Το αίτημα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης, για οικονομική στήριξη από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με σκοπό την προβολή του ελληνικού μαρμάρου στο εσωτερικό της χώρας και το εξωτερικό, προκάλεσε την κριτική από την παράταξη της Περιφέρειας «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», με επικεφαλής τον Στέργιο Ηλιόπουλο, που απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Ως «ανέκδοτο» μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το αίτημα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης, για οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., για την προώθηση και προβολή του ελληνικού μαρμάρου τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στο εξωτερικό. Η αίτηση για χρηματοδότηση γίνεται την ίδια στιγμή, που σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η Ιουλία Χαϊδά, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης, ότι: «Το 2021, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε, μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία ικανοποιητική χρονιά, καθώς η ελληνική βιομηχανία μαρμάρου κατέγραψε αύξηση είκοσι πέντε τοις εκατό στις εξαγωγές σε σύγκριση με το 2020, φτάνοντας τα τριακόσια εξήντα ένα εκατομμύρια ευρώ, από τα διακόσια ογδόντα εννέα εκατομμύρια ευρώ». Ταυτόχρονα, στην συνάντηση με τον αρμόδιο θεματικό αντιπεριφερειάρχη ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και κοινωνικής οικονομίας της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., δεν αναφέρθηκε τίποτε για τον αυξανόμενο αριθμό των εργατικών ατυχημάτων. Τα λατομεία λειτουργούν χωρίς ελέγχους, λόγω της ακραίας υποστελέχωσης των επιθεωρήσεων μεταλλείων του Υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν την πλήρη αδυναμία πραγματοποίησης ακόμα και των τακτικών προγραμματισμένων ελέγχων. Έχει διογκωθεί η παράνομη εξόρυξη και αποκομιδή ορυκτών (με ευνόητες επιπτώσεις π.χ. στο περιβάλλον, στην ασφάλεια ανθρώπων και ιδιωτικών περιουσιών, στα δημόσια έσοδα, ακόμα και στον τόσο προβεβλημένο από τις κυβερνήσεις «υγιή ανταγωνισμό»), γεγονός που αποτυπώνεται από τις συνεχώς αυξανόμενες καταγγελίες που λαμβάνουν οι Επιθεωρήσεις από φορείς, πολίτες και νόμιμες λατομικές επιχειρήσεις».

Και συνεχίζει: «Αυτό που πρέπει να κάνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, είναι να πιέσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για:

-Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

-Δημιουργία επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας σε επιχείρηση σε κάθε λατομείο.

-Έλεγχο από τις Υπηρεσίες του κράτους του μηχανολογικού εξοπλισμού των επιχειρήσεων, αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου μηχανολογικού εξοπλισμού με ευθύνη της εργοδοσίας.

-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για την κάλυψη όλων των κενών των ελεγκτικών μηχανισμών.

Αυτός είναι ο τρόπος που μπορούμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της περιοχής μας. Να δώσουμε μία καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή στους εργαζόμενους των λατομείων. Ερωτάται η περιφερειακή Αρχή: 1) εάν θα προχωρήσει σε οικονομική στήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης, για την προώθηση και προβολή του ελληνικού μαρμάρου τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στο εξωτερικό, 2) σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει, για τον έλεγχο των λατομικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που ασκεί βάσει του ν.3852/10 (Φ.Ε.Κ. 87 Α/7-6-2010): Νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ