-Τις προάλλες, αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Καβάλας συναντήθηκε με τους βουλευτές, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιάννη Πασχαλίδη. Μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων ενημέρωσαν τους βουλευτές για το στεγαστικό ζήτημα του ειδικού δημοτικού σχολείου και του ειδικού νηπιαγωγείου στο Περιγιάλι. Ζήτησαν από τους βουλευτές την συνεργασία τους, εάν χρειαστεί να μετακομίσει το ειδικό νηπιαγωγείο σε άλλο χώρο, για να λειτουργήσει πιο άνετα το ειδικό δημοτικό σχολείο. Ο «Κ.Τ.» πρότεινε, εφόσον ληφθεί τέτοια απόφαση, να εξεταστούν τα άδεια σχολικά κτήρια στην συνοικία της Παναγίας, όπου στεγαζόταν το 1ο δημοτικό σχολείο και απέναντι από το Δημαρχείο, όπου λειτουργούσε το 10ο δημοτικό σχολείο. Η πρόταση αυτή «ανησύχησε» μερίδα γονέων των μαθητών του 10ου δημοτικού σχολείου, γιατί θεωρούν πως θα επιστρέψουν στο κτήριο της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, μετά από την περάτωση των εργασιών ανακαίνισης. Να αναφέρουμε ότι, το 10ο δημοτικό σχολείο μετακόμισε, προσωρινά, στο κτηριακό συγκρότημα του 12ου δημοτικού σχολείου στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου.

-Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο «Κ.Τ.» που ενδιαφέρθηκε για την αξιοποίηση του κτηρίου του 10ου δημοτικού σχολείου. Ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ανέφερε, σε πρόσφατη συνέντευξη, ότι το επόμενο βήμα είναι η ανακαίνιση του κτηρίου, προκειμένου να στεγαστεί το Τμήμα Ιστορίας της πόλης και να μεταφερθούν όλα τα αρχεία. Ακόμα, θα μπορούν να γίνονται μικρά συνέδρια, να λειτουργήσει η πινακοθήκη του Δήμου και να εκθέτονται οι εργασίες των μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων της πόλης. Τα παραπάνω μπορούσαν να φιλοξενηθούν, κατά την άποψη μας, στο κτήριο της Μεγάλης Λέσχης, αλλά ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να παραχωρήσει τμήμα του ισόγειου στον Σκακιστικό Όμιλο. Υπάρχουν, βεβαίως και άλλα κτήρια, τα οποία μπορούν να στεγάσουν τα αρχεία της πόλης, την δημοτική πινακοθήκη και (μικρά) συνέδρια. Για παράδειγμα, είναι οι δύο καπναποθήκες στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου, που αγόρασε ο Δήμος πριν από μερικούς μήνες. Υπάρχει ο «Διόνυσος», με την καταπληκτική θέα προς την πόλη και τον κόλπο της Καβάλας, που θα μπορούσε να φιλοξενεί μικρής κλίμακας συνέδρια. Υπάρχει, ακόμα, το παλιό Πρωτοδικείο, ένα εμβληματικό κτήριο για την ιστορία της Καβάλας, που έχει αφεθεί να καταρρεύσει από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.).

-Δεν καταλαβαίνουμε, επομένως, γιατί να αλλάξει η χρήση ενός σχολικού κτηρίου, στο οποίο θα επιστρέψουν οι δάσκαλοι και οι μαθητές, όταν τελειώσει η ανακαίνιση. Διακρίνουμε μία επιπολαιότητα της δημοτικής Αρχής και του δημάρχου, στο σημαντικό ζήτημα της αξιοποίησης του κτηριακού αποθέματος και συγκεκριμένα της δημοτικής ακίνητης περιουσίας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως παραμένουν σε εκκρεμότητα αρκετά ακίνητα, όπως τα παραδείγματα που προαναφέραμε. Εκτός από την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων, η διοίκηση του Δήμου δεν έχει κανένα «πλάνο» για τα άδεια κτήρια, γι’ αυτό και δεν υλοποίησε καμία παρέμβαση, πλην αυτής στην Μεγάλη Λέσχη.

-Δεν είναι δυνατό, έπειτα από μία θητεία τεσσάρων ετών, να μην έχει εγγραφεί το ακίνητο του «Διόνυσου», υπέρ του Δήμου Καβάλας, στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Εάν η ΕΤ.Α.Δ. αρνείται να αποστείλει το έγγραφο που χρειάζεται, για να γίνει η μετεγγραφή του ακινήτου, ο Δήμος πρέπει να το αποσπάσει με νομικό μέτρο. Ή με πολιτική παρέμβαση, όπως έγινε στην περίπτωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του παλιού νοσοκομείου, το οποίο ρυθμίστηκε με την παρέμβαση του βουλευτή, Μακάριου Λαζαρίδη. Ας παρέμβει ο ίδιος βουλευτής και για την κατοχύρωση του ακινήτου του «Διόνυσου» στον Δήμο Καβάλας. Ο Θόδ. Μουριάδης περιμένει να δείξει η ΕΤ.Α.Δ. καλή διάθεση και να στείλει το έγγραφο, για να τελειώσει η μετεγγραφή στο Κτηματολόγιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ