-Είπε, πάλι, ο καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδας, τέως πρόεδρος του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και οσονούπω διοικητικό στέλεχος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι συνεπής στην υπόσχεση που έδωσε προεκλογικά, να κάνει το «Δημοκρίτειο» Πανεπιστήμιο, το τρίτο μεγαλύτερο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Σε ποιους έδωσε την υπόσχεση αυτή ο πρωθυπουργός; Σίγουρα όχι στους ακαδημαϊκούς που έχουν διαφορετική άποψη, για την απόσπαση των πανεπιστημιακών κόμβων της Καβάλας και της Δράμας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και την ένταξη τους στο Δ.Π.Θ. Σίγουρα δεν το υποσχέθηκε στους τοπικούς άρχοντες και τις κοινωνίες της Καβάλας και της Δράμας. Το υποσχέθηκε σε συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο πρύτανης του Δ.Π.Θ., Φώτης Μάρης.

-Όμως, τι υποσχέθηκε ο Κ. Μητσοτάκης; Ότι θα κάνει το «Δημοκρίτειο» Πανεπιστήμιο, το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Είπε πως θα το κάνει αυτό «κόβοντας» ένα κομμάτι από το ΔΙ.ΠΑ.Ε.; Δεν ήμασταν μπροστά όταν ο πρωθυπουργός έδωσε την υπόσχεση, γι’ αυτό δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι είπε πως θα «ακρωτηριάσει» ένα νεοσύστατο πανεπιστήμιο. Πιστεύουμε πως ορισμένοι χρησιμοποιούν την υπόσχεση του πρωθυπουργού, για να πετύχουν τον στόχο τους, που είναι η αποδυνάμωση του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και η απόλυτη κυριαρχία του Δ.Π.Θ. στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Σχολίασε, όχι τυχαία, ο Ευρ. Στυλιανίδης, ότι τα τμήματα της Καβάλας και της Δράμας θα «επιστρέψουν» στο «Δημοκρίτειο» Πανεπιστήμιο. Ωστόσο, τα τμήματα της Καβάλας και της Δράμας δεν «έφυγαν» από το Δ.Π.Θ., γιατί δεν ανήκαν σ’ αυτό! Τα τμήματα υπάγονταν στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο καταργήθηκε, μέσα σε ένα καλοκαίρι, για να δημιουργηθούν δύο κόμβοι του ΔΙ.ΠΑ.Ε.

-Ας δεχτούμε την προβοκατόρικη δήλωση του βουλευτή Ροδόπης, για να εκφράσουμε την απορία μας. Πως επέτρεψε η διοίκηση του «Δημοκρίτειου» Πανεπιστήμιου να «αφαιρέσουν» επτά τμήματα, ώστε να τα εντάξουν σε ένα άλλο πανεπιστήμιο, που έχει την έδρα του σε άλλη Περιφέρεια; Γιατί δεν αντέδρασε, τότε, δυναμικά και δεν απέτρεψε την «κλοπή» των τμημάτων του; Αυτό που θυμόμαστε, είναι ότι η διοίκηση του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, πριν γίνει η συμφωνία με το ΔΙ.ΠΑ.Ε., έκανε συζήτηση με την διοίκηση του Δ.Π.Θ., για να ενταχθούν οι σχολές και τα τμήματα του Τ.Ε.Ι. στο «Δημοκρίτειο» Πανεπιστήμιο, χωρίς ανταπόκριση από τους διοικούντες το Πανεπιστήμιο Θράκης. Ο εκτελών χρέη πρύτανη, Σταύρος Τουλουπίδης, δήλωσε πως η σύγκλητος του Δ.Π.Θ. συνεδρίασε και αποφάσισε να διακόψει τις «διερευνητικές επαφές» με το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, γιατί προέκυψε το σχέδιο συγχώνευσης τριών Τ.Ε.Ι. (Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκης) για την ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστήμιο Ελλάδας. «Η στρατηγική ανάπτυξης μας, ως Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, παραμένει στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη στην Περιφέρεια μας και επομένως, θα ξανασυζητήσουμε επί του ενδεχόμενου, όταν και αν αλλάξει η πολιτική του Υπουργείου παιδείας», διαμήνυσε ο Στ. Τουλουπίδης στον διευθυντή του γραφείου του (τότε) υπουργού παιδείας.

-Φαίνεται πως η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου παιδείας «άναψε το πράσινο φως», για την υλοποίηση του σχεδίου που διέκοψε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μόνο που, το 2018, οι «διερευνητικές επαφές» έγιναν μεταξύ των διοικήσεων δύο αυτόνομων ιδρυμάτων, του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ενώ σήμερα, επιχειρείται με πολιτική παρέμβαση, η βίαιη προσάρτηση δύο πανεπιστημιακών κόμβων στο «Δημοκρίτειο» Πανεπιστήμιο. Ποιος μπορεί, άραγε, να μας εγγυηθεί, ότι μετά από τέσσερα-πέντε έτη, η σύγκλητος του Δ.Π.Θ. πάρει την απόφαση να μεταφέρει τα τμήματα από την Καβάλα και την Δράμα, για εθνικούς λόγους, στην Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί; Και η Καβάλα, που ήταν έδρα Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, θα μείνει χωρίς τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης! Θα αντιδράσει κάποιος; Αντέδρασε κάποιος στην κατάργηση του Τ.Ε.Ι., με την απορρόφησή του από το ΔΙ.ΠΑ.Ε.; Αντιδρά κάποιος, βουλευτής, ή άλλος τοπικός παράγοντας, στην μετακίνηση του κόμβου της Καβάλας στο Δ.Π.Θ.; Το «πουλόβερ ξηλώνεται αργά»…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ