Δικαιωμένος για το έργο στο αρχαίο θέατρο Θάσου, έπειτα από προσπάθεια οκτώ ετών, δήλωσε ο δήμαρχος, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, με αφορμή την ένταξη της β΄ φάσης αναστήλωσης του μνημείου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ο δήμαρχος Θάσου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Νιώθω δικαιωμένος, καθώς μία πολυετής προσπάθεια, που άρχισε το 2011 κι ένας προσωπικός αγώνας, δείχνουν να μπαίνουν στην τελική ευθεία. Αισθάνομαι ότι κέρδισα ένα προσωπικό στοίχημα κι εκπληρώνω μία δέσμευσή μου στον κόσμο της Θάσου, όταν στις εκλογές του 2010 υποσχέθηκα ότι θα πετάξω τα σάπια κόντρα πλακέ από το αρχαίο θέατρο του νησιού και θα τα αντικαταστήσω με ολόλευκο μάρμαρο Θάσου.

Τον πρώτο κιόλας μήνα της ανάληψης καθηκόντων μου, επισκέφθηκα το Υπουργείο Πολιτισμού και τη γενική γραμματέα, Λίνα Μενδώνη, με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Άρη Γιαννακίδη, σε μία καθοριστική συνάντηση για την ένταξη του έργου στο Ε.Σ.Π.Α. Κάλεσα τον σύνδεσμο μαρμαρολατόμων Θάσου και απέσπασα τη γραπτή τους δέσμευση, να χορηγήσουν δωρεάν όσο μάρμαρο χρειαστεί για την αναστήλωση του μνημείου. Φιλοξενήσαμε μεταπτυχιακούς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι βοήθησαν το έργο αναστήλωσης, αλλά και την ίδια τη γενική γραμματέα, Λίνα Μενδώνη, στην οποία παρουσιάσαμε επί τόπου όλες τις προτάσεις μας για το έργο.

Η πρώτη φάση του έργου άρχισε μέσα στην προηγούμενη θητεία μου ως δήμαρχος και τότε ορίστηκαν όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες, ενώ πραγματοποιήθηκαν με αυτεπιστασία τα πρώτα έργα κόστους ενός εκατομμυρίου οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ με χρηματοδότηση του Ε.Σ.Π.Α., ανατολική και δυτική πάροδος, καμαρίνια, χώροι υγιεινής, ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμός, περίφραξη και άλλα. Παράλληλα, εξετάσαμε από κοινού με την Πυροσβεστική Υπηρεσία τους βέλτιστους τρόπους πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, που μπορούν να προστατέψουν το μνημείο και την ευρύτερη περιοχή.

Για να φτάσουμε έως τη δεύτερη φάση του έργου, που περιλαμβάνει την αναστήλωση του κοίλου και του προσκηνίου, η οποία θα απορροφήσει τρεισήμισι εκατομμύρια ευρώ από το Ε.Σ.Π.Α., χρειάστηκαν πολλές ενέργειες του Δήμου Θάσου προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ως δήμαρχος, ζήτησα παράσταση στη συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. με πρόεδρο τη νέα γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, όπου υποστήριξα ότι το μνημείο πρέπει να αποκατασταθεί με μάρμαρο Θάσου και όχι με άλλο υλικό, όπως υποστήριζε μερίδα μελών του συμβουλίου. Στο Κ.Α.Σ. κατέθεσα και τη χορηγία του συνδέσμου επιχειρήσεων μαρμάρου με τα εξής λόγια: «το θέατρο της Θάσου για μένα, δεν είναι ένα απλό αρχαιολογικό μνημείο, αλλά οι πέτρες του είναι οι τροφοί μου, είναι το πρώτο μου σχολείο. Πριν διδαχθώ γραφή και ανάγνωση, στο χώρο του άκουσα τη φωνή των ποιητών».

Η απόφαση του Κ.Α.Σ., η οποία υπήρξε ομόφωνη, στηρίχθηκε σε μία αποτύπωση του Τόνι Κοζέλι, στην μελέτη αποκατάστασης του καθηγητή Αρχιτεκτονικής, Γιώργου Καραδέδου, η οποία προέβλεπε αποκατάσταση του κοίλου με όγκους μαρμάρου στις διαστάσεις των αρχαίων εδωλίων, εδραζόμενους σε πλακαρές πέτρες, όπως ακριβώς γινόταν στην αρχαιότητα. Στη συνεδρίαση αυτή, παρούσα ήταν και η τότε προϊσταμένη της αρμόδιας Εφορείας του Νομού Καβάλας, Μαρία Νικολαΐδου. Στη συνέχεια, έγινε σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης των κατοίκων της Θάσου, αλλά και υψηλών επισκεπτών, με κορυφαία την εκδήλωση του σωματείου «Διάζωμα», παρουσία του προέδρου του, Σταύρου Μπένου. Εκεί, με την τιμητική της παρουσία, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, εξέφρασε την πολιτική βούληση να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η αναστήλωση του μνημείου, ώστε να παραδοθεί στο λαό του νησιού.

Τον πρώτο και σπουδαιότερο ρόλο στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης της αναστήλωσης, κερκίδες και προσκήνιο, έχει η έφορος αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη, η οποία ωρίμασε τις απαιτούμενες διαδικασίες, διευκρινίζοντας όλα εκείνα τα σημεία, τα οποία είναι απαραίτητα για να εξελιχθεί μία μελέτη σε έργο. Η συνεργασία μαζί της είναι υποδειγματική. Ο Δήμος Θάσου, με τις Υπηρεσίες του, συνέβαλε με υποστηρικτικές ενέργειες, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να μη χαθεί το έργο.

Θα ήταν παράλειψή μου, να μην αναφερθώ και στον σημερινό περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστο Μέτιο, που με την υπογραφή του, θα αρχίσουν οι εργασίες αναστήλωσης. Δεν πρέπει, όμως, να λησμονούμε τη συμβολή του εκλιπόντος περιφερειάρχη, Γιώργου Παυλίδη, στο να συμπεριληφθεί το μεγάλο αυτό έργο στο Ε.Σ.Π.Α. στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. Κλείνοντας, να ευχαριστήσω την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και τον προϊστάμενό της, Βασίλη Πιτσινίγκο, για τις ακάματες προσπάθειές τους στα έργα ανάπτυξης του τόπου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.