Αντίθετη προς την επιχειρηματική αξιοποίηση του μεταλλευτικού συγκροτήματος των Λιμεναρίων και ειδικά του κτηρίου «Παλατάκι», είναι η παράταξη του Δήμου Θάσου «Λαϊκή Συσπείρωση», που απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Η επίσκεψη της υπουργού πολιτισμού, κυρίας Μενδώνη, στο «Παλατάκι» Λιμεναρίων επιβεβαίωσε, με τον πιο τραγικό τρόπο, την συνέχιση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθεί η δημοτική Αρχή στην γενική πολιτική κατεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνήσεων.

Μετά την παραχώρηση των Υπηρεσιών της Πολεοδομίας στην Αναπτυξιακή Νέστου, μέρους του μεταφορικού έργου των απορριμμάτων σε ιδιώτη εργολάβο, μετά την δηλωμένη πρόθεση της διοίκησης του Δήμου για την ιδιωτικοποιημένη λειτουργία της μαρίνας Λιμεναρίων, έρχεται σαν «κερασάκι στην τούρτα», η πρόταση της κυρίας Μενδώνη, για το πώς βλέπει την αξιοποίηση του μεταλλευτικού συγκροτήματος των Λιμεναρίων.

Η υπουργός έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο, ότι το όποιο ενδιαφέρον έχει, προσανατολίζεται στην επιχειρηματική «αξιοποίηση» που αφορά το «Παλατάκι» και για τον λόγο αυτό αναφερόταν σε αυτό ξεκομμένα από το υπόλοιπο μεταλλευτικό συγκρότημα, συνειδητά και σκόπιμα.

Η σημερινή άθλια κατάσταση του ιστορικού μνημείου, παρά τις σωστικές παρεμβάσεις των 40.000€, που σε μεγάλο βαθμό έχουν αχρηστευθεί με την πάροδο του χρόνου, καταλαβαίνουμε ότι οφείλεται στην έλλειψη επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Ο γενικός κανόνας του κόστους-οφέλους, δεν εξαιρεί ούτε τέτοιες περιπτώσεις ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Επενδύσεις που δεν φέρνουν κέρδος, δεν είναι προτιμώμενες!

Το αποτέλεσμα που μπορεί να περιμένει ο λαός του χωριού και του νησιού μας, από την παρέμβαση της κυρίας Μενδώνη και τις ενέργειες της δημοτικής Αρχής, δεν περιλαμβάνει την κάλυψη των δικών του πολιτιστικών δραστηριοτήτων και αναγκών. Εδώ και 30 χρόνια, ο μόνος χώρος του μεταλλευτικού συγκροτήματος που είναι νοικοκυρεμένος, καθαρός και λειτουργικός, είναι αυτός των Αποθηκών, που με την εθελοντική δουλειά εκατοντάδων φίλων και μελών του συλλόγου προσφέρει πολιτιστική διέξοδο. Αναδεικνύεται ακόμα μία φορά, ότι ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, να δώσει με την παρέμβασή του διέξοδο στις ανάγκες του. Με μία άλλη αγωνιστική δημοτική Αρχή, το ιστορικό συγκρότημα θα είχε άλλη τύχη και θα αποτελούσε κύτταρο πολιτισμού και ιστορικής μνήμης.

Ο λαός του νησιού και των Λιμεναρίων, όσοι «κρατούν Θερμοπύλες» έχουν χρέος να αντισταθούν στα σχέδια επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του συγκροτήματος και να βγάλει τα ανάλογα συμπεράσματα γι’ αυτούς που τα απεργάζονται και τα υπηρετούν. Το «Παλατάκι» πρέπει και μπορεί να είναι προσβάσιμο σε όλους τους Λιμεναριώτες, σε όλους τους Θασίτες, σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους επισκέπτες του νησιού μας. Να γίνει χώρος στέγασης των τεχνών και των γραμμάτων, του πολιτισμού, της ιστορίας του νησιού μας και του μεταλλευτικού συγκροτήματος, που θα μπορεί να φιλοξενεί κάθε πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου μας, να γίνει ένα «κόσμημα» προς τέρψη του κόσμου που έρχεται στο νησί και καμάρι των ντόπιων, μακριά από ανταποδοτικότητες και βιωσιμότητες, που σε οδηγούν στην εμπορευματοποίηση και την απομόνωση του από τον λαό του νησιού».

Επίσης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε ορισμένα ερωτήματα προς την δημοτική Αρχή, σχετικά με το πρόβλημα στάθμευσης στο χωριό Παναγία. Αναλυτικά αναφέρει τα εξής: «Ένα θέμα που προβληματίζει τους κατοίκους και επαγγελματίες της Παναγίας, είναι η συμφόρηση του χωριού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η αδυναμία στάθμευσης των αυτοκινήτων. Ένα θέμα στο οποίο δεν δόθηκε ποτέ μία λύση. Πάρθηκε απόφαση για την απομάκρυνσή των μεγάλων οχημάτων από την έξοδο του χωριού, αλλά ακόμα περιμένουμε την υλοποίησή της. Ρωτάμε την δημοτική Αρχή:

-Πότε θα υλοποιηθεί η απόφαση του τοπικού και δημοτικού συμβουλίου για την απομάκρυνσή των μεγάλων οχημάτων από την έξοδο του χωριού;

-Πότε θα διαμορφωθεί ο χώρος που υποδείχθηκε για την στάθμευση λεωφορείων και φορτηγών;

-Υπάρχει κάποια σκέψη, πρόταση από την διοικούσα Αρχή, για δημιουργία χώρων στάθμευσης;

Είναι λυπηρό ένα επισκέψιμο χωριό, που μπορεί να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες με την φυσική ομορφιά του, τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, να παρουσιάζει την εικόνα ενός αφιλόξενου χωριού. Πρέπει να ακουμπήσετε σε αυτό το πρόβλημα. Τις ομορφιές του τόπου μας πρέπει να τις αναδεικνύουμε, δίνοντας λύση στα προβλήματα που στέκονται εμπόδιο σε αυτό».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ