-Η τοποθέτηση του δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της δουλειάς που έκαναν οι συντελεστές του ιστορικού ντοκιμαντέρ με τίτλο: «78 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Εβραίων της Καβάλας», το οποίο θα προβληθεί την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021 στον τηλεοπτικό σταθμό Ena Channel, είχε, κατά την άποψη μας, μία απολογητική διάθεση. Ο δήμαρχος ανέφερε πως η ημερομηνία 3 Μαρτίου 1943, είναι μία αποφράδα ημέρα για την Καβάλα και πρόσθεσε ότι το ντοκιμαντέρ αποτελεί πηγή πληροφόρησης για τα ιστορικά γεγονότα, αλλά και πηγή μνήμης για τις επόμενες γενιές Καβαλιωτών. Θα βοηθήσει, σημείωσε, να φωτιστούν άγνωστες πτυχές που αφορούν στον εκτοπισμό χιλίων και πλέον Εβραίων που κατοικούσαν στην Καβάλα στη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής της πόλης, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην πόλη Τρεμπλίνκα της Πολωνίας, που δημιούργησαν οι Ναζί της Γερμανίας.

-Συγχρόνως, το ντοκιμαντέρ θα γίνει αφορμή, για να μην ξεχνάνε οι σημερινές και οι μελλοντικές γενιές τι σημαίνει φυλετικό μίσος και φασισμός. «Το ντοκιμαντέρ αυτό, είναι μία γροθιά στο στομάχι», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως θα εισηγηθεί να προβληθεί στα σχολεία του Δήμου Καβάλας, ενώ θα μεταφραστεί και στην ισραηλινή γλώσσα, για να παρουσιαστεί στην τηλεόραση του Ισραήλ. Ακόμα, ανακοίνωσε πως η εβραϊκή κοινότητα Καβάλας, θα έχει μία θέση στο μουσείο τοπικής ιστορίας που θα λειτουργήσει στην δημοτική καπναποθήκη της πόλης. «Πρέπει να δείξουμε το αληθινό πρόσωπο της Καβάλας, που ήταν μία πολυπολιτισμική πόλη και όχι αυτό που προβλήθηκε πριν μερικά χρόνια», επεσήμανε.

-Αν ο Θ. Μουριάδης αισθάνεται ενοχή, ή ντρέπεται, για το ζήτημα του μνημείου που τοποθετήθηκε στην πόλη, για τα χίλια και πλέον θύματα Εβραίους Καβαλιώτες των Ναζί Γερμανών και των Βούλγαρων συμμάχων τους στον β΄ παγκόσμιο πόλεμο, μπορεί να ζητήσει συγνώμη δημοσίως. Ο λαός της Καβάλας, δεν οφείλει να «απολογηθεί» σε κανέναν και καμία για το ζήτημα του μνημείου. Και φυσικά, ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως «αντιστάθμισμα», για την αποκατάσταση της δήθεν αρνητικής εικόνας που δημιούργησε το θέμα του μνημείου, όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης του Ena Media Group, Λευτέρης Κουκουτίνης, στην συνέντευξη Τύπου. Αν είναι αυτός ο λόγος, που η δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας ανταποκρίθηκε στην πρόταση για την συμπαραγωγή του συγκεκριμένου ιστορικού ντοκιμαντέρ, λυπούμαστε και διαφωνούμε.

-Συγνώμη πρέπει να ζητήσουν, από τον Καβαλιώτικο λαό, εκείνοι που διαπόμπευσαν την πόλη, τους τοπικούς άρχοντες και την κοινωνία, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με αφορμή την τοποθέτηση του μνημείου για τα θύματα της Τρεμπλίνκα. Μετά τον θόρυβο που έγινε, με πολιτική σκοπιμότητα κατά την άποψη μας, δεν τόλμησε κανένας και καμία να αποκαταστήσει την εικόνα της Καβάλας.

-«Η ιστορία δεν αποσιωπάται», είπε η Νικόλ Σπυροπούλου, διευθύντρια παραγωγής του Ena Media Group και υπεύθυνη για το ιστορικό ντοκιμαντέρ. Θεωρεί, μήπως, ότι έγινε προσπάθεια, όλα αυτά τα έτη, να αποσιωπηθεί η ιστορία με τους Εβραίους Καβαλιώτες που εκτοπίστηκαν στην Πολωνία; Το μνημείο που βρίσκεται στο κέντρο της Καβάλας, είναι η απόδειξη πως δεν αποσιωπάται η ιστορία της πόλης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ