Με ιδιαίτερη δυναμική, ανανεωτικό χαρακτήρα και εξαιρετικές μουσικές εκτελέσεις, όπως αναφέρει δελτίο Τύπου των διοργανωτών, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021 ο πρώτος κύκλος των εκδηλώσεων της μουσικής ενότητας CosmoClassical, του φεστιβάλ Cosmopolis 2021. Το βράδυ της Παρασκευής 12 Νοεμβρίου 2021, στην Μεγάλη Λέσχη, η αυλαία του φεστιβάλ άνοιξε με μία ιδιαίτερη προσέγγιση στο πλούσιο έργο για φωνή και πιάνο του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου. Η σοπράνο, Μέλα Γεροφώτη και η Φανή Καραγιάννη στο πιάνο, παρουσίασαν έργα των δημιουργικών περιόδων του συνθέτη σε συνδυασμό, αντιπαράθεση και συνομιλία με αντιπροσωπευτικά τραγούδια, προσφέροντας ένα δείγμα της πολύπλευρης συνθετικής γραφής του. Παράλληλα, ανέδειξαν, με τον καλύτερο τρόπο, την τριπλή ιδιότητα του πιανίστα, συνθέτη και παιδαγωγού, καθώς και την αξιόλογη συνθετική του δράση.

Το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021, στον ίδιο χώρο, ο συνθέτης-μουσικολόγος, Κώστας Τσούγκρας συνομίλησε με το κοινό για τις βασικές αρχές της διδακτικής προσέγγισης του Γ.Α. Παπαϊωάννου, ενώ παρέθεσε και στοιχεία για το πλούσιο διδακτικό του υλικό, το οποίο σώζεται με την μορφή χειρόγραφων ασκήσεων, καθώς και αντιπροσωπευτικών δειγμάτων ασκήσεων τονικής και σύγχρονης σύνθεσης. Ο Κ. Τσούγκας, στο πλαίσιο της διάλεξης, η οποία δεν αποσκοπούσε στην περιγραφή κάποιας παιδαγωγικής μεθόδου, έδωσε έμφαση στον τρόπο με τον οποίο δίδασκε για σχεδόν πενήντα (50) έτη ο Γιάννης Α. Παπαϊωάννου τις νεότερες τεχνικές σύνθεσης και την συμβολή που είχε η εν λόγω δραστηριότητα στην ανάπτυξη της σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα.

Την ίδια ημέρα, το φιλόμουσο κοινό της πόλης είχε την ευκαιρία να απολαύσει ένα μουσικό πανόραμα της δημιουργίας του τιμώμενου συνθέτη, δοσμένο όχι με ιστορικά γραμμικό τρόπο, καθώς και έργα του συνθέτη για σόλο πιάνο, για βιολί και πιάνο, για σόλο τσέλο, για τσέλο και πιάνο, καθώς και για τρίο (βιολί, τσέλο, πιάνο), με τους: Απόλλωνα Γραμματικόπουλο στο βιολί, Ήβη Παπαθανασίου στο τσέλο, Κώστα Χάρδα στο πιάνο.

Οι μουσικές εκδηλώσεις της πρώτης εβδομάδας του CosmoClassical, στις οποίες κυρίαρχη θέση είχε ο Καβαλιώτης συνθέτης, Γιάννης Α. Παπαϊωάννου, «έκλεισαν» με την διάλεξη του συνθέτη-μουσικολόγου, Κώστα Χάρδα. Επί της ουσίας, η ομιλία είχε επίκεντρο την μακρά δημιουργική πορεία του συνθέτη στην αναζήτηση νέων ηχητικών κόσμων με την παράλληλη ακρόαση ηχητικών παραδειγμάτων από τον ομιλητή και παρουσίαση πλήθους τεκμηρίων.

Οι δράσεις διοργανώνονται σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, ενώ μέρος των εσόδων της ενότητας CosmoClassical, θα διατεθεί στον σύλλογο γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό Καβάλας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ