Έφυγε ο δάσκαλος… Έφυγε ο άνθρωπος…

0

Πλήρης ημερών έφυγε από κοντά μας ο καθηγητής που τόσο αργά γνωρίσαμε που τόσο πολύ αγαπήσαμε. Ο Γιάννης Βαρδαβούλιας. Εδώ, στις εκδόσεις Ξυράφι τον γνωρίσαμε με τη συνεργασία που είχαμε στην έκδοση όλων των βιβλίων του, την οποία μας τίμησε και μας ανέθεσε. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να δει σε έντυπη μορφή το τετραάτομο λεξικό του, της διαλέκτου του Θεολόγου Θάσου, που βρίσκεται στην φάση της ολοκλήρωσης της έκδοσης. Ο ίδιος ήταν ένας θησαυρός γνώσης και καλοσύνης και θα μας λείψει αληθινά.

Ας αντιγράψουμε όσα αναφέρει γι’ αυτόν ο γιος του Δημοσθένης Βαρδαβούλιας:

Από σήμερα το πρωί, ο συγγραφέας, ο χαρισματικός παιδαγωγός, ο Θεολόγος της Χάλκης, ο αιώνιος Δάσκαλος Γιάννης Βαρδαβούλιας του Γεωργίου, βρίσκεται στην αγκαλιά του Χριστού, που τόσο πολύ αγάπησε. Ξεκίνησε πριν εννιά δεκαετίες από το Θεολόγο Θάσου, πάμπτωχος, ορφανός από μάνα, με πατέρα πολιτικό εξόριστο, μεγαλώνοντας με τη γιαγιά του και κατάφερε στη ζωή του κάτι το τόσο απλό, αλλά και τόσο δύσκολο συνάμα. Να τον θυμούνται με αγάπη, ευγνωμοσύνη και συγκίνηση, δεκάδες χιλιάδες μαθητών που πέρασαν απ’ τα χέρια του. Δεκάδες χιλιάδες πολιτών στη συνέχεια. Γιατί δεν δίδασκε, μάγευε. Γιατί το μάθημα του, δεν είχε ποτέ ένα μόνο θέμα, αλλά μπορούσες να ακούσεις τα πάντα σε αυτό, σχετικό και άσχετο, αλληλένδετο και μη, όλα από την αστείρευτη πηγή των γνώσεων του και της κλασσικής του παιδείας. Όλα ξαφνικά συνδέονταν, όλα εύρισκαν τη θέση τους, η Ηθική, ο Ανθρωπισμός, η Αναγέννηση, ο Πολιτισμός, η Τέχνη, ο Σωκράτης, ο Καρτέσιος, ο Κάφκα, η εξουσία και ο Ντρέιφους, …. Μέσα σε μια ώρα όλοι και όλα περνούσαν από μπροστά σου και δεν ήθελες να χτυπήσει το κουδούνι για διάλειμμα. Γιατί δεν παρείχε απλώς γνώσεις, αλλά έπλαθε χαρακτήρες και γιατί αγάπησε πραγματικά τους μαθητές του. Όλους τους μαθητές του. Θα τον αποχαιρετήσουμε αύριο 19/8/2022 και ώρα 12.00 στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στο Κοιμητήριο της Καβάλας. Καλό ταξίδι αγαπημένε μου πατέρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.