Το πρόγραμμα «Δημιουργία δικτύου συμβουλευτικών σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας», είναι ένα καινοτόμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για την άνοια, που υλοποιεί η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων. Το έργο αφορά, όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, στη δημιουργία συμβουλευτικών σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας, ώστε να υποστηρίζονται και να εξυπηρετούνται άτομα με προβλήματα μνήμης και άνοια, καθώς και οι φροντιστές τους. Στο πλαίσιο λειτουργίας των συμβουλευτικών σταθμών, υποστηρίζεται η δικτύωση και η διασύνδεση τόσο οριζόντια, μέσα στις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και με εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας, διασφαλίζοντας το συνεχές της φροντίδας.

Η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Δρ. Παρασκευή Σακκά, δήλωσε: «Η ίδρυση δικτύου συμβουλευτικών σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας, σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ, είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία κοινοτήτων φιλικών προς την άνοια στη χώρα μας. Σε μία κοινότητα φιλική προς την άνοια, τα άτομα αυτά έχουν πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας φροντίδα και νιώθουν ενσωματωμένα, με δυνατότητα συμμετοχής, επιλογής και ελέγχου της καθημερινότητάς τους. Μία κοινότητα φιλική προς την άνοια αποτελείται από μεμονωμένα άτομα, επιχειρήσεις, οργανισμούς, Υπηρεσίες και δημόσιους φορείς, μέσα συγκοινωνίας, δημόσιους χώρους που υποστηρίζουν τις ανάγκες των ατόμων με άνοια.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου δήλωσε: «Στη χώρα μας έχουμε μάθει να επικεντρωνόμαστε στην προσπάθεια να βρούμε την κατάλληλη θεραπεία μιας νόσου, ενώ θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε εποικοδομητικά να προλάβουμε την εκδήλωση των ασθενειών με τον κατάλληλο προσυμπτωματικό έλεγχο. Έτσι και στη νόσο Αλτσχάιμερ, ως σύγχρονη επιδημία του εικοστού πρώτου αιώνα, οφείλουμε να παρέχουμε τα μέσα αυτά, που θα προστατεύσουν τους πολίτες από την ασθένεια, θα ανακουφίσουν τους πάσχοντες και τους φροντιστές αυτών και θα μειώσουν το μείζον κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα που δημιουργείται. Με αυτό τον τρόπο, είμαστε κοντά στους ασθενείς και στις οικογένειές τους, έχοντας ως βασικό σκοπό τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Συνεπώς, συμπράττουμε ως φορείς με την κατάλληλη επιστημονική και έγκυρη καθοδήγηση παρέχοντας στην τοπική αυτοδιοίκηση άλλο ένα σημαντικό εργαλείο υπέρ της προαγωγής υγείας των δημοτών».

Ποιος μπορεί να έρθει σε επαφή με το συμβουλευτικό σταθμό; Άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας, άτομα άνω των 65 ετών, που επιθυμούν να εξεταστούν, ή να συμμετέχουν σε δράσεις πρόληψης, επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, εργαζόμενοι σε τοπικούς φορείς και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την άνοια.

Η αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης του προσερχομένου ατόμου, θα γίνεται με τη χρήση των νευροψυχολογικών δοκιμασιών στη χορήγηση των οποίων έχουν εκπαιδευτεί οι επαγγελματίες υγείας των Δήμων που στελεχώνουν τον συμβουλευτικό σταθμό. Τα στοιχεία του εξεταζόμενου και τα ευρήματα της αξιολόγησης καταγράφονται στη βάση δεδομένων των Κ.Ε.Π. Υγείας, ή χειρόγραφα σε ειδική φόρμα που θα διατίθεται.

Στην περίπτωση που υπάρξουν σημαντικά ευρήματα, το άτομο παραπέμπεται στον γιατρό του ιατρείου μνήμης του συμβουλευτικού σταθμού. Οι Εταιρείες Alzheimer Αθηνών και Θεσσαλονίκης, μπορούν να εξυπηρετήσουν σε μηνιαία συχνότητα τα αιτήματα για εξειδικευμένη ιατρική εξέταση και διαγνωστική εκτίμηση για τους έξι πρώτους μήνες, ενώ στη συνέχεια οι συμβουλευτικοί σταθμοί θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους με τη βοήθεια γιατρών που θα ορίσουν οι Δήμοι, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο συνεργασίας.

Ο συμβουλευτικός σταθμός στον Δήμο Νέστου θα λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη 09.00-13.00 και θα στεγάζεται στο χώρο «Δήμητρα» του πρώην ΚΕΓΕ. Υπεύθυνες επικοινωνίας είναι οι: Ειρήνη Κώστογλου (νοσηλεύτρια) στο τηλέφωνο 2591024256 και Θεώνη Μακκίδου (κοινωνική λειτουργός) στο τηλέφωνο 2591350408 κατόπιν ραντεβού. Τα εγκαίνια του συμβουλευτικού σταθμού στον Δήμο Νέστου θα γίνουν την Τρίτη 6 Αυγούστου 2019 και ώρα 7μ.μ. Παρακαλούνται οι δημότες να παραβρεθούν στην τελετή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.