράσει την επιθυμία της συνένωσης όλου του Δήμου Ελευθερών με τον Δήμο Καβάλας. Αντιλαμβάνεστε πόσο θα αναβάθμιζε τους δύο Δήμους, με τα κοινά χαρακτηριστικά, αυτή η συνένωση. Καταρχάς, θα δημιουργούνταν ένας Δήμος με παραλιακό μέτωπο, από την Νέα Καρβάλη μέχρι το όριο με την σημερινή δημοτική ενότητα Ορφανού του Δήμου Παγγαίου. Ο Δήμος αυτός, θα είχε τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης! Και οι Δήμοι με μεγάλο πληθυσμό, έχουν σημαντικό όφελος στην χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.

-Ωστόσο, επικράτησε η πολιτική σκοπιμότητα (πάλι) και δημιουργήθηκε το έκτρωμα του σημερινού Δήμου Παγγαίου. Ο τότε δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, δεν υποστήριξε την πρόταση του Χαρ. Χρυσανίδη και δεν διεκδίκησε σθεναρά την Νέα Ηρακλείτσα, την Νέα Πέραμο, τις Ελευθερές, το Ελαιοχώρι, την Φωληά, το Μυρτόφυτο και τα άλλα χωριά του πρώην Δήμου Ελευθερών. Για να γίνει η ενσωμάτωση της Νέας Ηρακλείτσας στον Δήμο Καβάλας, όπως και η απόσχιση μιας δημοτικής κοινότητας, απαιτείται νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης και πραγματική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ