-Γιατί μερική και όχι ολική εκκένωση της δομής φιλοξενίας μεταναστών στο Περιγιάλι, καρντάσι Θίοντορ; Πως θα υλοποιηθεί το σχέδιο πόλεως Περιγιαλίου, αν παραμένει η δομή στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου»; Είναι μία ευκαιρία να απομακρυνθεί η δομή από τον αστικό ιστό, αλλά ο Θίοντορ συνεχίζει το πολιτικό παιχνίδι.
-Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 24 δομές φιλοξενίας μεταναστών, μαζί με αυτή στην Καβάλα. Γιατί δεν μοιράζονται οι φιλοξενούμενοι της δομής στο Περιγιάλι Καβάλας στις άλλες 23 δομές της χώρας; Κι αν δεν επαρκούν οι εγκαταστάσεις τους, σε ορισμένες μπορεί να γίνει επέκταση. Παράδειγμα, στην δομή των Οινοφύτων στο 57ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, η οποία λειτουργεί σε ένα παλιό εργοστάσιο, ή στην δομή Σιντικής, που βρίσκεται στην θέση «Κλειδί» (φωτογραφία), μπορεί να αυξηθεί η χωρητικότητα τους. Ορίστε, Νίκο Παναγιωτόπουλε, η λύση που προτείνει η Καβαλιώτικη κοινωνία. Θα την υιοθετήσεις;
-Χρήματα υπάρχουν, ή θα βρει η ελληνική κυβέρνηση, για να επεκτείνει την χωρητικότητα των άλλων δομών προκειμένου να μεταφερθούν οι φιλοξενούμενοι μετανάστες από την Καβάλα σ’ αυτές. Απ’ όσο γνωρίζω, όλες οι άλλες δομές βρίσκονται έξω από τον αστικό ιστό και δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη των περιοχών εκείνων και την ζωή των κατοίκων τους. Σε τελική ανάλυση, δεν είναι δίκαιο στην ανατολική Μακεδονία (Καβάλα-Δράμα) να λειτουργούν δύο δομές και σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου μόνο μία. Ας δημιουργηθεί μία δεύτερη δομή στην Πελοπόννησο, για να πάνε μερικοί μετανάστες από την Καβάλα.
-Βλέπεις, καρντάσι Νίκο Παναγιωτόπουλε, λύση υπάρχει. Η πολιτική βούληση δεν υπάρχει. Οι προηγούμενοι υπουργοί μετανάστευσης και ασύλου, ο Νότης Μηταράκης και ο Δημητράκης Καιρίδης, κορόιδεψαν τους Καβαλιώτες, αλλά και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έδωσε και χρονικό ορίζοντα για να αδειάσει η δομή στην Καβάλα.
-Δεν αρκεί, επομένως, η εκκένωση τμήματος της δομής στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Για να γίνουν τα απαραίτητα έργα στο Περιγιάλι και να αρχίσει η κατοίκηση της περιοχής, πρέπει να απομακρυνθεί η δομή. Τελεία και παύλα. Ποιος θα πάει να κατοικήσει στο Περιγιάλι έχοντας δίπλα του μία δομή μεταναστών; Κι αν θυμάμαι σωστά, το 2016 ειπώθηκε πως η δομή θα παραμείνει προσωρινά στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου».
ποια ειναι η αποσταση του ασημακοπουλου απο τα συνορα με τουρκια. ποια ειναι η αποσταση της πελοποννησου και των αλλων περιοχων. στην πελοποννησο μαζευουν οσους ερχονται απο λιβυη.
Θεωρείτε ότι είναι ζήτημα απόστασης της δομής από τα (ελληνοτουρκικά) σύνορα; Λυπούμαστε, αλλά διαφωνούμε. Η δομή στην Καβάλα έπρεπε να κλείσει. Να αποφασίσει η κεντρική διοίκηση που θα μεταφέρει τους μετανάστες. Δεν είναι λογικό, πάντως, να υπάρχουν δύο δομές στην Καβάλα και την Δράμα και μόνο μία σε όλη την Πελοπόννησο. Από τους χιλιάδες μετανάστες που διαμένουν στις δομές στην Ελλάδα, ελάχιστοι έκαναν αίτηση χορήγησης ασύλου και ακόμα λιγότεροι πληρούν τις προϋποθέσεις για έγκριση της αίτησης. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι η “αποθήκη” της Ευρώπης στις ροές μεταναστών.