-Από την μία πλευρά οι περιορισμοί που επιβάλλονται από τον χαρακτηρισμό Natura και από την άλλη το Υπερταμείο, μέσω του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, κάνουν απαγορευτική την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας από τους Δήμους. Η διαμαρτυρία των δημάρχων Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη και Νέστου, Σάββα Μιχαηλίδη, εκφράστηκε δημόσια στην συνάντηση εργασίας που έγινε την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025, για την παρουσίαση του τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου, με αφορμή την έλευση κλιμακίου κυβερνητικών παραγόντων στην Καβάλα.
-Ο Θόδ. Μουριάδης είπε πως: «Κάποιοι αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς, για το παραλιακό μέτωπο της πόλης». Ενώ, ο δήμαρχος Νέστου σχολίασε ότι δεν είναι σωστό η κεντρική διοίκηση να επιτρέπει σε «βαρόνους» και «βαρονίσκους», να παίρνουν αποφάσεις για τις λιμενικές υποδομές και συγκεκριμένα για το λιμάνι Κεραμωτής, ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Σχετικά με την προστασία του παραλιακού μετώπου από την περιβαλλοντική νομοθεσία, είπε πως πρέπει να μη γίνεται σε βάρος του ανθρώπου.
-Είναι μία ευθεία αμφισβήτηση της «κυριαρχίας» που έχουν υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων και οι Οργανισμοί Λιμένων στο θαλάσσιο μέτωπο Δήμων και πόλεων. Όσον αφορά την χερσαία ζώνη του λιμανιού «απόστολος Παύλος» και το θαλάσσιο μέτωπο της Καβάλας, πλέον το «κουμάντο» κάνει το Υπερταμείο, που είναι ο μοναδικός μέτοχος της «Οργανισμός Λιμένα Καβάλας Α.Ε.». Ο σχεδιασμός του Υπερταμείου δεν «συντονίζεται» με την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας, την οποία εκπροσωπεί ο Δήμος.
-Πριν διαμαρτυρηθούν οι δήμαρχοι Καβάλας και Νέστου, όμως, πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους. Τους δόθηκε η δυνατότητα να πάρουν την διαχείριση των χερσαίων ζωνών των λιμανιών της Καβάλας και της Κεραμωτής, αφού ιδρύσουν δημοτικά λιμενικά γραφεία. Αν ο Δήμος Νέστου είχε δημοτικό λιμενικό γραφείο, θα μπορούσε να επισκευάσει της παλιά Σκάλα (προβλήτα) του λιμανιού Κεραμωτής. Αν ο Δήμος Καβάλας είχε δημοτικό λιμενικό γραφείο, θα έβρισκε χρηματοδοτήσεις για τους λιμενίσκους της Νέας Καρβάλης, της Καλαμίτσας, των παλιών Σφαγείων, του καρνάγιου και για το ανοιχτό κολυμβητήριο. Το βήμα, επομένως, για να διεκδικήσουν όλο το θαλάσσιο μέτωπο, πλην των λιμενικών εγκαταστάσεων, είναι η ίδρυση δημοτικού λιμενικού γραφείου.
-Μια και αναφέραμε τα λιμάνια, ο Κώστας Γιουλέκας, υφυπουργός εσωτερικών με αρμοδιότητα την Μακεδονία και την Θράκη, είπε πως η βόρεια Ελλάδα, με τα λιμάνια που έχει, πρέπει να γίνει κέντρο του διαμετακομιστικού εμπορίου. Τα λιμάνια, για να επιτελέσουν το έργο τους, χρειάζεται να συνδεθούν μεταξύ τους. Όμως, η σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης, με την λεγόμενη σιδηροδρομική Εγνατία, από έργο μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας έγινε φαραωνικό, όπως δήλωσε ο υφυπουργός υποδομών, Νίκος Ταχιάος, στην τοποθέτηση που έκανε στην παρουσίαση του τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου στην Καβάλα. Το λιμάνι Καβάλας «Φίλιππος Β», έτσι, θα αρκεστεί στην σύνδεση με τον σταθμό στους Τοξότες Νομού Ξάνθης. Σήμερα, το τραίνο φτάνει μέχρι τις Σέρρες! Η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, είναι αποκομμένες από το σιδηροδρομικό δίκτυο!
-Ούτε ο περιφερειάρχης, Χριστόδουλος Τοψίδης, ούτε οι αντιπεριερειάρχες, ούτε οι δήμαρχοι, αλλά ούτε οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων αντέδρασαν στην ματαίωση της σιδηροδρομικής Εγνατίας. Για την κεντρική διοίκηση είναι προτεραιότητα, όπως είπε ο Ν. Ταχιάος, να τελειώσει η παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας σε ιδιώτη εντός του 2025. Πως θα πρωταγωνιστήσει, νομοτελειακά, η βόρεια Ελλάδα, αγαπητέ Κ. Γκιουλέκα, όταν δεν δικαιούται να έχει έναν σύγχρονο σιδηροδρομικό άξονα, όπως ο αυτοκινητόδρομος από την Ηγουμενίτσα μέχρι τον Έβρο;